Είναι θρεπτικές, γευστικές και το πιο εξαγώγιμο φρούτο στον κόσμο με την αξία της στην παγκόσμια αγορά να ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια ετησίως. Ωστόσο, η μπανάνα με το χαρακτηριστικό σχήμα και χρώμα αντιμετωπίζει προκλήσεις οικονομικού –και όχι μόνο- χαρακτήρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης αποτελούν «τεράστια απειλή» για την καλλιέργεια της μπανάνας σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πασκάλ Λιου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), καθώς ενισχύονται οι ασθένειες που πλήττουν το τροπικό φρούτο.
Ανάμεσα σε αυτές ο μύκητας Fusarium wilt Tropical Race 4, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Ενώ παλαιότερα η περίοδος βροχών διαρκούσε πέντε-έξι μήνες, τα τελευταία χρόνια το διάστημα αυτό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ με συνέπεια την εξάπλωση των παρασίτων. Ο μύκητας, μάλιστα, έχει μεταλλαχθεί και απειλεί την Cavendish, την αγαπημένη ποικιλία μπανάνας.
Σύμφωνα με το BBC η ασθένεια έχει μεταφερθεί από την Αυστραλία και την Ασία στην Αφρική και τώρα εντοπίζεται στη Νότια Αμερική. Το πρόβλημα έγκειται στην ταχύτητα εξάπλωσής της, καθώς μόλις μολυνθεί μία φυτεία «σκοτώνονται» όλα τα δέντρα με τους ειδικούς να τονίζουν τη μεγάλη δυσκολία εξάλειψής της.
Σαν να μην ήταν αρκετός ο μύκητας για να προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής, οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην άνοδο της θερμοκρασίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κίνδυνος να καταστραφούν ολόκληρες καλλιέργειες σε περιοχές που πλήττονται σοβαρά από ξηρασία και αυξημένες θερμοκρασίες.
Ο τομέας επλήγη σοβαρά από την πανδημία COVID-19, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν την παραγωγή της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% του παγκόσμιου εμπορίου μπανάνας. Οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση ενώ σταθεροποιήθηκαν μόνο το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον FAO.
Όπως αναφέρει ο FAO ο όγκος των εξαγωγών του φρούτου είχε σημειώσει τεράστια αύξηση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Εντούτοις, τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων έχουν οδηγήσει σε πλεόνασμα στην παγκόσμια παραγωγή. Αυτό, «σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση στον τομέα του λιανικού εμπορίου, στον οποίο κυριαρχούν όλο και περισσότερο οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που ασκούν ισχυρές πιέσεις για τη μείωση των τιμών, έχει συμβάλει σε μια ανισορροπία μεταξύ των αγοραστών μπανάνας από τη μία και των παραγωγών από την άλλη».
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μπανάνας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της 4ης παγκόσμιας διάσκεψης του Παγκόσμιου Φόρουμ Μπανάνας (WBF) που συνεδρίασε στη Ρώμη, ένα δίκτυο που συντονίζεται από τη Διεύθυνση Αγορών και Εμπορίου. Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica από την ίδρυσή του το Φόρουμ έχει ασχοληθεί με πολλά ζητήματα σχετικά με την παραγωγή μπανάνας, ανάμεσα σε αυτά η ανάγκη αξιοπρεπών μισθών στους εργαζομένους, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, τα θέματα ισότητας φύλων, η αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης. Ανάμεσα στα θέματα ήταν και η βιωσιμότητα καθώς ολοένα περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες καλλιέργειες.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι παραγωγοί καλούνται να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, της ενέργειας και των μεταφορών.
Επομένως, όπως αναφέρει το BBC, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες είναι πιθανό να αυξηθούν και να παραμείνουν αυξημένες.
«Θα υπάρξουν πράγματι κάποιες αυξήσεις τιμών», δήλωσε ο Λου προσθέτοντας πως «αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση της προσφοράς, προβλέπω ότι οι τιμές της μπανάνας θα παραμείνουν σχετικά υψηλές τα επόμενα χρόνια».
Διαβάστε ακόμη
Ναυτιλία: «Χρυσές εποχές» για τα δεξαμενόπλοια – Η εικόνα για τα φορτηγά πλοία
Νέος κύκλος επενδύσεων των Ισραηλινών στην Αθήνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ