Τον τελευταίο μήνα σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 35 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών (H5N1) σε φάρμες με βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν την πορεία του παθογόνου και τις πιθανές μεταλλάξεις του.
Τη στιγμή που η γρίπη εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξε μία καινοτόμο μέθοδο για την έγκαιρη ανίχνευση του H5N1.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο στο είδος του αισθητήρα παθογόνου, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά τη γρίπη των πτηνών που μεταδίδεται μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων.
Για την κατασκευή της συσκευής μελέτησαν ηλεκτροχημικούς χωρητικούς βιοαισθητήρες βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ευαισθησία τους στην ανίχνευση ιών και βακτηρίων.
Με μικρό μέγεθος, όσο ένας εκτυπωτής, μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία σε μονάδες εκτροφής πουλερικών και βοοειδών. Ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή με υψηλές ταχύτητες και αναμιγνύεται με ειδικό υγρό δημιουργώντας μια επιφανειακή δίνη, στην οποία παγιδεύονται τα αερολύματα του ιού. Η συσκευή διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα άντλησης που στέλνει το υγρό του δείγματος κάθε πέντε λεπτά στον βιοαισθητήρα για απρόσκοπτη ανίχνευση ιών.
Παράλληλα, διατηρείται το μείγμα μικροβίων για περαιτέρω ανάλυση και παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα συγκέντρωσης παθογόνων που ανιχνεύονται στην εκάστοτε φάρμα, επιτρέποντας την άμεση λήψη μέτρων.
Η τεχνολογία αυτή ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη παρακολούθησης των λοιμώξεων σε πραγματικό χρόνο για την προστασία των γαλακτοκομικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
Επιπλέον, η φορητή και οικονομική συσκευή, σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους που ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και 10 ώρες για την ανάλυση των αερολυμάτων, μπορεί να προσαρμοστεί για την άμεση ανίχνευση άλλων ιών και βακτηρίων. Στοιχείο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τόσο για αγρότες, όσο για αρμοδίους της δημόσιας υγείας που χρειάζονται αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης λοιμώξεων σε πραγματικό χρόνο με σκοπό τον μετριασμό και την αντιμετώπισή τους.
«Αυτός ο βιοαισθητήρας είναι ειδικός για τον H5N1, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί για να ανιχνεύει άλλα στελέχη του ιού της γρίπης (π.χ. H1N1) και SARS-CoV-2 καθώς και βακτήρια (κολοβακτηρίδιο και ψευδομονάδα) στη φάση του αερολύματος», δήλωσε ο Ραζάν Τσακραμπάρτι, καθηγητής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής στο Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Τώρα, η ερευνητική ομάδα εργάζεται για την εμπορευματοποίηση του βιοαισθητήρα, καθώς η συμβολή του αναμένεται καθοριστικής σημασίας την ώρα που η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Top pick τα ελληνικά ομόλογα – Σύσταση overweight μεσοπρόθεσμα (γράφημα)
Ο ύπνος ως εμπόδιο για τις Big Tech – Πώς μας κρατούν online περισσότερο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα