Τέλος στη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και συσκευασιών φελιζόλ (styrofoam) αποφάσισε η πολιτειακή κυβέρνηση του Λάγος στη Νιγηρία.
Η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης θα ισχύσει άμεσα στην πόλη με τους 15,4 εκατ. κατοίκους σε μία προσπάθεια να μειωθεί η πλαστική ρύπανση που «πνίγει» όλη την περιοχή.
Η κατανάλωση πλαστικού στη Νιγηρία αναμένεται να αγγίξει τους 40 εκατ. τόνους ως το 2030 με τη χώρα να είναι μία από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πλαστικού στην Αφρική, σύμφωνα με την Ομάδα Οικονομικής Συνόδου Κορυφής της Νιγηρίας (NESG).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ιζιάκ Κούνλε Σαλάκο, σε παλαιότερες δηλώσεις του ανέφερε πως η συσσώρευση πλαστικών αντικειμένων επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την υγεία, εξηγώντας ότι τα πλαστικά που δεν απορρίπτονται σωστά φράζουν τις αποχετεύσεις, προκαλώντας πλημμύρες, μολύνοντας τα υδάτινο δίκτυο και απειλώντας τη φύση, υποδεικνύοντας τη σημασία της ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η Νιγηρία είναι παράλληλα η μεγαλύτερη παραγωγός πλαστικών προϊόντων, η μεγαλύτερη εισαγωγέας πλαστικών καθώς και η μόνη παραγωγός εποξικών ρητινών στην παράκτια περιοχή Δυτικής Αφρικής.
Επιπλέον, τρεις είναι οι τομείς της βιομηχανίας που αποτελούν το 78% της συνολικής πλαστικής κατανάλωσης: Οι συσκευασίες (που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση), οι κατασκευές και η αλιεία.
Με περίπου 2,5 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, η Νιγηρία κατατάσσεται 9η παγκοσμίως ανάμεσα στις χώρες που συμβάλλουν στην πλαστική ρύπανση, με περισσότερο από το 88% του πλαστικού που παράγεται να μην ανακυκλώνεται. Αντιθέτως, καταλήγει σε λίμνες, ποταμούς και τον ωκεανό.
«Με την απειλή που προκαλούν στο περιβάλλον τα πλαστικά μιας χρήσης, ειδικά το μη βιοδιασπώμενο φελιζόλ, η κυβέρνηση του Λάγος μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων ανακοινώνει την απαγόρευση χρήσης και διανομής φελιζόλ και άλλων πλαστικών μίας χρήσης στην πολιτεία με άμεση ισχύ», δήλωσε ο Τοκούνμπο Γουαχάμπ, επίτροπος Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων της πολιτείας σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).
Ο επίτροπος τόνισε ότι παρά τον συχνό -και κοστοβόρο- καθαρισμό των αποχετεύσεων, το δίκτυο φράσσεται σταθερά από φελιζόλ εξαιτίας της ευρείας διανομής και της αλόγιστης χρήσης του.
Όπως αναφέρει το δίκτυο Pmnews Nigeria ο Γουαχάμπ επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων που καλείται να συγκεντρώσει η αρμόδια υπηρεσία αποκομιδής (LAWMA) αποτελείται από φελιζόλ.
Τόνισε, μάλιστα, πως η πολιτειακή κυβέρνηση δε μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια βλέποντας τη «συνεχιζόμενη βεβήλωση του περιβάλλοντός της, ιδίως σε μια παράκτια πόλη», αναφέροντας συνέπειες όπως η κλιματική αλλαγή, οι πλημμύρες και η μετάδοση ασθενειών όπως η χολέρα.
Στη συνέχεια, ο Γουαχάμπ έδωσε εντολή στην αρχή διαχείρισης αποβλήτων και στην περιβαλλοντική ομάδα Kick Against Indiscipline που επιβλέπει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην πολιτεία, να θέσουν σε άμεση ισχύ την απαγόρευση.
«Το κράτος μας δεν μπορεί να κρατηθεί όμηρος των οικονομικών συμφερόντων λίγων πλούσιων ιδιοκτητών επιχειρήσεων τη στιγμή που εκατομμύρια πολιτών του Λάγος υποφέρουν από τις συνέπειες της αδιάκριτης απόρριψης πλαστικών μιας χρήσης και άλλων τύπων απορριμμάτων», είπε σε αυστηρό τόνο.
Συνέστησε, λοιπόν, στους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν συσκευασίες από φελιζόλ και πλαστικά μιας χρήσης, προτείνοντας την πρακτική της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων τροφίμων και μπουκαλιών νερού.
«Η ευκολία του πλαστικού μιας χρήσης έχει τεράστιο κόστος για την κοινωνία. Πρέπει όλοι να κάνουμε μικρές θυσίες για τη συλλογική μας ευημερία», συμπλήρωσε.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Οικολογική Προστασία, Φολαγουέμι Ουμούνα, δήλωσε ότι κλειδί στην απαγόρευση είναι η σωστή εφαρμογή της.
«Αυτά είναι υπέροχα νέα για το περιβάλλον σε διαφορετικά επίπεδα και εάν αυτό εκτελεστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην πολιτεία του Λάγος», είπε.
Αντιδράσεις από το Εμπορικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Νιγηρίας
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έντονες ήταν οι αντιδράσεις του Εμπορικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Νιγηρίας με αναφορά για «τεράστιο οικονομικό βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πολιτείας».
Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Τίτους Ολογουοκέρε, σύμφωνα με το Lagos Today, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιολογήσει με προσοχή τις οικονομικές συνέπειες της απαγόρευσης, ζητώντας συνεργασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, εξηγώντας ωστόσο ότι η ξαφνική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης είναι δυνητικά προβληματική για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο Ολογουοκέρε δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η απαγόρευση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Λάγος και θα επιδεινώσει την ανεργία. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση και να λάβει υπόψη εναλλακτικές λύσεις που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη κατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή η απαγόρευση επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τους εργαζομένους της βιομηχανίας, αλλά και αμέτρητους μικρούς επιχειρηματίες που εξαρτώνται από τον κλάδο των πλαστικών για τα προς το ζην».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Παράθυρο» Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά ακίνητα που ενοικιάζονται
Ετσι θα είναι η νέα 5άστερη επένδυση άνω των 60 εκατ. του ομίλου Μήτση στη Μύκονο (χάρτης)
Μειωμένες κατά 13% οι κρατήσεις στα «Αirbnb» στην Ελλάδα έως τον Απρίλιο (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ