search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Κλιματική κρίση: Πώς αμβλύνει την ανισότητα στα φύλα

Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι ένα συλλογικό πρόβλημα, αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες για όλους

Σύμφωνα με τη UNICEF περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 14 ετών απουσιάζουν από τις τάξεις σε όλη τη Νιγηρία. Για τα κορίτσια, τα στατιστικά είναι ακόμη πιο ζοφερά: Σε πολιτείες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν στο σχολείο.

Αυτή η εκπαιδευτική κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως η φτώχεια, η γεωγραφία και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αλλά στο πλαίσιο αυτών των επιμέρους παραγόντων βρίσκεται το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

Η Νιγηρία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις, γίνονται όλο και πιο άγριες και συχνότερες. Οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να κάνουν τα σχολεία απρόσιτα και τις τάξεις μη ασφαλείς.

Οι κοινότητες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στρέφονται μερικές φορές στα παιδιά τους για να συνεισφέρουν στα έσοδα και να στηρίξουν την οικογένεια. Και τα κορίτσια, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο ήδη αποθαρρύνεται σε ορισμένες κοινότητες, επηρεάζονται συχνά περισσότερο, σύμφωνα με το CNN.

Γίνονται προσπάθειες να υποστηριχθεί η εκπαίδευση των κοριτσιών και να εξοπλιστούν με τους πόρους για να αντιμετωπίσουν ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοριτσιών στην πόλη Zaria της βόρειας Νιγηρίας διοργανώνει προγράμματα για να βοηθήσει τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και προσφέρει εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Αισθάνομαι ότι όταν δίνουμε εκπαίδευση στα κορίτσια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πώς να την μετριάσουν, θα βοηθήσει πολύ τα κορίτσια στο πώς να συντηρηθούν σε περιόδους δυσκολιών, ακόμη και να τα βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για αυτήν», σύμφωνα με την Χαμπίμπα Μοχάμεντ, διευθύντρια του Κέντρου Εκπαίδευσης Θηλέων.

Η επισιτιστική ανασφάλεια στη Βραζιλία

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια ζωτικής σημασίας καταβόθρα άνθρακα, που προσλαμβάνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνει.

Όμως η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία παίρνουν βαρύ τίμημα, απειλώντας να ωθήσουν τον Αμαζόνιο σε ένα οριακό σημείο πέρα ​​από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει.

Στη βορειοανατολική Βραζιλία, μια ομάδα γυναικών στη λεκάνη του Αμαζονίου αμφισβητεί τη σφιχτή λαβή που έχουν οι μεγάλες εταιρείες στο δάσος.

Το CNN μίλησε με σχεδόν 60 γυναίκες σε αυτήν την περιοχή που βγάζουν τα προς το ζην μαζεύοντας καρύδες από γηγενείς φοίνικες babassu και λέει ότι η ζωή τους απειλείται ολοένα και περισσότερο καθώς μεγάλες γεωργικές εταιρείες συνεχίζουν να γκρεμίζουν το δάσος και να περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στα δέντρα.

Αυτή δεν είναι μόνο μια μάχη για τη δική τους επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και μια μάχη για την ισότητα των φύλων, είπαν μέλη της ομάδας στο CNN και ελπίζουν ότι θα ενισχύσει τη βιώσιμη γεωργία και θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία αυτού του κρίσιμου τροπικού δάσους.

Το trafficking στις Φιλιππίνες

Ένας από τους πιο καταστροφικούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων είναι η αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

Η κλιματική κρίση καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης, ρίχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους – και για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους στη σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Οι κακοποιοί και οι διακινητές είναι πιο ικανοί να στοχοποιήσουν γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε άγνωστες πόλεις ή αναγκάζονται σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς και καταφύγια, γεμάτα με αγνώστους.

Οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η συχνότητα των ισχυρότερων τυφώνων και τυφώνων θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, υπερδιπλασιάζοντας έως το 2050 σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Οι Φιλιππίνες έχουν πολυάριθμες οργανώσεις αφοσιωμένες στην προσπάθεια να τερματιστεί η εμπορία ανθρώπων. Το Ίδρυμα People’s Recovery Empowerment Development Assistance βοηθά να απελευθερωθούν γυναίκες και κορίτσια από οίκους ανοχής και διακινητές σεξ και παρέχει ένα καταφύγιο για τους επιζώντες.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Ενέργειας: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Fed: Πώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό απομακρύνουν κι άλλο τη μείωση των επιτοκίων

Temu: Ξοδεύει σαν δισεκατομμυριούχος για να «κατακτήσει» την Αμερική (γράφημα + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version