Στις 25 Νοεμβρίου η φινλανδική επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία Korkia η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά, ως «ενεργός επενδυτής με νέες συνεργασίες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας».
Μόλις την προηγουμένη, στις 24 Νοεμβρίου, η “Korkia Thessaly Solar” εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταικά πάρκα, συνολικής ισχύος 190 MW.
Συγκεκριμένα, τα έργα θα αναπτυχθούν στις θέσεις Άνω και Κάτω Βασιλικά και Ρηγαίο της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα, του Δήμου Φαρσάλων στη Λάρισα, με το πρώτο πάρκο να είναι εγκατεστημένης ισχύος 153.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 153.6 MW και το δεύτερο εγκατεστημένης ισχύος 36.4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36.4 MW. Οι δύο σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ στις 28 και 29 Ιουνίου 2022, αντίστοιχα και ασφαλώς οι άδειες έχουν ισχύ 25 ετών.
Τα σχέδια της Korkia, όμως, είναι πολύ πιο φιλόδοξα καθώς, όπως ανακοίνωσε, οι χρηματοδοτούμενες από την ίδια συμπράξεις θα αναπτύξουν διάφορα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη με στόχο την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας άνω του 1 GW, ενώ θα περιλαμβάνουν και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος.
Τα έργα αυτά, όπως τονίζεται, θα στηρίξουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ και ο στόχος είναι να φτάσουν στη φάση κατασκευής από το 2024.
Σημειώνεται ότι οι έμπειροι τοπικοί εταίροι της Korkia είναι η GH Energy στη Θεσσαλία και η AA Sunshine στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της φινλανδικής εταιρείας, τα έργα της θα υποστηρίξουν τον στόχο της Ελλάδας να παράγει πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
«Η Ελλάδα μεταβαίνει από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Λόγω του κλίματος και της γεωγραφίας της, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει πολύ μεγαλύτερη χρήση από ό, τι σήμερα των ΑΠΕ. Η ΕΕ παρέχει επίσης στήριξη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, όπου επισημαίνεται ότι «η Κρήτη είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Στόχος των υποθαλάσσιων καλωδίων είναι να επιτρέψουν στην Κρήτη να γίνει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας που θα παρέχει φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια στην ηπειρωτική Ελλάδα».
«Είναι υπέροχο να μπορούμε να συμμετέχουμε στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με τους καλύτερους τοπικούς επαγγελματίες. Ο ρόλος μας είναι να γίνουμε ένας καταλύτης και επιταχυντής της πράσινης μετάβασης. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσο την GH Energy όσο και την AA Sunshine ως συνεργάτες μας», δήλωσε σχετικά ο Mikko Kantero, Executive Vice President, Renewable Energy της Korkia.
Σημειώνεται ότι η Korkia είναι μια διεθνής επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η δράση της επικεντρώνεται στις ΑΠΕ, τους βιομηχανικούς πόρους και την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς εκπομπές.
Έχει χρηματοδοτήσει και αναπτύξει σημαντικά projects με τα υπό διαχείριση assets της να φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση
Domes Resorts: Φέρνει στην Κέρκυρα το πρώτο «Domes Maison» σε ένα διατηρητέο του 1903 (pics)