Θεαματική αύξηση του τζίρου και σημαντική βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη πέτυχε κατά την τελευταία οικονομική χρήση η Landys+Gyr Α.Ε.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, ο ελληνικός βραχίονας του ελβετικού πολυεθνικού ομίλου κατέγραψε κατά την χρήση 1 Απριλίου 2021-31 Μαρτίου 2022 κύκλο εργασιών 179,96 εκατ. ευρώ, έναντι 136,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 32,1%.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 43,76 εκατ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της διοίκησης, κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων και της παραγωγής των οικιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (οικογένεια Residential) καθώς και στην ουσιαστική έναρξη της παραγωγής των μετρητών φυσικού αερίου (οικογένεια GAS).
Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε 4,7 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,36 εκατ. ευρώ έναντι 2,25 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την οικονομική θέση της εταιρείας χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, δεδομένου ότι τα ίδια κεφάλαια την 31/03/2022 ανέρχονταν σε 39,48 εκατ. ευρώ έναντι 37,11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Οι στόχοι της εταιρείας και οι προκλήσεις
Σχετικά με τις προοπτικές και τους στόχους της εταιρείας για το 2022 /2023 βασική επιδίωξη της διοίκησης, -με Πρόεδρο τον Πέτρο Λαγκουβάρδο και Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αριστείδη Παππά-, συνεχίζει να αποτελεί η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της στην βάση του κόστους παραγωγής, της ποιότητας των προϊόντων της, καθώς και εξυπηρέτησης των πελατών της. «Η υλοποίηση των ανωτέρω στόχων εξασφαλίζει τη διαρκή ενίσχυση της θέσης της ως το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Κέντρο Παραγωγής Μετρητών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου του πολυεθνικού ομίλου Landis+Gyr», όπως αναφέρεται.
Ακόμη τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της μεταφοράς της παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου από το Stockport του Ηνωμένου Βασίλειου και η μαζική διαδικασία παραγωγής την τρέχουσα χρονιά δίνει τα πρώτα ορατά αποτελέσματα καθώς η συμμέτοχή τους στις οικονομικές επιδόσεις ανέρχεται σε ποσοστό 13% έναντι 3% που ήταν στην προηγούμενη χρήση.
Παράλληλα, όμως, η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής εκτιμά ότι οι συνθήκες της αγοράς θα εξακολουθήσουν να είναι ρευστές, ενώ οι αυξήσεις τιμών καθώς και τα προβλήματα διαθεσιμότητας υλικών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και στο επόμενο έτος, ασκώντας πιέσεις στα κόστη παραγωγής, στην ανταγωνιστικότητα και στην έγκαιρη εξυπηρέτηση των πελατών σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, η εταιρεία ενισχύεται περαιτέρω με την μεταφορά-αύξηση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων τόσο στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου και δείχνει να έχει σημαντικά θετικά στοιχεία, τα οποία προμηνύουν την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας και την περαιτέρω ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εκτιμάται ότι έχει δυσμενή αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένα κόστη παραγωγής και μεταφορικών, καθώς και σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις. Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, οι δραστηριότητες της ελληνικής θυγατρικής δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από την κρίση καθώς η εταιρεία δεν έχει εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία, επομένως δεν εκτίθεται σε άμεσους κινδύνους όσον αφορά τις λειτουργίες ή την εξάρτησή της από προμηθευτές ή από πελάτες στην Ουκρανία και στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης έγιναν σημαντικές επενδύσεις για προσθήκες μηχανολογικού εξοπλισμού και για βελτιώσεις στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής της μονάδας στην Κόρινθο.
Ακόμη, η διοίκηση προτείνει διανομή μερισμάτων ποσού 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, με το υπόλοιπο των κερδών της χρήσεως (ποσού 361.339,86 ευρώ) να μεταφέρεται στα αποτελέσματα εις νέο.
Το εκτόπισμα του εγχώριου βραχίονα και το μεγάλο στοίχημα
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το εργοστάσιο της Κορίνθου αποτελεί μια από τις βασικότερες παραγωγικές δομές του πολυεθνικού κολοσσού, καθώς εξάγει το 98% της παραγωγής προς χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μ. Ανατολής μέχρι και στις ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι η παραγωγή της ελληνικής Landis+Gyr, ανήλθε σε 5 εκατ. έξυπνους μετρητές, φέτος θα φτάσει τα 7,5 εκατ. με στόχο τα 9 εκατ. ετησίως, την επόμενη τριετία. Παράλληλα, πέραν των υφιστάμενων 30 γραμμών παραγωγής έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σχεδιάζεται μέχρι το τέλος του 2023 να προστεθεί και νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών φορτιστών.
Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής θυγατρικής, ωστόσο, παραμένει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών με έξυπνους μετρητές, ύψους άνω του 1 δις ευρώ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προχωρεί με αργά και προσεκτικά βήματα, έχοντας συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών του κλάδου.
Διαβάστε ακόμη
myProperty: Ψηφιακά οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά από την 1η Ιανουαρίου
Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)