search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή: Από ποια χρονιά αρχίζει η ενίσχυση στις ευάλωτες χώρες

Το σχετικό ταμείο είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να χρηματοδοτεί τις χώρες που υποφέρουν από την κρίση

Να αρχίσουν να λαμβάνουν χρήματα από το πολυαναμενόμενο ταμείο απωλειών και ζημιών ήδη από το 2025 θα μπορούσαν οι ευάλωτες στο κλίμα χώρες.

Αυτός ο κουμπαράς χρημάτων προορίζεται να συμβάλει στην αποζημίωση των χωρών με χαμηλό εισόδημα για τις ζημίες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Αντιμετώπισε μια σειρά από εμπόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του, αλλά τελικά, τα κεφάλαια θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκταμιεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο ήδη από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το euronews.com η χρηματοδότηση είναι ένα από τα βασικά σημεία εστίασης της COP29 στο Μπακού αυτό το Νοέμβριο και το μέλλον αυτού του ζωτικού εργαλείου κλιματικής δικαιοσύνης θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα στα ευάλωτα από το κλίμα έθνη

Οι χώρες αυτές πρόκειται να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του ταμείου ζημιών και απωλειών στο Μπακού τον επόμενο μήνα.

Όμως, στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο COP για το κλίμα, πολλά διαδικαστικά σημεία έχουν διευθετηθεί και επιτέλους έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της παροχής αυτών των χρημάτων στις χώρες που τα έχουν ανάγκη.

Ορίστηκε ένα συμβούλιο για την εποπτεία του ταμείου, η Παγκόσμια Τράπεζα επιλέχθηκε (αμφιλεγόμενα) ως η θεσμική του έδρα και οι Φιλιππίνες επιλέχθηκαν ως χώρα υποδοχής.

Το διοικητικό συμβούλιο προσέλαβε επίσημα τον Ibrahima Cheikh Diong, έναν Σενεγαλέζο και Αμερικανό υπήκοο που έχει εργαστεί σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες, ως εκτελεστικό διευθυντή του ταμείου σε μια προ-Συνεδρίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή στο Αζερμπαϊτζάν, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου ολοκλήρωσε επίσης κρίσιμες εργασίες που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της χρηματοδότησης για πρώτη φορά το 2025.

“Αυτή η σημαντική ανακάλυψη στο Μπακού σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα για να καταστεί δυνατή η ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διορισμένος πρόεδρος της COP29 Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ.

“Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική ημέρα, η οποία προετοιμαζόταν επί χρόνια και απαιτούσε αποφασιστικότητα από τόσους πολλούς και αμετακίνητη εστίαση στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης”.

Η προεδρία της COP29 πρόσθεσε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα για να συνεργαστεί με τις χώρες που έχουν ήδη υποσχεθεί χρήματα για να μετατρέψουν τις υποσχέσεις αυτές σε απτή χρηματοδότηση για τις κοινότητες που την έχουν επειγόντως ανάγκη.

Ένας 30ετής αγώνας για κονδύλια ζημιών και απωλειών

Ο αγώνας για ένα λειτουργικό ταμείο απωλειών και ζημιών είναι μακρύς. Τα μικρά νησιωτικά έθνη, οι αφρικανικές χώρες και οι ακτιβιστές της κλιματικής δικαιοσύνης υπήρξαν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη ηγήθηκαν της έκκλησης για βοήθεια προς τις χώρες που έχουν υποστεί καταστροφικές απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα πλουσιότερα έθνη ανησυχούσαν επί μακρόν ότι αυτό αποτελεί ένα είδος “αποζημίωσης” ή “επανορθώσεων” για τις επιπτώσεις των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους.

Τα θεμέλια τέθηκαν κατά τη διάρκεια της COP27 στην Αίγυπτο το 2022, όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα να αντισταθμίσουν τις ζημιές από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια, οι ευάλωτες στο κλίμα χώρες γιόρτασαν μια νίκη, καθώς η COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι ξεκίνησε με μια ιστορική απόφαση για την πραγματική δημιουργία του εν λόγω ταμείου.

Συνολικά, έλαβε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια (634 εκατομμύρια ευρώ) σε υποσχέσεις για συνεισφορές μέχρι το τέλος της διάσκεψης για το κλίμα και χαιρετίστηκε ως μια σημαντική δέσμευση για την κλιματική δικαιοσύνη.

Τα ταμεία ζημιών και απωλειών υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών

Οι υποστηρικτές του ταμείου ήλπιζαν ότι θα υπήρχαν περισσότερες δεσμεύσεις από τα πλούσια έθνη 12 μήνες πριν από την επόμενη COP για το κλίμα.

Αλλά από τότε, το κονδύλι των χρημάτων έχει αυξηθεί μόνο σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια (720 εκατομμύρια ευρώ). Η δυναμική φαίνεται να έχει σταματήσει με τα πλούσια έθνη να σιωπούν σχετικά με περαιτέρω συνεισφορές στο ταμείο, οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ των όσων λένε οι ειδικοί ότι απαιτούνται.

Οι 14 αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου έχουν υποστηρίξει ότι χρειάζονται 100 δισεκατομμύρια δολάρια (91 δισεκατομμύρια ευρώ) περισσότερα κάθε χρόνο μέχρι το 2030, αλλά ακόμη και αυτό το ποσό θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από το απαιτούμενο. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ετήσιες απώλειες και ζημίες από την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια (362 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως έως το 2030, με προσδοκίες ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί.

“Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου κόστους των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Μπαχάμες Φίλιπ Ντέιβις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

“Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα χρηματοδότησης. Είναι θεμελιωδώς ένα ζήτημα βιωσιμότητας και επιβίωσης. Χωρίς αυτό, η ειρήνη και η ασφάλεια δεν σημαίνουν τίποτα”.

Ο Ντέιβις ζήτησε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ταμείο απωλειών και ζημιών, προσθέτοντας ότι πρόκειται “για την ευθύνη, τη λογοδοσία και την οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου εκείνοι που έχουν μολύνει περισσότερο, συμβάλλουν περισσότερο στον καθαρισμό του χάους”.

Είπε ότι τα ανεπτυγμένα έθνη πρέπει να “επιταχύνουν” με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να αντικατοπτρίζουν την κλίμακα της κρίσης.

Η Προεδρία της COP29 δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της για τη φετινή συγκέντρωση στο Μπακού είναι να ζητήσει περαιτέρω συνεισφορές.

Διαβάστε ακόμη

Την «έξοδο» από τη χώρα μελετούν οι πλούσιοι Γάλλοι λόγω της φορολογίας του Μπαρνιέ (γράφημα)

Ρεύμα: Από τα ψηλά στα χαμηλά και μετά στα… ψηλότερα (pic)

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version