Θερμοκρασίες ρεκόρ βιώνει η Νότια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες από τους αλλεπάλληλους καύσωνες που σαρώνουν Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία κ.τ.λ, με τις προβλέψεις να μιλούν για συνθήκες ακραίας ζέστης σε όλη τη Μεσόγειο και τις επόμενες ημέρες.
Είναι εύλογο ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο φέρνουν στον πλανήτη άλλο ένα καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τις αμερικανικές NASA και NOAA.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, απειλούν τόσο ανθρώπινες ζωές, όσο ζώα και καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα αδειάζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, πιέζουν τις υποδομές ενέργειας και εγκυμονούν κατολισθήσεις λόγω των υδρατμών που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και στους ωκεανούς, με τους θαλάσσιους καύσωνες να προκαλούν καταστροφές στην υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.
Τα θερμόμετρα παγκοσμίως σπάνε καθημερινά τα ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από την Κίνα μέχρι το Τέξας.
Ο υδράργυρος ξεπερνά συχνά το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία, ενώ ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στη νότια Γερμανία. Βέβαια, η Ελλάδα κατέγραψε τη μέγιστη θερμοκρασία εδάφους των 55 βαθμών Κελσίου στον κάμπο της Θεσσαλίας, την περασμένη Πέμπτη.
Ακραία φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη
Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο δεν μένει ανεπηρέαστη: Θα είναι «εξαιρετικά υψηλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, λένε οι ειδικοί.
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες αλλά και αναλυτές μιλούν πλέον για μια «νέα κανονικότητα» που χαρακτηρίζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όπως τόνισε την Πέμπτη, 13/7, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΟΗΕ) Πέτερι Τάαλας τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, «ανάγονται δυστυχώς σε νέα κανονικότητα».
Ηδη από το 2019 προειδοποιεί πως «εάν δεν κάνουμε τίποτα η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει μέχρι το τέλος του αιώνα τους 3 με 5 βαθμούς και έως το τέλος του επόμενου αιώνα τους 8 βαθμούς. Αυτή η αλλαγή θα μείνει για πολλούς αιώνες, ακόμη και χιλιετίες. Το πρόβλημα με το διοξείδιο του άνθρακα είναι ότι η διάρκεια ζωής του είναι της τάξης των χιλιάδων χρόνων και αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αργότερα».
Σύμφωνα με τους New York Times, πριν από μια δεκαετία, οποιοδήποτε από αυτά τα φαινόμενα θα θεωρούνταν παρέκκλιση από τα συνηθισμένα. Σήμερα πλέον τα παρακολουθούμε να συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, καθώς η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της.
«Βλέπουμε κατακόρυφη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι πραγματικότητα. Και θα γίνει πιο ακραίο. Φέτος, η δύναμη του Ελ Νίνιο πρόκειται να απελευθερώσει περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο Μπεραντέλι και καταλήγει: «Θα δούμε φέτος να συμβαίνουν σε όλη τη Γη πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ιστορία».
Διαβάστε ακόμη
Χρονιά ιστορικών υψηλών επιδόσεων ESG για τη Mytilineos
Μanna: Πώς ένα ερειπωμένο σανατόριο μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο κορυφαίου design στην Αρκαδική Φύση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ