search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Καίνε» και πάλι οι τιμές στο ρεύμα – Φλερτάρει με τα €1.000 η χονδρική τιμή τις βραδινές ώρες  

Η επιστροφή του ακριβού λιγνίτη και η κούρσα της μεγαβατώρας σε Ελλάδα και Βαλκάνια χτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση

Τις υψηλές πτήσεις των τιμών χονδρεμπορικής για το ηλεκτρικό ρεύμα στον βαλκανικό διάδρομο Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας που φτάνει ως την Ουγγαρία παρακολουθεί με ανησυχία η κυβέρνηση καθώς ο κίνδυνος οι πυροσβεστικές κινήσεις του καλοκαιριού και τα έκτακτα μέτρα για να σβήσει η «φωτιά» που ξέσπασε λόγω περιφερειακών δυσλειτουργιών, να μονιμοποιηθούν είναι ορατός.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες τον κυβερνητικό προβληματισμό που προκαλεί η κλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής. Οπως επισήμανε αν συνεχιστεί θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση που ωστόσο χαρακτήρισε ως μια επιλογή που δεν είναι εύκολη καθώς τα μηνύματα που φαίνεται ότι έχει εισπράξει το ΥΠΕΝ από την Κομισιόν για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των αυξήσεων δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία.

Σήμερα η μέση τιμή χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 215 ευρώ εμφανίζοντας ένα «συγχρονισμό» με τις αντίστοιχες βαλκανικές χώρες. Και αυτό γιατί οι  χονδρεμπορικές τιμές σε Ρουμανία και Βουλγαρία ακολουθούν κατά πόδας το ράλι των τιμών και σήμερα φλερτάρουν με τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ ανοδικά κινούνται και οι αγορές της Ουγγαρίας με 196,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και της Αλβανίας η τιμή της οποίας εκτινάσσεται στα 238,27 ευρώ η μεγαβατώρα. Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε χθες για μια δυσλειτουργία τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρισμού, την οποία διαφοροποίησε από την κρίση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην αγορά φυσικού αερίου και «έκαψε» 8 με 9 δισ. σε επιδοτήσεις. Ο υπουργός απέδωσε το νέο ράλι τιμών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις υποδομές της Ουκρανίας η πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Αυτό όπως είπε εν μέρει εξηγείται γιατί «ρουφάει» η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με αποτέλεσμα μια εξαγωγική χώρα προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπως ήταν η Ουκρανία -πριν τον πόλεμο- σήμερα να αποζητά την δική τους παραγωγή για να σταθεί όρθιο το ελλειμματικό ηλεκτρικό της σύστημα.

Το κύμα των ανατιμήσεων στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει και τη χώρα μας συντηρεί επίσης η ξηρασία που έχει «αδειάσει» ταμιευτήρες, λίμνες και ποτάμια με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αρνητικό ισοζύγιο και στην ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά.

Η άνοδος των τιμών χονδρεμπορικής συνοδεύεται όπως είθισται με μεγάλες διακυμάνσεις εντός της ημέρας. Για παράδειγμα σήμερα, η υψηλότερη τιμή φτάνει τα 942 ευρώ η μεγαβατώρα όταν ο ήλιος δύει και αποσύρονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η χαμηλότερη τιμή  είναι τα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εμφανίζοντας τεράστια ημερήσια απόκλιση. Σε ότι αφορά το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το φυσικό αέριο έχει για άλλη μια φορά την τιμητική του συμμετέχοντας με ποσοστό 41,84%, οι ΑΠΕ υποχωρούν στο 26,61% ενώ εκτινάσσεται ο «αποσυρμένος» και ακριβός λιγνίτης με 15,86% λόγω της μειωμένης συμμετοχής των υδροηλεκτρικών που είναι σχεδόν στο 4% με τις  εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 7,66%.

Σε αυτό το περιβάλλον τιμών ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων με 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 90% των νοικοκυριών. Όμως στην κυβέρνηση λαμβάνουν τα μέτρα τους για το επόμενο διάστημα καθώς αν συνεχιστεί το κλίμα ανατιμήσεων, τα μέτρα στήριξης θα χρειαστεί να παραταθούν σε μια περίοδο όπως είναι το Φθινόπωρο που παραδοσιακά παρατηρείται υποχώρηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και χαμηλότερες τιμές.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Τέλος στο σενάριο για πλαφόν ημερών – Έρχονται περιορισμοί ανά… ταχυδρομικό κώδικα

ΣΕΚΑΠ: Πώς οι Ιάπωνες της JTI την έχουν εξελίξει σε κερδοφόρα εξωστρεφή εταιρεία 

AEGEAN: Προσβλέπει σε τριπλό όφελος από τη στρατηγική συμφωνία με τη VOLOTEA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version