Μία μέρα πριν την έναρξη της COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η νέα «ατζέντα» για την ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή έχει ήδη τεθεί από την εκλογή στην ηγεσία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου ενός ανθρώπου που…αρνείται την ύπαρξή της.

Όλοι συμφωνούν ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία τετραετία στις ΗΠΑ για το κλίμα και αναστέλλει την παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σε μια εποχή μάλιστα που η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων προειδοποιεί ότι η όποια καθυστέρηση θα κλιμακώσει γρήγορα τους κινδύνους για την πλανήτη.

Γιατί τον προτίμησαν

Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο σε έναν πρόεδρο που απορρίπτει την απειλή της κλιματικής αλλαγής, λίγες εβδομάδες αφότου οι τυφώνες Helene και Milton προκάλεσαν καταστροφές σε έξι Πολιτείες των ΗΠΑ.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, μία από τις αιτίες είναι το γεγονός ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής τέθηκε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σε αντίθεση με άλλα σοβαρά ζητήματα.

Η Κάμαλα Χάρις επέλεξε να μην τονίσει το επίτευγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν, να φέρει την πρώτη συνολική νομοθεσία της χώρας για την κλιματική αλλαγή μέσω ενός διχασμένου Κογκρέσου. Η εκστρατεία της επιχείρησε να μην αποξενώσει τους ψηφοφόρους που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα απέναντι στη δράση για το κλίμα, ή εκείνους της Πενσυλβάνια, της Νο. 2 Πολιτείας παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας λόγω του fracking.

Τελικά όμως οι πολίτες φάνηκε ότι δεν συγκινούνται από τα μισόλογα. Έτσι, ο Τραμπ κέρδισε και την Πενσυλβάνια, όπου οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το fracking δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους της.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου στις ανησυχίες των ψηφοφόρων κυριαρχούσε η οικονομική κατάσταση, επέλεξαν τον υποψήφιο που προσέφερε ταχύτερες λύσεις, έστω κι αν αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αντίθετα, η Χάρις δήλωνε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις ομοσπονδιακές επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, και ότι βλέπει το μέλλον της Αμερικής στους νέους που ήταν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, δεν διατύπωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς θα προχωρήσει πέρα από αυτό που είχε πετύχει η κυβέρνηση Μπάιντεν για το κλίμα.

Τι φέρνει η εκλογή Τραμπ

Την ίδια ώρα, είναι βέβαιο ότι οι λύσεις που υποσχέθηκε ο Τραμπ θα αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος συντελεστής στη σωρευτική παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις λίγες φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που ο απάντησε ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, άφησε να εννοηθεί ότι οι επιπτώσεις της θα είναι μικρές και μακρινές. Επικαλούμενος μάλιστα πρωτοφανή επιχειρήματα, όπως ότι δήθεν η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξάνεται κατά μία ίντσα κάθε 300 ή 400 χρόνια και ότι θα δημιουργήσει περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες… Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των επίσημων κρατικών οργανισμών των ΗΠΑ ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, με τη στάθμη της θάλασσας να αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 ίντσες τα επόμενα 30 χρόνια.

Ακόμη, ο νέος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να αποσύρει ή να ανακατευθύνει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δεσμευτεί το Κογκρέσο να προωθήσει για την καθαρή ενέργεια, θέτοντας σε κίνδυνο ιδιωτικές επενδύσεις σε εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και έργα ΑΠΕ, συνολικού ύψους 125 δις δολ.

Θεωρείται βέβαιο ότι, όπως και στην πρώτη θητεία του, όταν απέσυρε περισσότερους από 100 περιβαλλοντικούς κανονισμούς, θα επιδιώξει να αναιρέσει τους κανόνες που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μείωση της ρύπανσης από αυτοκίνητα, φορτηγά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δραστηριότητες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κι αν τότε ορισμένες τέτοιες κινήσεις του μπλοκαρίστηκαν από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, σήμερα έχει στο πλευρό του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ…

Ασφαλώς έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά επίπεδα στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί θεωρούν ότι θα ακυρώσει νέους σταθμούς εξαγωγής φυσικού αερίου, αλλά και τα μέτρα περιορισμού των γεωτρήσεων στην Αρκτική, που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από το Παρίσι στην COP29

Επιπλέον, σε αντίθεση με την πρώτη θητεία του, όταν υπήρχαν κάποιες αντιστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, τώρα ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι βέβαιο ότι περιορίζεται δραστικά η ισχύς και η αξιοπιστία της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης Μπάιντεν στη φετινή διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκινά αύριο Δευτέρα.

Στην COP29, η χρηματοδότηση για το κλίμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα με τις ΗΠΑ να πιέζουν για συνεισφορές από ένα ευρύτερο σύνολο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για ένα νέο ταμείο που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τώρα όμως όλα αυτά θα πρέπει να εξελιχθούν κάτω από τη «βαριά σκιά» της εκλογής Τραμπ, που αν μη τι άλλο, θα δοκιμάσει τις αντοχές του πλανήτη.

 Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα διαρκέσει πάνω από 50 χρόνια (pics)

Το μοιραίο οικονομικό λάθος που διαπράττουν οι millennials

Πλατφόρμα θα αποτιμά την αξία του ακινήτου σου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα