128: Τόσα θα είναι τα θύματα της τελευταίας εναπομείνασας εταιρίας φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία έπειτα από το «Já» της κυβέρνησης στην επανέναρξη του κυνηγιού φαλαινών.

Μπορεί πέρυσι να είχε προσωρινά ανασταλεί η φαλαινοθηρία έπειτα από έκθεση που κατέγραφε τη σκληρότητα με την οποία θανατώνονται τα δεύτερα μεγαλύτερα κητώδη στον κόσμο, δίνοντας ελπίδα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τερματισμό αυτής της βάναυσης πρακτικής, όμως, η αρμόδια υπουργός επικαλούμενη αναγκαιότητα να ακολουθηθούν οι νόμοι έδωσε το «πράσινο φως» για θανάτωση πτεροφαλαινών.

Όπως αναφέρει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ισλανδίας, Ríkisútvarpið, η άδεια που εξεδόθη ισχύει για όλο το 2024 και αφορά σε 99 ζώα στην περιοχή της Γροιλανδίας/Δυτικής Ισλανδίας και για 29 στην περιοχή της Ανατολικής Ισλανδίας/Νήσων Φερόες.

Παρά τις αντιδράσεις, το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι η απόφαση για τον όγκο αλιείας βρίσκεται εντός ορίων του Οργανισμού Ναυτιλιακών Ερευνών και λαμβάνει υπόψη τους όρους που έχουν τεθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

Η ίδια η υπουργός Τροφίμων, Αλιείας και Γεωργίας, Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, η οποία ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο και είναι μέλος του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος – Vinstrihreyfingin – grænt framboð – δήλωσε ότι η απόφασή της δε συνάδει με τις απόψεις της ή με τις θέσεις του κόμματός της «ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσω τους νόμους και τους κανονισμούς, και αυτό είναι το συμπέρασμά μου τώρα».

Η προκάτοχός της, Svandís Svavarsdóttir, πάντως, είχε ανακοινώσει την αναστολή του κυνηγιού ύστερα από την έκθεση της Αρχής Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ισλανδίας, Mast, σύμφωνα με την οποία φάλαινες που καμακώθηκαν από τους φαλαινοθήρες χρειάστηκε να περάσουν δύο βασανιστικές ώρες πριν καταλήξουν, με τους συντάκτες της να αμφισβητούν πώς το κυνήγι τους ανταποκρίνεται στα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

Η τότε υπουργός, δε, από τη στιγμή που στην Ιαπωνία είχε ξεκινήσει εκ νέου η φαλαινοθηρία, είχε κάνει λόγο για μειωμένη ζήτηση του κρέατος και «ελάχιστες ενδείξεις για οικονομικό όφελος από τη δραστηριότητα».

Ως αποτέλεσμα εισήχθησαν νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί καθυστερώντας την περίοδο φαλαινοθηρίας, με την πρώην υπουργό να κάνει λόγο για «δραστηριότητες δίχως μέλλον» αν δε μπορεί να διασφαλιστεί η ευημερία των κητωδών.

Η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τη γαλάζια φάλαινα με μήκος που ξεπερνά τα 25 μέτρα και βάρος που αγγίζει τους 75 τόνους και πληθυσμό που υπολογίζεται, σύμφωνα με τη WWF σε 50.000 – 100.000 άτομα. Η πτεροφάλαινα περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ως απειλούμενη, αφού έχει πληγεί σοβαρά από τη φαλαινοθηρία. Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση σχεδόν 750.000 άτομα έχουν θανατωθεί μόνο σε περιοχές του Νότιου Ημισφαιρίου μεταξύ 1904 και 1979 και σήμερα σπάνια συναντώνται στην περιοχή, ενώ η σημερινή τους κατάσταση είναι άγνωστη στις περισσότερες περιοχές εκτός του Βόρειου Ατλαντικού.

Μέχρι τον περασμένο αιώνα έπεφταν θύματα των κυνηγών για το λίπος και το κρέας τους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση στην κατανάλωση κρέατος πτεροφάλαινας.

Μάλιστα, οι τοπικές οργανώσεις τονίζουν στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα ότι πλέον οι ντόπιοι δεν το καταναλώνουν και πως αποτελεί αστικό μύθο ότι πρόκειται για «ισλανδική λιχουδιά». Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνα μόλις το 2% του πληθυσμού δήλωσε ότι το προτιμά.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους ταξιδιώτες να ζητούν από τοπικά εστιατόρια πιάτα βασισμένα σε κρέας φάλαινας, διοργανώθηκε από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων εκστρατεία με τίτλο «Meet Us Don’t Eat Us» (Γνώρισε μας, μη μας φας) με τους εμπνευστές της να τονίζουν ότι η βιομηχανία κυνηγιού φαλαινών τροφοδοτείται από ψευδείς ειδήσεις, φήμες και παραπληροφόρηση σχετικά με την παράδοση και την παραδοσιακή κουζίνα στην Ισλανδία. Το κρέας φάλαινας μπορεί να ήταν συνηθισμένο στην καθημερινότητα των Ισλανδών πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό δεν ισχύει πια και οι πολίτες δεν το καταναλώνουν τακτικά.

Χάρη στην καμπάνια παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (κατά 50%) στα αιτήματα των τουριστών να δοκιμάσουν πιάτα με κρέας των κητωδών. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλει το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά εστιατόρια στο Ρέικιαβικ είναι «φιλικά προς τις φάλαινες», έχοντας δεσμευτεί να μη σερβίρουν το κρέας τους, ενώ λιγότερα από το 10% το περιλαμβάνουν στο μενού τους.

Εξάλλου, τα έσοδα από την κατανάλωση κρέατος δε συγκρίνονται με εκείνα από την παρακολούθηση φαλαινών που έχει μετατραπεί σε κερδοφόρα και ασφαλή για τα ζώα – εφόσον πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο – επιχείρηση.

Σύμφωνα με το τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ η παρακολούθηση φαλαινών αποφέρει περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην τοπική οικονομία, με τη χώρα να υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 350.000 παρατηρητές φαλαινών, «γεγονός που αποδεικνύει ότι οι φάλαινες αξίζουν πολύ περισσότερο για την ισλανδική οικονομία ζωντανές παρά νεκρές».

«Άσκοπο» χαρακτήρισε το κυνήγι φαλαινών για το κρέας τους ο πρόεδρος της Ισλανδικής Ένωσης Διατήρησης της Φύσης, Árni Finnsson, ο οποίος μιλώντας στην ισλανδική εβδομαδιαία εφημερίδα Heimildin έκανε λόγο για «απογοητευτική απόφαση» της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι περίεργο που ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο δε βλέπει όφελος από την προστασία αυτών των ζώων.

Επέκρινε, μάλιστα, την υπουργική απόφαση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ελήφθη μόνο «για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ενός ανθρώπου του Kristján Loftsson», ο οποίος δεν είναι άλλος από τον 81χρονο ιδιοκτήτη της ιστορικής εταιρίας φαλαινοθηρίας και μοναδικής που πλέον δραστηριοποιείται στην Ισλανδία, Hvalur hf., η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1947.

Και όλα αυτά για να μετατραπεί το κρέας – που δεν πωλείται σε εστιατόρια και καταστήματα – σε τροφές για… κατοικίδια στην Ιαπωνία στο πλαίσιο διερεύνησης νέων αγορών.

Όπως είπε ο Finnsson προτεραιότητα δεν αποτελεί η φαλαινοθηρία, αλλά η επίλυση σημαντικών προβλημάτων όπως οι πραγματικές απειλές των ωκεανών: Η οξίνηση, η μόλυνση, η υπερθέρμανση και η κλιματική αλλαγή που επιδρά αρνητικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Photo: Commons.wikimedia/ Aqqa Rosing-Asvid

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται εξπρές-ρυθμίσεις α λα καρτ και νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας για οφειλέτες

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

«Πρωτεύς»: Τρίτη φορά με… «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ