Μάχη για να επιβιώσει στις Βρυξέλλες θα δώσει μέχρι τις 28 Ιουνίου που θα ανακοινωθεί η short list, ο όμιλος Κοπελούζου για να εξασφαλίσει μια θέση στα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος PCI/PMI που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο έως και 50% και την υποστήριξη στην αδειοδότησή της.
Το φιλόδοξο πρότζεκτ GREGY της εταιρείας ELICA συνολικού ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ δεν εξασφάλισε υψηλή βαθμολογία κατά το ενδιάμεσο στάδιο της παρουσίασης που προηγήθηκε της διαδικασίας αξιολόγησης για την κατάρτιση της short list που έγινε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό σχέδιο βαθμολογήθηκε κάτω από την βάση, με διαφορά όμως μόλις 0,7 μονάδες για να πάρει το εισιτήριο, εξέλιξη που αρμόδιες πηγές κοντά στο έργο, εκτιμούν ότι μπορεί να ανατραπεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το πρόβλημα όπως τονίζουν είναι ότι οι Βρυξέλλες έχουν τεράστια εμπειρία στα PCI, έργα δηλαδή κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών αλλά όχι στα έργα μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών όπως είναι το υφιστάμενο.
Σε αυτό το σημείο όπως λένε οι ίδιες πηγές παρατηρείται μια υστέρηση στον τρόπο αξιολόγησης που φάνηκε και από την βαθμολογία του GREGY που δεν έπιασε την βάση του 10.
Ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν και η σταθερότητα του δικτύου καθώς η Κομισιόν λαμβάνει κάποια κριτήρια υπόψη της για την βαθμολόγηση, τα οποία συνδέονται με τα οφέλη της ΕΕ από το πρότζεκτ. Άλλο ήταν η σημασία του έργου για την Ευρώπη καθώς σε αυτό το σημείο κρίθηκε ότι το όφελος του έργου είναι έως το 2030 όταν η εταιρεία το αξιολογεί για το 2040.
Στο πλαίσιο αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες ετοιμάζεται επιστολή από ελληνικής πλευράς που θα διευκρινίζει τα ζητήματα που εγείρει η Κομισιόν ως προς το σχέδιο, το οποίο προσβλέπει στην μεταφορά καθαρής ενέργειας από τις αχανείς εκτάσεις της ερήμου στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα θα ανοίξει ένας δίαυλος επαφών με τις Βρυξέλλες που εκτιμάται ότι μπορεί να εντάξει το GREGY στα PMI.
Το σχέδιο Κοπελούζου, κατά την παρουσίαση που έγινε προ διμήνου στις Βρυξέλλες, συνοδεύτηκε με «Επιστολή Υποστήριξης» (Letter of Support) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων (ΡΑΑΕ) και αντίστοιχη στήριξη εκπροσώπων από τα υπουργεία Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αιγύπτου που κρίνεται πολύ σημαντική στην αξιολόγηση της ΕΕ, για τα πρότζεκτ που διεκδικούν μια θέση στην 6η λίστα των έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο κατάλογος με τα προεπιλεγμένα έργα (short list) θα γίνει γνωστός εντός Ιουνίου και η τελική λίστα στα τέλη του έτους.
Το σχέδιο «GREGY-Elica Interconnector» του ομίλου Κοπελούζου, αφορά τη διασύνδεση της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χιλιομέτρων απευθείας με την Αττική.
Η ισχύς του καλωδίου ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τις εγκαταστάσεις των 9,5GW, θα καταναλώνεται από βιομηχανίες στην εσωτερική αγορά. Το 1 GW θα κατευθύνεται στην Ιταλία και στη Βουλγαρία και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου. Η ενέργεια που θα παράγεται θα είναι κατά 65% από αιολικά και κατά 35% από φωτοβολταϊκά πάρκα.
Πρόκειται για ένα έργο που αναβίωσε μεσούσης της ουκρανικής κρίσης αν και σχεδιάστηκε πριν από 15 έτη και επικυρώθηκε την Άνοιξη του 2021 σε συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου από τον όμιλο Κοπελούζο βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών αλλά και μελέτης απεικόνισης του βυθού που αναμένεται να γίνει με την ναύλωση πλοίου και να διαρκέσει από κάποιους μήνες μέχρι ένα χρόνο.
Διαβάστε ακόμη
Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου
INTRALOT: Η 20ετία στη Ταϊβάν, οι νέοι διαγωνισμοί και η αιχμή του LotosX
Πάρης Κυριακόπουλος: Με διψήφιο ποσοστό η ανάπτυξη της «Μοτοδυναμική» φέτος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ