«Η ΕΕ για πρώτη φορά χρηματοδοτεί την πράσινη μετάβαση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, με αφορμή τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών για τη δημιουργία του νέου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, προϋπολογισμού 65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα.
«Το Ταμείο», πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης, ως εισηγητής της Αριστεράς και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «θα βοηθήσει πρώτα τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και έπειτα θα χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ανακαινίσεις κτιρίων, τη σύνδεσή τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τη στροφή προς τις μεταφορές μηδενικών εκπομπών».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες κατέληξαν την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, στη σύσταση του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα με προϋπολογισμό 65 δισ. ευρώ για 7 χρόνια (2026-2032). Με τη συγχρηματοδότηση των κρατών-μελών, το συνολικό ύψος του Ταμείου θα φτάσει τα 86,7 δισ. ευρώ, ενώ για την Ελλάδα τα 3,6 δισ. -συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συγχρηματοδότησης- θα ανέλθουν σε 4,5 δισ.
Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσει το δικό του «Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα», μετά από δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών.
Τα Σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν έναν ενδελεχή κατάλογο με στόχους και προθεσμίες για την επίτευξή τους, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των ευάλωτων πολιτών που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια ή δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες μετακίνησης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Έλληνα ευρωβουλευτή.
Ειδικότερα, τα κονδύλια του Ταμείου θα διατεθούν στα κράτη-μέλη με σκοπό την παροχή προσωρινής εισοδηματικής στήριξης, αλλά και για την υποστήριξη μακροχρόνιων διαρθρωτικών μέτρων και επενδύσεων προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η απαλλαγή της θέρμανσης και της ψύξης των κτιρίων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ένταξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βελτίωση της πρόσβασης στην κινητικότητα και τις μεταφορές μηδενικών και χαμηλών εκπομπών προς όφελος των ευάλωτων νοικοκυριών, των ευάλωτων μικροεπιχειρήσεων και των ευάλωτων χρηστών μεταφορών.
Η εφαρμογή των προβλέψεων του Ταμείου, εκτός από τις περιβαλλοντικές και κλιματικές ευεργετικές επιπτώσεις, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας βρίσκεται η υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Οφείλουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους να κάνουν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα», υπογράμμισε, στη δήλωσή του, ο κ. Κόκκαλης.
Η προσωρινή συμφωνία θα λάβει την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους προσεχείς μήνες.
Διαβάστε ακόμη
Διπλό «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)