«Ο EastMed πέθανε, ζήτω ο νέος EastMed»! Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το αποτέλεσμα της «κόντρας» ΗΠΑ- ΕΕ για τους τρόπους διασφάλισης της ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Την Πέμπτη, από την Κύπρο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε «χρονοβόρο, δαπανηρό και οικονομικά μη βιώσιμο έργο» την κατασκευή του EastMed, ο αρχικός σχεδιασμός του οποίου προέβλεπε τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την νοτιοανατολική Μεσόγειο σε Κύπρος και Ελλάδα, και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ΗΠΑ προκρίνουν πλέον τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω LNG.
Την Παρασκευή, από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν – πέρα από την στήριξη στην ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ- τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της κατασκευής ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και υπέρ της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ελπίζω να συνεχιστεί η πρωτοβουλία Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου για τον αγωγό που θα φέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία και να επενδύσουμε σε αυτήν, καθώς θα κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανθεκτική.»
Στη συνέχεια, μιλώντας στο euronews, διευκρίνισε:
«Το έχω πει εδώ και δέκα χρόνια, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές πηγές και τις ενεργειακές προμήθειες. Και σε αυτό το πλαίσιο, το να υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, ή που τουλάχιστον θα περνάει από την Αίγυπτο, γιατί υπάρχουν και άλλες πηγές προμήθειας, ξεκάθαρα θα συνέβαλε στην ιδέα της διαφοροποίησης. Επίσης, θα βοηθούσε την Αίγυπτο να παράγει και να εισπράττει έσοδα κάτι που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και άρα της κοινωνίας της. Αυτό εν τέλει είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων, καθώς είμαστε γείτονες.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τo «όχι» των Αμερικανών στα αρχικά σχέδια του EastMed, οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινάει από την Αίγυπτο και θα καταλήγει απευθείας στην Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η Κύπρος και οι όποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η Τουρκία.
H τροφοδοσία του αγωγού θα γίνεται από δύο πηγές:
– αφενός από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου
– αφετέρου με LNG που θα μεταφέρεται από Κύπρο και Ισραήλ, θα υγροποιείται, και στη συνέχεια θα διοχετεύεται μέσω του αγωγού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Σιαμίδης Α.Ε: Η εταιρεία που ντύνει τους στρατούς της Δύσης – Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας
Αυτό είναι το…«άτυχο» Lucky του Καλογρίτσα – Περιμένει αγοραστή στη μαρίνα Ζέας (pics)