Τον περασμένο Αύγουστο στην Κοιλάδα του Θανάτου, μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας στις ΗΠΑ, σημειώθηκε ένα σπάνιο φαινόμενο: Έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μία λίμνη στο Εθνικό Πάρκο στην καρδιά ενός σεληνιακού τοπίου όπου η θερμοκρασία αγγίζει κόκκινο με την υψηλότερη καταγεγραμμένη της ιστορίας να είναι 56,6 βαθμοί Κελσίου.
Παρότι οι φύλακες του πάρκου εκτιμούσαν ότι σύντομα η λίμνη θα συρρικνωθεί, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή προ ημερών διατηρεί ζωντανό τον υδάτινο βιότοπο όπου έχουν βρει καταφύγιο πτηνά και πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες, αφού πρόκειται για λίμνη με ημερομηνία λήξης, καθώς η τελευταία φορά που ανάλογο γεγονός καταγράφηκε ήταν το 2005.
Όταν το καλοκαίρι από το πέρασμα του τυφώνα Χίλαρι σχηματίστηκε η λίμνη ο φύλακας Μάθιου Λαμάρ του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου υποστήριζε ότι εξαιτίας του υψηλού επιπέδου εξάτμισης θα συρρικνωνόταν μέσα σε λίγες εβδομάδες, εντούτοις έξι μήνες αργότερα διατηρείται ακόμα με τους επισκέπτες έκπληκτοι να θαυμάζουν τον αντικατοπτρισμό των λόφων που την περιβάλλουν στην επιφάνειά της.
Σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμα και τα 30 εκ. βάθος, ενώ ανθίζουν και αγριολούλουδα, με τους αρμοδίους να εκτιμούν ότι το σπάνιο αυτό φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει ως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Αναλυτικότερα, η λίμνη που έχει ονομαστεί Μάνλι, αναγεννήθηκε καθώς στο σημείο πριν χιλιάδες χρόνια βρισκόταν μία λεκάνη νερού.
«Ελάτε να κάνετε καγιάκ στην Κοιλάδα του Θανάτου. Είναι μία ευκαιρία που μπορεί να μην έχετε ξανά», προσκαλεί τους επισκέπτες το Εθνικό Πάρκο.
Πράγματι, σύμφωνα με τη φύλακα Άμπι Γουάινς ο σχηματισμός λίμνης είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, αφού η κοιλάδα είναι το πιο ξηρό και θερμό σημείο της βόρειας Αμερικής.
Επομένως, αυτή θεωρείται η καταλληλότερη στιγμή για να επιδοθεί κανείς στην αθλητική δραστηριότητα του καγιάκ αφού τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας του τυφώνα η πρόσβαση δεν επιτρεπόταν και παρότι η λίμνη είχε ικανό βάθος δε μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Χρειάστηκαν, μάλιστα, δύο μήνες μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πλημμύρες και να ανοίξει ο δρόμος προς το πάρκο.
«Τώρα που οι περισσότεροι από τους κύριους δρόμους έχουν ανοίξει είναι μια εξαιρετική στιγμή για να έρθετε να την επισκεφτείτε», τόνισε η Γουάινς στο Fox Weather.
«Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε ότι η λίμνη θα είχε εξαφανιστεί μέχρι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η ίδια κι οι συνάδελφοί της σοκαρίστηκαν όταν έπειτα από έξι μήνες ήταν ακόμα εκεί.
Σχετικά με τις βροχοπτώσεις, ο Ντάνιελ Μπερκ, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Λας Βέγκας, δήλωσε ότι το πάρκο δέχθηκε ποσότητα βροχής που συμβαίνει «στα 1000 χρόνια» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως «παρατηρείται μία φορά ανά 1000 χρόνια, αλλά ότι υπάρχει πιθανότητα 0,1% να συμβεί σε κάθε δεδομένο έτος».
Η Η Κοιλάδα του Θανάτου δεχόταν πάντα πολύ μικρές βροχοπτώσεις στο παρελθόν, αλλά η ποσότητα βροχής ήταν ίση με εκείνη ενός ολόκληρου έτους με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η λεκάνη νερού με πλάτος 3 χλμ. και μήκος περίπου 6 χλμ. στο έδαφος της περιοχής που εξαιτίας της ξηρότητάς του δε μπορεί εύκολα να απορροφήσει νερό.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Στο μεταξύ, το πάρκο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για μία ακόμα χρονιά το Φεστιβάλ Dark Sky από την 1η ως τις 3 Μαρτίου κατά το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν αστέρια και να παρακολουθήσουν προβολές και παρουσιάσεις σχετικές με την εξερεύνηση του διαστήματος. Στις εκδηλώσεις του περασμένου έτους συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες, ενώ φέτος όσοι προσέλθουν θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και τη λίμνη.
Photo: Instagram/ deathvalleynps
Διαβάστε ακόμη
Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας
Entersoft: Προσδοκίες από τα νέα προϊόντα και πιθανές εξαγορές από δυο μέτωπα
200 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό: Ο εντυπωσιακός «πλωτός» αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ