Στο μείζον θέμα που απασχολεί έντονα τον Ελληνα καταναλωτή το τελευταίο διάστημα εν μέσω έντονης λειψυδρίας αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα μιλώντας στο Tok Radio.
Όπως είπε «η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας.
Για τα νησιά ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση» σημειώνοντας ότι «το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεών του για τα τιμολόγια ύδρευσης και τη διαχείριση του πλαισίου για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στο νερό και ότι αυτό που θα ισχύσει θα είναι η κλιμακωτή χρέωση, ανάλογα με την κατανάλωση.
«Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση», τόνισε αναφερόμενος ταυτόχρονα στα στρατηγικά έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών και τα έργα αφαλάτωσης.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού.
Υπάρχει ωστόσο σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, Ανατ. Πελοπόννησο και την Αττική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.
«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπόλοιπη Ελλάδα έχει 300 διαφορετικούς παρόχους», σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων όλοι θα ελέγχονται για τον τρόπο που τιμολογούν το νερό.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει πλήρης ανάκτηση του κόστους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία. «Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν “μέσα” και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΡΥΑ θα ελέγχει τους παρόχους εάν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το δίκτυο.
Ακόμα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ενοποιούνται οι εταιρείες ύδρευσης και δημιουργείται ΕΥΔΑΠ νήσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα απολύσεων.
Αναφορικά με την Αττική σχολίασε πως θα υπάρξει ειδικός χειρισμός, ενώ σε ερώτηση για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Xαρακτήρισε, μάλιστα, το θέμα «όνειρο της Αριστεράς για να κάνει διαδηλώσεις».
Διαβάστε ακόμη
Στον προθάλαμο των αυξήσεων τα τιμολόγια νερού με ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού
Οδηγός: Πώς θα εξαγοράσετε καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ