search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Κατοστάρι» 15 ημερών για να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός για το πλαφόν στο ρεύμα

Τετ α τετ με Βρυξέλλες η πολιτική ηγεσία, σήμερα η συνάντηση με την ΓΔ Ενέργειας-Στην ατζέντα αποθήκευση φυσικού αερίου, διασυνδέσεις στα Βαλκάνια και FSU ΔΕΣΦΑ

Αγώνα δρόμου για να εφαρμοστεί ο  προσωρινός μηχανισμός υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σε 15 μέρες, κάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφύγει καθυστερήσεις που θα σημάνουν την αλλαγή του χρονικού προσδιορισμού των μέτρων.

Αναγκαία προϋπόθεση για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ορίζει την 1 Ιουλίου ως ημερομηνία εφαρμογής του νέου μηχανισμού είναι η έγκριση της Κομισιόν. Η τελευταία, η οποία είχε ασκήσει βέτο στο αρχικό σχέδιο, κόβοντας το δρόμο στην παρέμβαση του ΥΠΕΝ στην λιανική δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Aπό το ΥΠΕΝ τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουν το θετικό σινιάλιο σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τις τελευταίες μέρες κατόπιν και των σχετικών συνεννοήσεων με την Κομισιόν.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρας Σδούκου με την Γενική διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν κ. Ditte Juul Jorgensen.

Με το στέλεχος της ΕΕ είχε συναντηθεί στα τέλη Μαίου στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά, παρουσία και της Επιτρόπου κ. Kadri Simson με βασικό μενού τον μηχανισμό ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης με την κ. Jorgensen θα τεθούν και θέματα όπως ο κανονισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου με βάση και τους στόχους της Κομισιόν για πληρότητα 80% έως την 1 Νοεμβρίου, το FSRU της Ρεβυθούσας και η  διασυνδεσιμότητα του φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας του νέου μηχανισμού έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα, καθώς η έγκριση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο  σχεδιασμός που θα συνοδευτεί με υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύψος του πλαφόν ανά τεχνολογία για τους ηλεκτροπαραγωγούς και θα γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές στο χρηματιστήριο ενέργειας, που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του μηχανισμού.

Θα προηγηθεί η σύσταση του μηχανισμού με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί με τροπολογία πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Με τις επικείμενες αλλαγές, οι  καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα επωμίζονται το 40% του κόστους της χονδρεμπορικής τιμής του φυσικού αερίου στο TTF (χρηματιστήριο της Ολλανδίας) και όχι το 100% όπως συμβαίνει σήμερα με την συνέχιση των επιδοτήσεων να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών.

Το υπόλοιπο 60% του κόστους θα χρηματοδοτήσουν τα υπερκέρδη των παραγωγών που θα αφαιρεθούν στην «πηγή» για να ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το ελληνικό σχέδιο αποτελεί το plan b της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το οποίο θα διαρκέσει ένα χρόνο, εκτός και αν στο μεταξύ οι συνθήκες απαιτήσουν τη διαφοροποίησή του. Θεωρείται παρόλα αυτά, ότι δεν λύνει την ουσία του προβλήματος που είναι ο τρόπος λειτουργίας του TTF και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι όσο οι τιμές του αερίου θα είναι ψηλές, η συζήτηση για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική τιμή θα φουντώνει με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για αλλαγή στην δομή της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Κάτι άλλωστε που άφησε ανοικτό και  η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τις προηγούμενες μέρες, η οποία για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι η αγορά είναι σχεδιασμένη με βάση τις συνθήκες πριν από 20 χρόνια όταν ακόμη οι ΑΠΕ ήταν πολύ ακριβές για να συμμετάσχουν στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ενώ τώρα είναι οι πιο φθηνές.

Διαβάστε ακόμη:

Το χρυσάφι της ΕΥΔΑΠ, ο έρωτας του Capital Group με την Ελλάδα, το χαρτί που… καίει τη Λύκος και ο Μασούτης που (δεν) πουλάει

Αλέξανδρος Σίνκα (TTSA): Τι σημαίνει για την Ελλάδα το project του 1 δισ. ευρώ (pics)

Cryptos: Βουτιά χωρίς τέλος – Στα ύψη ο «δείκτης φόβου» των επενδυτών

 

Exit mobile version