Μέσα στο α΄ δεκαπενθήμερο Μαρτίου αναμένεται να καταρτιστεί η short list για το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ που διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό εκκαθαριστή σε μια περίοδο όμως που η πανδημία ρίχνει σκιές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εποπτεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου πρόκειται να ανακοινωθούν τα σχήματα της επόμενης φάσης του διαγωνισμού του εκκαθαριστή που αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, τα αγροτεμάχια αλλά και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.
Στόχος όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι ο ανάδοχος δεν θα υπάρξει νωρίτερα από τα τέλη του έτους. Παρόμοιοι αναμένεται να είναι οι χρόνοι και για την δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία τρέχει σχεδόν παράλληλα με τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή και αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και το εργοστάσιο της Λάρυμνα.
Σε αυτή την α΄ φάση του διαγωνισμού, σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη β’ φάση θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Εκείνο ωστόσο που μένει να φανεί είναι ποιοι από τους έξι συνολικά συμμετέχοντες, θα περάσουν στο επόμενο στάδιο και ποιοι τελικά θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, από τη στιγμή που ήδη δύο εξ΄ αυτών φαίνεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων.
Θυμίζουμε ότι στους δύο διαγωνισμούς έχουν εμφανιστεί οι δύο μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος αλλά και οι διεθνείς όμιλοι Trafigura, Commodity & Mining Insight Irland Limited, AD Holdings AG (σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Solway Investmest Group και Thatisa PLC.
Ήδη πάντως η ΛΑΡΚΟ συμπληρώνει ένα χρόνο σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με το νόμο 4464/2020, γεγονός που εντείνει τις ταμειακές δυσχέρειες αφού το κονδύλι των 35 εκατ. ευρώ που δόθηκε με κυβερνητική απόφαση για την στήριξη της βιομηχανίας νικελίου έχει εξαντληθεί.
Η ΛΑΡΚΟ έχει κινήσει τις διαδικασίες για να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 17 εκατομμυρίων, κονδύλια που θα εκταμιευτούν από το υπουργείο Οικονομίας, όμως εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι αρκετά ώστε να μην χρειαστεί και τρίτη ένεση ρευστότητας για την Επιχείρηση.
Πληροφορίες ανέφεραν προ ημερών ότι η βιομηχανία δυσκολεύεται να καταβάλλει και τις οφειλές προς τη ΔΕΗ κατόπιν του διακανονισμού που είχε γίνει προ ετών προκειμένου να μην σταματήσει η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. Μέχρι να βρεθεί επενδυτής, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τη λειτουργία της και να καταβάλλει τους μισθούς των εκατοντάδων εργαζομένων.
Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται ξανά σε λειτουργία μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία, που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της τσίγκινης στέγης πάνω από την παροπλισμένη ηλεκτροκάμινο 5. Για την τελευταία δεν προβλέπεται επαναλειτουργία λόγω του υψηλού κόστους ανακατασκευής.