Με το ενδιαφέρον και την υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων προχωρεί η ωρίμανση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου που θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η ενέργεια αυτή θα παράγεται στην Αίγυπτο από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την Ελλάδα να θέτει ως προϋπόθεση χθες στο Κάιρο δια μέσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά το μεγαλύτερο μέρος της (75%) να προέρχεται από αιολική ενέργεια καθώς η χώρα μας παράγει περίσσεια ενέργεια από φωτοβολταϊκά κάτι που θα δημιουργούσε αποσταθεροποίηση του δικτύου.
Σύμφωνα με μελέτη της Μckinsey ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ είναι η έλλειψη κατάλληλης γης. Ένα θέμα που οφείλεται κυρίως στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που υπάρχουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. «Επομένως εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να επεκτείνει τα γεωγραφικά της σύνορα και το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου ουσιαστικά φέρνει τη γη της Αιγύπτου στην Ελλάδα» αναφέρουν στελέχη του ομίλου Κοπελούζου. Στις συζητήσεις και στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Κάιρο μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για στενή συνεργασία αλλά και τα επόμενα βήματα που είναι η μετοχική συμμετοχή των διαχειριστών των δύο χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το ηλεκτρικό καλώδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά αυτά θα διαμορφωθούν με αναλογικό τρόπο ώστε ΑΔΜΗΕ, Αιγύπτιος διαχειριστής EETC και Elica Group του ομίλου Κοπελούζου να αποκτήσουν 33% έκαστος. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται στο μετοχικό κεφάλαιο να εισέλθουν και άλλοι επενδυτές καθώς το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 4,2 δισ. και θα αναζητηθούν κεφάλαια που θα μπορέσουν να συνδράμουν χρηματοδοτικά στην υλοποίηση του μεγάλου project.
Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση μελετών του έργου και προχωράει τώρα στην δεύτερη φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Συνολικά στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχων συμμετείχαν 24 εταιρείες και έχει γίνει ήδη η προεπιλογή 6. Οι μελέτες αφορούν την ακριβή οριστικοποίηση της όδευσης του καλωδίου και τα σημεία προσαιγειάλωσης με την αξιοποίηση καραβιού για το σκανάρισμα του βυθού αλλά και μελέτες κόστους οφέλους.
Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ωστόσο επειδή κάθε διετία ο κατάλογος αυτός πρέπει να ανανεώνεται, το έργο θα πρέπει να υποβάλλει νέο αίτημα για την δεύτερη λίστα PCI/PMI τον επόμενο μήνα. Στόχος του φορέα υλοποίησης του έργου είναι η διασύνδεση να ολοκληρωθεί το 2030 και μέσα στην επόμενη τριετία να κατασκευαστεί το 50% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ, η ELICA έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι, η οποία πλέον αποκτά μία πολύ ισχυρή βάση στην Ελλάδα καθώς έχει εξαγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Την πολύπλευρη συνεργασία που επιδιώκει ο όμιλος Κοπελούζου με την Αίγυπτο με την οποία είχε συνάψει και παλιότερα στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς, επιβεβαιώνει και η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας για την δημιουργία κοινοπραξίας με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου EGAS, για την μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου και η προώθησή του προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Αιγύπτου για ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, με αιχμή το LNG, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τη στρατηγική της ΕΕ αλλά και της χώρας μας για αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη
Νίκος Μουτσουρούφης: Το σχέδιο για τα Mailo’s μετά το deal με τον Βλάσση Γεωργάτο
Θ. Φέσσας (Quest): Η επόμενη μέρα του deal για την Μπενρουμπή – Οι ευκαιρίες των εξαγορών (pics)
Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οι τιμές πώλησης και τα σενάρια για το επίδομα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα