Το ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται άμεσα με τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι γνωστό. Ωστόσο, τώρα αποδεικνύεται ότι οι συνέπειές της ευθύνονται και για την έντασή τους.
Με άλλα λόγια, ξέρουμε πλέον ότι λόγω της κλιματικής κρίσης θα βρισκόμαστε όλο και συχνότερα αντιμέτωποι με καύσωνες, ξηρασίες, τεράστιες πυρκαγιές, πλημμύρες, όλα αυτές τις καταστροφές που κάθε χρόνο «κοστίζουν» χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται η άμεση επίδρασή τους στο πόσο έντονα είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο τυφώνας Milton
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο τυφώνας Milton, όπου διαπιστώθηκε ότι η αύξηση κατά 11% των ανέμων του λόγω της κλιματικής αλλαγής τον έκανε σχεδόν δύο φορές πιο καταστροφικό.
Σύμφωνα με νέες μελέτες, χωρίς την κλιματική αλλαγή, ο τυφώνας Milton θα είχε χτυπήσει τη Φλόριντα ως καταιγίδα Cat 2 και όχι ως Cat 3. Αυτό λένε τα συμπεράσματα μιας μελέτης της World Weather Attribution, που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά το χτύπημα του Milton. Μια ξεχωριστή μελέτη για τον ίδιο τυφώνα που κυκλοφόρησε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι αυτή η αύξηση της έντασης έκανε τον Milton σχεδόν δύο φορές πιο καταστροφικό.
Η ανάλυση του World Weather Attribution διαπίστωσε ότι οι καταιγίδες με τις ταχύτητες ανέμου του Milton έχουν γίνει περίπου 40% πιο συχνές και οι άνεμοι που σχετίζονται με καταιγίδες παρόμοιας σπανιότητας αυξηθεί κατά περίπου 10% λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Έτσι, χωρίς την κλιματική αλλαγή, ο Milton θα είχε χτυπήσει τη Φλόριντα ως Cat 2 με ανέμους 110 mph αντί για Cat 3 με ανέμους 120 mph.
Εξετάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων 75 ετών για την κεντρική Φλόριντα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ανάλυσή τους για την περίπτωση του Milton κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή πιθανότατα αύξησε την ένταση των βροχοπτώσεων κατά 10-50% και ταυτόχρονα έκανε περίπου διπλάσιες τις πιθανότητες να συμβούν.
Η θερμοκρασία ρεκόρ των ωκεανών
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά μήκος της διαδρομής του Milton, οι θερμοκρασίες των ωκεανών ήταν σταθερά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου θερμότερες από ό, τι θα ήταν σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Αυτό επηρέασε το περιβάλλον του Milton και κατέστησε πιο πιθανό για την καταιγίδα να αναπτυχθεί και να ενταθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Ακόμη, η κλιματική αλλαγή έκανε τους τυφώνες Milton, αλλά και τον προγενέστερο Helene σχεδόν δύο φορές πιο καταστροφικούς.
Αν και μια αύξηση 10% στους ανέμους λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, είναι καθοριστική επειδή οι ζημιές από τυφώνες αυξάνονται εκθετικά με την ταχύτητα του ανέμου. Για παράδειγμα, ένας τυφώνας κατηγορίας 2 με ανέμους 100 mph (161 kph) θα κάνει 10 φορές τη ζημιά ενός τυφώνα κατηγορίας 1 με ανέμους 75 mph (121 kph). Αυτό περιλαμβάνει ζημιές όχι μόνο από ανέμους αλλά και από κύματα καταιγίδας, πλημμύρες στην ενδοχώρα και ανεμοστρόβιλους.
Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τις ταχύτητες του ανέμου του Helene κατά περίπου 13 μίλια / ώρα ή 11% και του Milton κατά σχεδόν 11 μίλια / ώρα ή 10%. Χρησιμοποιώντας μια συνάρτηση ζημιών και δεδομένων σχετικά με την εκτεθειμένη αξία των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το 44% των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον Helene και το 45% εκείνων που προκλήθηκαν από τον Milton θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμη
Με λεφτά από το… σεντούκι οι 8 στις 10 αγορές ακινήτων στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα