Πίσω από το θρύλο της Ελβετικής Landis+Gyr που ιδρύθηκε το 1896 και κατασκευάζει εκατομμύρια έξυπνους μετρητές στο εργοστάσιο στην Κόρινθο, ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια ένα εντυπωσιακό story.
Στις εγκαταστάσεις του ελβετικού ομίλου που φέτος συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής στην ελληνική αγορά, βρίσκεται το κέντρο παραγωγής έξυπνων μετρητών για όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα από την Ελλάδα, εξάγεται το 20% της παραγόμενης αξίας μετρητών στις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι ο όμιλος διαθέτει εργοστάσιο και στο Μεξικό. Η τεχνογνωσία του προσωπικού στην Κόρινθο σε τομείς, όπως ο σχεδιασμός και οι γραμμές παραγωγής, διαχέεται σε όλο τον όμιλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα έχουν μεταφερθεί από την Ελβετία οι γραμμές παραγωγής των βιομηχανικών μετρητών αλλά και οι γραμμές έξυπνων μετρητών από τη Βρετανία και πλέον η νέα μονάδα των μετρητών φυσικού αερίου, που κατασκευάστηκε εν μέσω πανδημίας μέσα σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών, εξάγει τα προϊόντα της στην Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία κ.α. Συνολικά 700.000 μετρητές φυσικού αερίου, οι οποίοι το 2023 θα υπερδιπλασιαστούν και θα φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο.
Το εργοστάσιο στην Κόρινθο λειτουργεί με 750 εργαζόμενους και 30 γραμμές παραγωγής έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στις οποίες σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο Βέρνερ Λίμπερχερ, αναμένεται να προστεθεί προς το τέλος του 2023 και νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών φορτιστών.
Η Landis+Gyr λειτουργεί ήδη μια αντίστοιχη δραστηριότητα στη Σλοβενία, η οποία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Σήμερα έχει έσοδα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να πενταπλασιάσει έως το 2025.
Στόχος η παραγωγή 9 εκατ. μετρητών
Συνολικά το 98% των προϊόντων του εργοστασίου της Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται σε έκταση 56 στρεμμάτων εξάγεται. Πέρσι, η παραγωγή της Landis+Gyr, ανήλθε σε 5 εκατ. έξυπνους μετρητές, φέτος θα φτάσει τα 7,5 εκατ. φέτος με στόχο τα 9 εκατ. ετησίως, την επόμενη τριετία.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κ. Αριστείδης Παππάς, η εταιρεία δεν σταμάτησε να επενδύει στην χώρα μας ακόμη και όταν ήταν υπό την εποπτεία των δανειστών. «Θα συνεχίσουνε να επενδύουμε για να ενισχυθεί περισσότερο η ελληνική θυγατρική» ανέφερε χθες, λέγοντας ότι το 2015, ο όμιλος μετέφερε εργοστάσια στην Ελλάδα γιατί εμπιστευόταν τι μπορεί να καταφέρει η ελληνική εταιρεία. «Γινόμαστε όλο και περισσότερο ανταγωνιστικοί και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζονται οι επενδύσεις στην εγχώρια αγορά».
Σήμερα η ελληνική εταιρεία, παραμένει η κυρίαρχη επένδυση του ομίλου στον τομέα των έξυπνων μετρητών παρά το γεγονός ότι εργοστασιακές μονάδες υπάρχουν σε Γαλλία για τη γαλλική αγορά, την Γερμανία, την Ν. Αφρική, το Μεξικό και την Τουρκία.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της Landis+Gyr την τελευταία επταετία ανήλθε σε 37,2 εκατ. με στόχο τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγική δυναμικότητα με προσθήκες γραμμών παραγωγής μετρητών οικιακής αλλά και βιομηχανικής χρήσης. Συνυπολογίζοντας την μεταφορά στην Κόρινθο και των γραμμών παραγωγής για εμπορική και βιομηχανική χρήση από τις άλλες αγορές, το συνολικό ύψος επενδύσεων υπερβαίνει τα 50 εκ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ
Παρά το γεγονός ότι η Landis+Gyr έχει πελάτες εκατομμύρια νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, ένα μικρό ποσοστό απορροφά η Ελλάδα καθώς οι πωλήσεις της περιορίζονται στη βιομηχανία και τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, το ενδιαφέρον των Ελβετών αναζωπυρώνεται καθώς η εταιρεία μπαίνει δυναμικά στην μάχη διεκδίκησης για τα 7.500.000 έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ που πρόκειται να δοθεί το επόμενο διάστημα. Στελέχη της εταιρείας εμφανίστηκαν χθες αρκετά φειδωλοί για την πορεία του διαγωνισμού, ο οποίος όπως είπαν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αξιολόγησης των υποψηφίων και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.
Η απουσία των έξυπνων μετρητών από το ελληνικό δίκτυο γίνεται εμφανής κάθε φορά που συμβαίνει μία θεομηνία και ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί μέσω των αναλογικών μετρητών να εντοπίσει στο χρόνο που πρέπει μια βλάβη. Η συνεισφορά τους στη μάχη κατά της ρευματοκλοπής είναι εξίσου ανυπολόγιστη. Τελευταία όμως η απουσία τους γίνεται αντιληπτή και σε άλλους τομείς, όπως είναι η προσπάθεια της χώρας για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η έλλειψη έξυπνων μετρητών μας εμποδίζει να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στον οικιακό τομέα.
Η χώρα μας σύμφωνα με στελέχη του ομίλου είναι από τις ελάχιστες αγορές στην ΕΕ που δεν έχουν αναπτύξει τους έξυπνους μετρητές, όταν για παράδειγμα οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ξεκινήσει να εγκαθιστούν μετρητές νέας γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 2017 ήταν η τελευταία χώρα του γκρουπ που σταμάτησε την παραγωγή αναλογικών μετρητών.
Η Landis+Gyr σε αριθμούς
Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται και σε νέους τομείς όπως τα συστήματα έξυπνων δικτύων, τομέας στον οποίο είναι επικεφαλής η Ελληνίδα Ιφιγένεια Στεφανίδου. Η Landis+Gyr διαθέτει παγκόσμια διείσδυση αλλά και τοπική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες
Επίσης έχει την μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση, με πάνω από 320 εκατ. συσκευές από τις οποίες οι 130 εκατ. είναι συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές. Το 2021 είχε καθαρά έσοδα 728 εκατ. δολαρίων, κέρδη 186, 5 εκατ. και ανεκτέλεστες παραγγελίες 3,4 δισ. δολάρια. Η εταιρεία απασχολεί 6.500 εργαζόμενους.
Το τελευταίο διάστημα η Landis+Gyr έχει υπογράψει δύο πολύ μεγάλα συμβόλαια στις ΗΠΑ αλλά και το Βέλγιο, όπου οι μετρητές θα παραχθούν στην Ελλάδα. Από το 2011 έχει αλλάξει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η οποία πλέον ελέγχεται κατά 60% από την Toshiba και το υπόλοιπο 40% από την INCJ.
Ο κ. Λίμπερχερ, αναφέρθηκε χθες με κολακευτικά λόγια και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο πριν λίγους μήνες είχε συναντηθεί στο πλαίσιο του ενισχυμένου ρόλου που έχει η Ελλάδα στις διεθνείς μπίζνες. «Είναι πολύ υποστηρικτικός και έχει εξασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας. Εμείς πιστεύουμε την χώρα για αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε».
Διαβάστε ακόμη:
Lloyd’s List: Οι 13 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Ενέργεια: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη για ρεύμα και φυσικό αέριο