O θερμότερος μήνας στα παγκόσμια ιστορικά αναμένεται να αποδειχθεί ο φετινός Ιούλιος, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής την οποία προκαλεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας και τους σημαντικούς, εκτεταμένους καύσωνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Οι πρώτες 3 εβδομάδες του μήνα αποδείχθηκαν οι θερμότερες στα ιστορικά, με την 6η Ιουλίου να αποτελεί την ημέρα με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, σύμφωνα με το διαστημικό πρόγραμμα «Κοπέρνικος», της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από τον θερμότερο Ιούνιο στα ιστορικά, τα νέα, υψηλά ρεκόρ του Ιουλίου κινδυνεύουν να μετατρέψουν ολόκληρο το 2023 στην θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Οι καύσωνες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, με την επίτευξη υψηλού ρεκόρ θερμοκρασίας στην Κίνα, όσο και τη θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια η οποία πλησίασε τους 56,7 βαθμούς Κελσίου (ρεκόρ το οποίο πέτυχε πριν από 110 χρόνια), συνδυασμένοι με τις χιλιάδες πυρκαγιές παγκοσμίως, από την Ελλάδα, μέχρι τον Καναδά, απειλούν την υγεία και τις ζωές εκατομμυρίων.
«Σε ό,τι αφορά το κλίμα, οι τελευταίες εβδομάδες έχουν αποδειχθεί ιστορικές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή του Κοπέρνικου, Κάρλο Μπουοντέμπο, προσθέτοντας πως «αν μελετήσουμε τα ιστορικά, οι θερμότερες 21 ημέρες βάσει των παγκόσμιων θερμοκρασιών έχουν επιτευχθεί αυτόν το μήνα».
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων τον Ιούλιο πρόκειται, δυστυχώς, για το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί μικρό δείγμα του πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», ανέφερε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τονίζοντας πως «η ανάγκη της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου πρόκειται για κάτι το οποίο είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί, πια, πολυτέλεια, αλλά κάτι το αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο κύματα καύσωνα. Οι πλημμύρες από το Δελχί στη Νέα Υόρκη, η εκτεταμένη ξηρασία στην Ασία και το σφοδρό χαλάζι στη βόρεια Ιταλία οδηγούν πολλές χώρες όπως την Ινδία σε απαγόρευση ή θέσπιση πλαφόν στην εξαγωγή βασικών τροφίμων όπως το ρύζι.
Η δημιουργία του πρώτου φαινομένου Ελ Νίνιο εδώ και τέσσερα χρόνια αναμένεται να επιδεινώσει την φετινή κλιματική κρίση και να την επεκτείνει μέχρι και το 2024. Η προηγούμενη θερμότερη χρονιά στα ιστορικά ήταν το 2016 όταν έλαβε χώρα το φαινόμενο.
«Συνήθως παρατηρούμε αύξηση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες το χρόνο μετά το Ελ Νίνιο», ανέφερε το στέλεχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Κρίστοφερ Χιούιτ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα πως οι θερμοκρασίες το 2024 θα είναι ακόμα πιο υψηλές».
Διαβάστε ακόμη:
Εφορία: Τέλος χρόνου για δηλώσεις, διορθώσεις, ενστάσεις και πληρωμές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ