Στη Νότια Κορέα ο χειμώνας δεν είναι ήπιος, με τη μέση θερμοκρασία στη Σεούλ να κυμαίνεται ανάμεσα στους -10 και τους 10 βαθμούς Κελσίου. Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο και θεωρείται η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθεί κανείς τη χώρα τη στιγμή που οι πόλεις βάφονται στα ροζ από τις ανθισμένες κερασιές και το θερμόμετρο δείχνει 15-18 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθεί η περίοδος των βροχών, jangma, και στη συνέχεια το κορεατικό καλοκαίρι, το οποίο φημίζεται για την υγρασία με τη μέση θερμοκρασία να σκαρφαλώνει μετά βίας στους 25,7 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο.
Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι το κλίμα της Νοτίου Κορέας δεν είναι το ιδανικό για την καλλιέργεια της τροπικής μπανάνας. Το πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο και φυτικές ίνες φρούτο χρειάζεται τροπικό και υποτροπικό κλίμα για να ευδοκιμήσει, ηλιοφάνεια και σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα θερμοκρασίες για την ανάπτυξη των βλαστών μεταξύ 26-28 βαθμών Κελσίου και την ανάπτυξη των καρπών στους 29-30 βαθμούς Κελσίου. Η ανάπτυξη του φρούτου επιβραδύνεται κάτω από τους 16 βαθμούς Κελσίου και σταματά στους 10 βαθμούς Κελσίου.
Η μπανάνα καλλιεργείται συνολικά σε 135 χώρες, με τις κορυφαίες χώρες παραγωγής στον κόσμο να είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, οι Φιλιππίνες. Στην κορυφή κατατάσσεται η Ινδία με παραγωγή περίπου 30,5 εκατ. τόνων μπανάνας ετησίως, ποσότητα υπερδιπλάσια από την Κίνα που έρχεται δεύτερη με σχεδόν 12 εκατ. τόνους κάθε χρόνο. Οι μπανάνες είναι από τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο και αποτελούν βασικό είδος διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παράλληλα τα υπολείμματά τους χρησιμεύουν για την παρασκευή χαρτιού και υφασμάτων.
Το «χρυσό» ρόφημα
Στη Νότια Κορέα η μπανάνα δεν τρώγεται μόνο, αλλά και πίνεται. Ένα από τα πιο δημοφιλή – αν όχι το πιο δημοφιλές – ρόφημα στη χώρα είναι το γάλα με μπανάνα από την εταιρία Binggrae που ήταν η πρώτη το 1974, η οποία πρόσθεσε σε γάλα τη χαρακτηριστική γεύση του τροπικού φρούτου. Αφορμή, στάθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση γάλακτος από τον πληθυσμό. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επίσημη διαδικτυακή πύλη της χώρας, Korea.net, το γάλα δεν ανταποκρινόταν στις προτιμήσεις των καταναλωτών εκείνη την εποχή. Η Binggrae έσπευσε να καλύψει το κενό προσθέτοντας γεύση μπανάνας, φρούτο το οποίο τότε ήταν σχεδόν απαγορευτικό καθώς η εισαγωγή της ήταν ακριβή και θεωρείτο τρόφιμο μόνο για πλουσίους. Έτσι, η προσθήκη γεύσης στο ρόφημα, χωρίς το υψηλό κόστος εκτόξευσε το προϊόν στην κορυφή και παράλληλα οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανάλωση γάλακτος. Περίπου 800.000 μπουκάλια γάλακτος με γεύση μπανάνα πωλούνται καθημερινά στην Κορέα και περίπου 6 δισεκατομμύρια μπουκάλια έχουν πωληθεί σε όλη τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κυκλοφορία του προϊόντος.
Νέα πηγή εισοδήματος
Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν Νοτιοκορεάτες αγρότες να πειραματιστούν με την καλλιέργεια μπανάνας. Παρά τις αρχικές χαμηλές προσδοκίες, πλέον στη χώρα καταγράφονται 67 φυτείες μπανάνας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού το θερμότερο κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του φρούτου. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η έκταση υποτροπικών καλλιεργειών στη Νότια Κορέα έχει αυξηθεί από περίπου 295 εκτάρια το 2021 σε 3.306 εκτάρια το 2023.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Kyunghyang Shinmun η καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φρούτων αποτελεί νέα πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, αφού υπολογίζεται ότι είναι 40 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ρυζιού, το οποίο όχι μόνο είναι το βασικό τρόφιμο των πολιτών, αλλά και το πιο σημαντικό προϊόν της νοτιοκορεατικής γεωργίας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της μπανάνας στη χώρα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς εδώ και χρόνια οι γεωργοί επιχειρούν να καλλιεργήσουν το τροπικό φρούτο σε θερμοκήπια, αλλά μόλις το 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στην καρποφορία.
Ο Κιμ Σεόνγκ-τσεόλ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Διοίκησης Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην νοτιοκορεατική εφημερίδα εξήγησε πως το γεγονός ότι οι μπανάνες έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται μπορεί να ερμηνευθεί ως τάση τροπικοποίησης της χώρας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν πράγματι οι εγχώριες μπανάνες συνεχίσουν να παράγονται θα είναι πολύ δημοφιλείς στους καταναλωτές που εμπιστεύονται και προτιμούν τα φρέσκα, τοπικά προϊόντα.
Με έναυσμα την καλλιέργεια μπανάνας, μάλιστα, αυξάνονται οι προσπάθειες για καλλιέργεια άλλων τροπικών και υποτροπικών φρούτων και φυτών ανάμεσά τους η παπάγια αλλά και ο καφές, με το Αγροτικό Τεχνολογικό Κέντρο Πόχανγκ να δημιουργεί πιλοτικό κέντρο καλλιέργειας καφεόδεντρων σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί τοπικός καφές.
Από το 2012, η μέση ετήσια θερμοκρασία παρουσιάζει συνεχή τάση αύξησης, ανέφερε σε έκθεσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κορέας, σημειώνοντας ότι η μέση θερμοκρασία το 2023 στους 13,7 βαθμούς Κελσίου ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των καταγραφών το 1973.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιου Χι-Ντονγκ, στη χώρα παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία τον τελευταίο αιώνα, δηλαδή τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
«Δύο κόσμοι» στην ευρωζώνη – H ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και το… γερμανικό φρένο
Κολίν Χουάνγκ: Τα ένοχα μυστικά του Mr. Temu – Πώς έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος
«Πόλεμος» για την Paramount: Στα 6 δισ. δολ ανέβασε την προσφορά ο Μπρόνφμαν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ