search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Κόντρες ισχυρών ομίλων για τα πράσινα μεγαβάτ της αποθήκευσης ισχύος 400 MW

Υποβλήθηκαν προσφορές για 3,3GW στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ με έργα που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την διείσδυση των ΑΠΕ - Έρχεται νέο κύμα με μπαταρίες για 600 MW από το Φθινόπωρο  

Θερμό ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας αλλά και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συγκέντρωσε ο πρώτος διαγωνισμός για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 400 MW που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Intrakat, η Εnel Green Power κ.α. Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις που εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 3,3 GW από 400 MW που προβλέπει η ενίσχυση της πρώτης από τις συνολικά τρεις φάσεις του διαγωνισμού δυναμικότητας 1.000 MW για τις standalone μπαταρίες.

Οι επόμενες θα αφορούν έργα ισχύος 300 MW έκαστη και  θα γίνουν αρχές του Φθινοπώρου η μία και το τελευταίο τρίμηνο του έτους η τελευταία, η οποία προορίζεται για έργα που θα εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης Πελοποννήσου).

Συνολικά στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 5 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν καταβληθεί και οι σχετικές εγγυητικές και υπάρχουν και επιπλέον 88 αιτήσεις για τις οποίες οι εγγυητικές αναμένεται να υποβληθούν σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι την πλατφόρμα του διαγωνισμού επισκέφτηκαν τουλάχιστον άλλοι 90 ενδιαφερόμενοι χωρίς όμως να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής. Όπως αναμενόταν, πρόκειται για υψηλή συμμετοχή, η οποία καλύπτει όλη την χώρα καθώς οι αιτήσεις αφορούν από τις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο κ.α.

Ο τομέας της αποθήκευσης αναδεικνύεται σε πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης καθώς δίχως αυτόν δεν θα μπορέσουν να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να αντιμετωπιστεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ καθώς ο ήλιος και ο άνεμος δεν είναι όλο το 24ωρο. Χρειάζεται επομένως η ενέργεια που δεν καταναλώνεται να αποθηκεύεται για να αξιοποιηθεί την στιγμή που υπάρχει ανάγκη.

H αποθήκευση ενέργειας είναι αναγκαία και για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος καθώς η απουσία της τους τελευταίους μήνες  εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ είναι παραπάνω από εμφανής. Ο ΑΔΜΗΕ για να αποφύγει το μπλακ άουτ αναγκάζεται να προχωρά συχνά σε περικοπές «πράσινης» ισχύος, γεγονός που έχει θορυβήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα αντίστοιχα πρότζεκτ.

Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας εκτιμάται ότι θα προστατεύσουν και το σύστημα, αλλά και τους επενδυτές που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιούν την περίσσια αιολικής ή ηλιακής ενέργειας όταν η ζήτηση είναι χαμηλή.

Mεγάλες μπίζνες 8,1 GW

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η αποθήκευση ενέργειας, προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων συνολικής δυναμικότητας 8,1 GW έως το 2030 (5,6 GW μπαταρίες και 2,5 GW με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης).

Είναι ενδεικτικό ότι, συνολικά η ΡΑΑΕΥ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 520 άδειες, συνολικής ισχύος άνω από 26 GW εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν μονάδες συσσωρευτών. Το επόμενο βήμα από την Ρυθμιστική Αρχή είναι η αξιολόγηση των προσφορών η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα 20ήμερο με στόχο μέχρι τις 3 Αυγούστου να υπάρχει η τελική λίστα επιτυχόντων ώστε τυχόν προσφυγές να εξεταστούν στην συνέχεια και μέχρι τις 10 του μήνα, ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση για 10 χρόνια, με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν στη διαδικασία και με τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί στις 115.000 ευρώ ανά MW. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανώτατη τιμή της προσφοράς διαμορφώθηκε κάτω από τα 100.000 ευρώ ανά MW.

Για τα έργα προβλέπεται και επενδυτική ενίσχυση για την υλοποίησή τους, ύψους 200.000 ευρώ ανά MW, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει την λειτουργία των έργων αυτών έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2025.

Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης που «αγκαλιάζουν» τις μονάδες αποθήκευσης και δίνουν πρόσθετα κίνητρα στους επενδυτές να δοκιμάσουν τις αποδόσεις των έργων αυτών που χωρίς την στήριξη δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στις αυξήσεις 2023-2024 – Κέρδη 1 ή 2 μισθούς και άνω (πίνακες)

Οι ακτοπλόοι στη σέντρα (αναμένουμε…), το όχι του Γαβριήλ, η τέχνη του Μιρό και η Αττική Οδός, οι Ιταλοί στις ασφάλειες και το χρυσό μέρισμα του Αστέρα

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Πόση έκπτωση θα κερδίσουν όσοι ασφαλίσουν το σπίτι τους φέτος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

 

Exit mobile version