Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 900 MW, την οποία προωθεί η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική».
Με βάση τα τελευταία στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του project και η λειτουργία της μονάδας προβλεπόταν για τα μέσα του 2025.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, τα οποία υπογράφονται στις 18 Ιουνίου 2024, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν μηδενικός, ενώ το σύνολο της αξίας των παγίων στοιχείων μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων ανήλθε στο ποσό των 1.654.362,69 ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 4.082.717,27 ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρεται, η ημερομηνία αποπληρωμής των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι η 31/12/2024.
Δεδομένου ότι η εταιρεία στερείται παραγωγικής δραστηριότητας προς το παρόν, τα αποτελέσματα της χρήσης ήταν ζημιογόνα κατά 461.455,65 ευρώ.
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές καταστάσεις «η Εταιρεία εκτίθεται σε κίνδυνο από τη μεταβολή στις τιμές αγοράς πάγιου εξοπλισμού αναφορικά με την κατασκευή θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ επισημαίνεται ότι παρακολουθούνται στενά οι τάσεις στις επιμέρους αγορές και σχεδιάζονται ενέργειες για την άμεση και αποτελεσματική προσαρμογή στα νέα δεδομένα τους.
Όσον αφορά τις προοπτικές, τονίζεται ότι «στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις λόγω του κατασκευαστικού σταδίου και οι εκταμιεύσεις προβλέπονται αυξημένες».
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει στην κατοχή της ακίνητα, βρίσκεται όμως σε κατασκευαστικό στάδιο.
Τα χαρακτηριστικά του project
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ), ισχύος 900MW, της Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.».
Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2022 η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα, με βάση την οποία προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής μικτής ισχύος 882MW, σε βιομηχανικό οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 128.596,08 τ.μ., εντός της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, η διασύνδεση θα γίνει με μία διπλή Γραμμή Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 400 kV, διπλού κυκλώματος εκάστη και συνολικού μήκους 56,5 χλμ, με την υφιστάμενη Γ.Μ. 400 kV, Αγίου Δημητρίου (Κοζάνης) – Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λάρισας.
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή διπλής Γραμμής Μεταφοράς 400kV, διπλού κυκλώματος με δίδυμο αγωγό ανά φάση, μήκους περίπου 28,3 χλμ εκάστη. Η διασύνδεση των εν λόγω Γ.Μ., θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του ΚΥΤ Λάρισας ΙΙ, εντός της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας. Το ΚΥΤ θα περιλαμβάνει ζυγούς και πλήρεις πύλες γραμμών 400 kV και θα συνδέεται με τον Μετασχηματιστή (Μ/Σ) ανύψωσης τάσης ο οποίος θα βρίσκεται εγκατεστημένος στον Σταθμό Παραγωγής.
Οι προτεινόμενες δύο εναέριες Γ.Μ. θα αποτελούνται από 165 πυλώνες οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης δύο ικριώματα εντός του γηπέδου του ΚΥΤ Λάρισας ΙΙ, καθώς και τρεις πυλώνες για τις ανάγκες σύνδεσης με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV.
Όπως επισημαίνεται, το έργο θα συμβάλλει στη διοχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό (ΘΗΣ) Λάρισας, στο ΕΣΜΗΕ, ενώ η Μονάδα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να έχει ετήσια μέση καθαρή ηλεκτρική ισχύ άνω των 800 MW και θα παράγει περίπου 3.900.000 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο της διασύνδεσης έχει αναλάβει η εξαιρετικά έμπειρη Synenergy Advisors, μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και στη μελέτη γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τονίζεται σχετικά «το συγκεκριμένο έργο αφορά τη διασύνδεση εργοστασίου φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής ισχύος 870 MW, το οποίο αποτελεί μονάδα βάσης για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως η διασύνδεση πρέπει να σχεδιαστεί με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα την ελαχιστοποίηση του κόστους».
Ακόμη διευκρινίζεται ότι η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» αρχικά προσανατολιζόταν σε εναλλακτικές λύσεις διασύνδεσης οι οποίες παρουσίαζαν δυσκολίες υλοποίησης, όπως την όδευση μέσω πολλών ιδιωτικών ιδιοκτησιών. «Η κύρια πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ο σχεδιασμός δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρκετών χιλιομέτρων με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η υλοποίησή τους με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια.
Πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα της περιοχής του έργου και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια διασύνδεσης του εργοστασίου λαμβάνοντας υπόψη την τοπολογία του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Καταλήξαμε στη βέλτιστη τεχνικά λύση, η οποία μειώνει τις εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες τουλάχιστον κατά 15 φορές και προκαλεί την ελάχιστη δυνατή όχληση στους κατοίκους της περιοχής», όπως σημειώνεται.
Τι θα περιλαμβάνει
Η νέα μονάδα με σταθμό συνδυασμένου κύκλου, αεριοστροβίλου τύπου Η-class, ονομαστικής ισχύος 593 MW και ατμοστροβίλου αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 207 MW, προβλέπεται να έχει καθαρό βαθμό απόδοσης 62,5% και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από:
-Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 593 MW
– Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5KV
– Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
– Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
-Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV.
Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης ( Gas Regulating & Metering Station- M/R) που θα εγκατασταθεί εκτός ΒΙΠΕ.
Η εταιρεία και η IP Innovative Power GmbH
Υπενθυμίζεται ότι η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» συστάθηκε στις 19 Μαρτίου 2021 ενώ μοναδικός μέτοχος της εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited, η οποία φέρεται ισραηλινών συμφερόντων.
Στο ΔΣ μετέχουν ο Ισραηλινός Rotem Ben Horin ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και οι Δ. Μπαλάσης και Frank Roseen.
Πάντως η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» εμφανίζεται ακόμη να συνδέεται με την IP Innovative Power GmbH, μια γερμανική πλατφόρμα Energy as a Service (EaaS), η οποία συνεργάζεται με μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων της Ευρώπης. Η IP είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού ομίλου με σημαντικές διασυνοριακές δραστηριότητες, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και επένδυση ενεργειακών έργων σε όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): Φόροι και πλαφόν κρατούν υψηλά τις τιμές στα καύσιμα
Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου
Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ