Αλλαγή στο μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου εισηγείται η Κομισιόν για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των διεθνών τιμών που συνεχίζουν να έχουν ως βάση αναφοράς τις τιμές του Ολλανδικού hub συναλλαγών TTF. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΕΕ που θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο 30 Σεπτεμβρίου και παραδόθηκε χθες στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών για διαβούλευση, η Κομισιόν σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου (benchmark), ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με το TTF.
Στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένας πιο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος δείκτης τιμών, ο οποίος κατά ορισμένες πληροφορίες είναι πιθανόν να συνδυαστεί τόσο με την τιμή του αμερικανικού Henry Hub όσο και με την σποτ αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας.
Η προοπτική του νέου δείκτη είχε τεθεί και στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας και επανέρχεται στις Βρυξέλλες με σκοπό την καλύπτει και τις διακινούμενες ποσότητες LNG στις πλωτές δεξαμενές ανά την ΕΕ.
Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου με στόχο να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των 27 κρατών μελών στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία τους προσεχείς μήνες. Η Ελλάδα πέρα από την πρόταση για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου που θα αποτελέσει ένα μηχανισμό για να χρηματοδοτηθούν και μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ένα θέμα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός από την περασμένη Άνοιξη.
Υπό το βάρος της εξελίξεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και των διαρροών που εκτιμάται ότι θα αφήσουν χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου την ΕΕ, το TTF έχει αρχίσει από χθες να μετακινείται από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα σε άνω από 200 ευρώ/MWh σήμερα, συμπαρασύροντας αναλογικά και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Reuters: Μετάθεση για το 2023 του έκτακτου φόρου στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Eν τω μεταξύ σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters εξετάζεται να δοθεί παράταση ενός έτους από την ΕΕ στην επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η τελευταία πρόταση συμβιβασμού που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει την επιβολή του έκτακτου φόρου στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, των διυλιστηρίων και της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη, για τη χρήση του 2022 και του 2023 ή μόνο για τη χρήση του 2023 αν το επιλέξουν. Αντίθετα, η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή φόρου στα κέρδη, για τη χρήση του 2022.
«Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς και δεν θα είναι όλοι χαρούμενοι για αυτό» ανέφερε διπλωμάτης, χώρας της ΕΕ. Το Reuters δεν αναφέρει ποιες χώρες άσκησαν πιέσεις για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν διαμηνύσει ότι θα επιβάλλουν έκτακτο φόρο ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να το κάνουν. Ο φόρος της Ε.Ε. θα ισχύει για τα «πλεονάζοντα» κέρδη που είναι 20% πάνω από τον μέσο όρο των κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση. Mια χώρα μπορεί επίσης αν το επιλέξει να επιβάλλει φόρο πάνω από 33% στα υπερκέρδη μιας εταιρείας για μια συγκεκριμένη δημοσιονομική χρονιά, σύμφωνα με το έγγραφο.
Διαβάστε ακόμη
Σκρέκας: Πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου €80 δισ. για το κόστος στο φυσικό αέριο
Σαμποτάζ στον Nord Stream: Ανησυχία ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει – 20% αύξηση στο αέριο