Η βιομηχανία του σκι για τις Άλπεις είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή χρημάτων, καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes αποφέρει 30 δισ. δολάρια έσοδα. Οι φίλοι του αθλήματος ενθουσιάστηκαν τις περασμένες ημέρες με την πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή, με τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για τους δεινούς σκιέρ.
Στο γαλλικό θέρετρο Flaine καταγράφηκε σημαντική χιονόπτωση και το Les 3 Vallées, η μεγαλύτερη παγκόσμια χιονοδρομική περιοχή που περιλαμβάνει το Μεριμπέλ, την Κουρσεβέλ και το Βαλ Τορέν, κατάφερε να ανοίξει τις χιονοδρομικές πίστες συνολικής έκτασης 500 χλμ.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με μια μικρή αύξηση των ετήσιων θερμοκρασιών, πολλά από τα πολυαγαπημένα θέρετρα στις Άλπεις θα πληγούν από έλλειψη χιονοκάλυψης. Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι σε περίπτωση παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το 53% των 28 ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο μειωμένης ποσότητας χιονιού. Επιπλέον, αν η αύξηση της θερμοκρασίας σημειωθεί κατά 4 βαθμούς θα επιφέρει έλλειψη χιονοκάλυψης στο 98% των χιονοδρομικών κέντρων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Από μελέτη του πανεπιστημίου της Βασιλείας προέκυψε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα μεταξύ 1.800 και 2.000 μέτρων θα πρέπει να κλείσουν τις χαμηλότερες πίστες και να βασιστούν σε τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές εκείνες σε υψηλότερο υψόμετρο.
Δεύτερη έρευνα υποδεικνύει ότι έχει σημειωθεί μία άνευ προηγουμένου μείωση στο ποσοστό χιονοκάλυψης τα τελευταία 600 χρόνια με τη διάρκεια παραμονής του χιονιού να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.
Παρά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι το σκι θα καταφέρει να επιβιώσει, με την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης για το κλίμα το 2019, όταν ο άλλοτε πρόεδρος Τζαν Φράνκο Κάσπερ, αποκαλύφθηκε ως αρνητής του κλίματος σε συνέντευξή του και υποστήριξε ότι προτιμά να συναναστρέφεται δικτάτορες παρά να έχει να κάνει με οικολόγους! Στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Γιόχαν Ελιάς, αλλά οι δηλώσεις του ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν εντάσεις.
Πολλές, λοιπόν, είναι οι φωνές δυσαρέσκειας κατά της FIS με 500 επαγγελματίες αθλητές χειμερινών σπορ να καλούν σε μεγαλύτερη δράση για το κλίμα.
Όπως είπαν σε επιστολή τους το πρόγραμμα των αγώνων αναγκάζει τους αθλητές να πραγματοποιούν υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια πολύ συχνά προκαλώντας σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα και καλούσαν την ομοσπονδία να ανοίξει αργότερα τη σεζόν και να τη λήξει νωρίτερα σε μία προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε ψήφισμα με το οποίο καλούσαν την ομοσπονδία να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 35.000 υπογραφές.
Αναλυτικότερα, ζητούσαν πλήρη διαφάνεια, τη μετακίνηση του ημερολογίου των αγώνων κατά ένα μήνα, τη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών και τη δράση για το κλίμα χάρη στην επιρροή της ομοσπονδίας.
Από την πλευρά της η FIS δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Ντομ Γουίντερ, της οργάνωσης Protect our Winters UK, η οποία βρίσκεται πίσω από το ψήφισμα, δήλωσε ότι «το μέλλον των χειμερινών σπορ εξαρτάται από το πόσο θα μειώσουμε τις εκπομπές τις επόμενες δεκαετίες».
Προέβλεψε, βέβαια, πως τα χιονοδρομικά κέντρα σε χαμηλότερο υψόμετρο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου, «αλλά θα υπάρχουν ακόμα μέρη με φυσικό χιόνι στις Άλπεις, οπότε τα θέρετρα σε μεγαλύτερο υψόμετρο θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Η ανησυχία είναι πόσο ακριβά και ελιτίστικα μπορεί να γίνουν».
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι με ποιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος θα επιτευχθεί αυτό;
Μικρές ποσότητες τεχνητού χιονιού θα βοηθούσαν να διατηρηθούν ορισμένα θέρετρα, αλλά το τεχνητό χιόνι δε θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το πραγματικό χιόνι, «καθώς είναι πολύ ακριβή διαδικασία και καταναλώνει πολύ ενέργεια και νερό», επισήμανε ο Γουίντερ.
Σύμφωνα με μελέτη παρότι οι εκπομπές από την παραγωγή χιονιού είναι μικρές, μόλις 2% των συνολικών εκπομπών των χιονοδρομικών κέντρων, η χρήση τεχνητού χιονιού σε μεγάλη κλίμακα δημιουργεί προβλήματα στη χρήση ενέργειας και νερού.
Ο αντίκτυπος της χρήσης τεχνητού χιονιού για έως και 100 συνεχόμενες ημέρες θα αύξανε την κατανάλωση νερού κατά περίπου 540 εκατ. λίτρα νερού και θα έφερνε τα θέρετρα αντιμέτωπα με τις τοπικές κοινότητες λόγω του ανταγωνισμού για τη χρήση του νερού.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα αλπικά θέρετρα επανεξετάζουν τις δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως πεζοπορία και ποδηλασία καθώς αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το τουριστικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο.
Η Σεσίλ Μπάρτον, γενική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής ομάδας Montagne Verte στο Μορζέν της Γαλλίας, εξέφρασε αγωνία για την αυξανόμενη θερμοκρασία, λέγοντας πως «αυξάνεται περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου και αυτό δεν είναι καλό νέο για μια βιομηχανία που εξαρτάται από το χιόνι. Επιθυμούμε να επικεντρωθούμε στον τουρισμό τεσσάρων εποχών και να κάνουμε την κοιλάδα και τα βουνά μέρη που μπορεί κανείς να ζήσει όλο το χρόνο».
Όπως είπε, μπορεί να υπάρχει ζωή και μετά το σκι, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν και να φανταστούν πώς μπορεί να είναι το μέλλον τους, προβάλλοντας την περιοχή ως τόπο ιδανικό για αναρρίχηση, ποδηλασία, ή πεζοπορία.
Η Μπάρτον πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στις άλλες εποχές του χρόνου, όχι μόνο από την άποψη του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, αλλά και από την άποψη του ανθρώπου, διότι για να υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει κανείς όλο το χρόνο εδώ σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν επαγγελματικές δυνατότητες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Οι εταιρείες που «τίναξαν την μπάνκα» το 2023 (γραφήματα)
Marathon Venture Capital: To deal της χρονιάς για την Augmenta και χρηματοδοτήσεις $142 εκατ. (pics)
Εφορία: Οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2023
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ