Γλυσίνες με τα χαρακτηριστικά λιλά άνθη, κομψές παιώνιες, πολύχρωμα τριαντάφυλλα, εντυπωσιακές ίριδες, νούφαρα που κοσμούν τη λίμνη… Αρκεί μία «βόλτα» μέσα από τους πίνακες του μαέστρου του Ιμπρεσιονισμού, Κλοντ Μονέ, για να μεταφερθεί κανείς στην όαση που είχε δημιουργήσει ο κορυφαίος ζωγράφος στο γραφικό χωριό της Νορμανδίας, το Ζιβερνί. Οι ολάνθιστοι κήποι που με τόση προσοχή και αφοσίωση φρόντισε ο ζωγράφος τον ενέπνευσαν για μερικά από τα πιο διάσημα έργα του. Οι προσεγμένες αλτάνες του τον απασχολούσαν δημιουργικά σχεδόν σε καθημερινή βάση για τα περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του, αφού επέλεξε τον μικρό οικισμό, σε απόσταση μίας ώρας από το Παρίσι, ως μόνιμη κατοικία του μέχρι το θάνατό του.

Τα εκατοντάδες διαφορετικά είδη φυτών που διάλεξε για να «χρωματίσει» με διαφορετικές πινελιές τους κήπους του δεν ήταν τοποθετημένα τυχαία, αλλά ακολουθούσαν συγκεκριμένα και ευθυγραμμισμένα μοτίβα.

Ωστόσο, αυτός ο σχολαστικός σχεδιασμός ενός κήπου, όπως στην περίπτωση του Μονέ, σήμερα μπορεί να εκληφθεί ως πηγή άγχους.

Εφόσον, λοιπόν, η ενασχόληση με τον κήπο – θεωρητικά τουλάχιστον – πρέπει να προσφέρει χαρά και ξεγνοιασιά και να λειτουργεί ως μέσο αποσυμπίεσης από τη δύσκολη καθημερινότητα, η τάση της «κηπουρικής του χάους» κερδίζει έδαφος.

Η φιλοσοφία πίσω από το ιδιαίτερα δημοφιλές «κίνημα» σε TikTok και Instagram εστιάζει σε μία χαλαρή προσέγγιση της φροντίδας των φυτών, χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία, δίχως την ανάγκη τεχνογνωσίας και στην πραγματικότητα βασίζεται στην τύχη, αφού ουσιαστικά η φύση αναλαμβάνει να κάνει τα μαγικά της και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό.

Η αντισυμβατική τεχνική που απορρίπτει τα περιποιημένα παρτέρια και τους αυστηρούς κανόνες, προωθεί την ιδέα του κήπου που παραπέμπει περισσότερο σε αγρό, επιτρέποντας ακόμα και τα αγριόχορτα να αναπτυχθούν, αφού και αυτά μπορούν να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο στο οικοσύστημα.

Με λίγα λόγια: Ανακατεύετε σπόρους λαχανικών ή φυτών που σας έχουν απομείνει και τους φυτεύετε στην τύχη σε όλη την έκταση γης που έχετε στη διάθεσή σας, ή σε μία ζαρντινιέρα αν δεν διαθέτετε κήπο, και απλώς παρακολουθείτε το… χάος που θα ακολουθήσει.

Η ιδέα δεν είναι αποδεκτή από πολλούς επαγγελματίες κηπουρούς, αλλά αρκετοί είναι οι ερασιτέχνες που την ασπάζονται αφού δεν απαιτείται συχνή συντήρηση, ούτε σημαντική δαπάνη. Επιπλέον, το στοιχείο της έκπληξης τους ενθουσιάζει. Παράλληλα, η πλήρης απουσία προσεκτικού σχεδιασμού μειώνει το άγχος που μπορεί ενδεχομένως να συνδεθεί με τη συμβατική κηπουρική.

Photo: Pixabay

Πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα

Την ίδια στιγμή, η ανάμειξη διαφορετικών σπόρων μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου βιότοπου που προσελκύει επικονιαστές και φιλοξενεί διαφορετικά ζωικά είδη. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει το Ecowatch, ενισχύεται το τοπικό οικοσύστημα αφού ο κήπος αποτελεί πηγή τροφής αλλά και καταφύγιο για έντομα και πουλιά και είναι λιγότερο ευαίσθητο σε παράσιτα και ασθένειες.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι μόλις αναπτυχθεί ο κήπος θα εγκαταλειφθεί πλήρως και θα αφεθεί στη μοίρα του: Απαιτείται φροντίδα, πότισμα και συντήρηση ακόμα και σε μικρό βαθμό, ενώ θετική μπορεί να αποδειχθεί η γνώση, για παράδειγμα, των χωροκατακτητικών ειδών που ενδέχεται να βλάψουν την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Καταλληλότερα είναι τα τοπικά φυτά, τα οποία προσαρμόζονται καλύτερα στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, αρκεί βέβαια η έκταση που θα επιλεγεί να πληροί κάποιους βασικούς κανόνες, όπως η έκθεση στον ήλιο κι η καταλληλότητα του εδάφους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή επιλογή των σπόρων ώστε να είναι ανθεκτικοί για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις μεταβολές της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο… επίμονος κηπουρός πρέπει να βεβαιωθεί ότι η δημιουργία του κήπου δε θα παραβιάσει τοπικούς κανονισμούς.

Εγγύηση για το αποτέλεσμα δεν υπάρχει, αφού πολλοί σπόροι μπορεί να καταλήξουν τροφή για πτηνά ή τρωκτικά ή κάποια φυτά είναι πιθανό να μην αναπτυχθούν, αλλά ακόμα και αυτή η αγωνία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της γοητείας του απρόβλεπτου.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής στα 174 ευρώ

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «επώνυμα» επαγγελματικά ακίνητα, ΙΚΑ και…ρουλέτες (pics)

Prima Hotels Israel: Η νέα ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων που έρχεται στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα