search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Kathrine Farris (Vital Energy Investments): Πώς η Ελλάδα μπορεί να παράγει πράσινη ενέργεια από τα απόβλητα

Ευκαιρίες πράσινης ανάπτυξης στα «σκουπίδια» - Η μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα και οι πρώτες δοκιμές που θα ξεκινήσουν το 2024 - Λύσεις ενεργειακής μετάβασης, κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές και νησιά

Τη δυνατότητα να εξελιχθεί η Ελλάδα σε πρωτοπόρο της μετατροπής αποβλήτων σε βιώσιμα καύσιμα αναλύει η Kathrine Farris, διευθύνουσα σύμβουλος της καναδικής Vital Energy Investments, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney με την ευκαιρία της συμμετοχή της στο στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο.

Η Vital Energy Investments έχει αναπτύξει μία μέθοδο μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα ή καύσιμα), με στόχο την εξάλειψη των χωματερών και την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας.

Η τεχνολογία Vital MEP Waste Transformation Design μετατρέπει τα απόβλητα σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ιπτάμενη τέφρα για σκυρόδεμα, νάφθα και καύσιμα Fischer-Tropsch, που χρησιμοποιούνται σε οχήματα μεταφοράς μεγάλης κλίμακας, όπως κρουαζιερόπλοια και φορτηγά πλοία.

Η ομάδα της Vital MEP επισκέφτηκε την Ελλάδα αρκετές φορές και τον Ιούνιο παρουσίασε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στα Χανιά, δύο μελέτες για το πώς τα στερεά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε ανανεώσιμα συνθετικά καύσιμα, μέσω της διαδικασίας αεριοποίησης στερεών αποβλήτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

«Έχουμε επισκεφτεί την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και έχουμε συζητήσει τις ευκαιρίες αυτές. Η πρώτη μας δοκιμαστική μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη τους επόμενους 4-6 μήνες και πιστεύω ότι οι διαδικασίες αεριοποίησης αποβλήτων Vital MEPs θα οδηγήσουν στην αλλαγή της διαχείρισης των αποβλήτων», μας είπε.

«Κανένα άλλο σύστημα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια / καύσιμα στον κόσμο δεν έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πρότυπά μας. Μετατρέπει τα απόβλητα σε εξαιρετικά πολύτιμους πόρους, ειδικά για μια νησιωτική οικονομία όπως η Ελλάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ικανότητα της εγκατάστασής μας να λειτουργεί 3 φορές πιο πράσινα, και ενθουσιασμένοι που θα φέρουμε τη λύση στην Ελλάδα και θα επιταχύνουμε την ατζέντα για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Πιστεύω ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη στην Ελλάδα, ακολουθώντας κυκλικές οικονομικές αρχές. Με την αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και όραμα, η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει για μείωση των ΧΥΤΑ κάτω από το 10%, φτάνοντας πιο κοντά στο 3%, και μάλιστα νωρίτερα από τον στόχο που έχει βάλει για το 2030».

Η ανοιχτή πληγή των χωματερών

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσει για να φτάσει σε αυτούς τους στόχους. Προς το παρόν, το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές (και όχι σε διαδικασίες ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης) είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη των 27 (60% στην Ελλάδα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 18%).

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα έχει πληρώσει περίπου 66,5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντιμετωπίζει νέες ποινές για την αποτυχία να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες χωματερές της. «Πρώτα και κύρια, πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να αγκαλιάσει την κυκλική οικονομία, προάγοντας όλο το φάσμα της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων, από την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση έως και, μόνο ως ένα μικρό μέρος, της απόρριψη», αναφέρει η Κ. Farris.

«Σημειώνεται πρόοδος στον τομέα της ανακύκλωσης, όμως με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 16%, η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει. Ωστόσο, το πιο πιεστικό πρόβλημα για την Ελλάδα -με διαφορά- είναι οι ΧΥΤΑ. Η πιο σημαντική συνέπεια είναι στη διαδικασία προεπεξεργασίας απορριμμάτων για ανάκτηση ενέργειας. Οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις που δεν μειώνουν την περιεκτικότητα σε ανόργανα σε λιγότερο από 1%, σημαίνει ότι τα στερεά ανακτημένα καύσιμα (SRF) ή τα καύσιμα που προέρχονται από απορρίμματα (RDF), θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα επεξεργασία, με κόστος, για να είναι χρήσιμα.

Επιπλέον, το πολύ χαμηλής ποιότητας κομπόστ που περιέχει ανόργανη μόλυνση, μπορεί να καταλήξει και πάλι στη χωματερή. Ελλείψει ενός οικονομικού συστηματικού σχεδίου για την ανάκτηση ενέργειας, οι Εγκαταστάσεις Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (MBT) και οι Εγκαταστάσεις Ανάκτησης Υλικών (MRFs) απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ουσιαστικής αύξησης της δυνατότητας επεξεργασίας, αλλά μετά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, η συνολική δυναμικότητα μπορεί ακόμα να είναι κάτω από το 50% των παραγόμενων βιοαποβλήτων.

Εν τω μεταξύ, οι χωματερές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, να επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού και να διοχετεύουν τοξίνες στον αέρα και το νερό με την πάροδο του χρόνου». Παρόλα αυτά, η Κ. Farris παραμένει αισιόδοξη. «Η βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων εξακολουθεί να προσφέρει ελπίδα για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος για την ελληνική οικονομία», τονίζει. «Αυτό που λείπει από το σχέδιο της Ελλάδας είναι η εφαρμογή λύσεων ανάκτησης απορριμμάτων και μετατροπής ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη

Παγκρήτια: Nέο «πρόσωπο» μετά τη συγχώνευση με HSBC – Υπό κατάρτιση το κοινό business plan με Attica Bank

Το Μαξίμου, ο ΚΜ και η οπερέτα του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρολ και ο μαρτυριάρης, τα νέα γκάλοπ που έρχονται, ο Γούτος πήρε… το Πόρτο Χέλι και ο τραπεζίτης των βασιλιάδων του Ντουμπάι

Δημήτρης Παπούλης (Trade Estates): Το σχέδιο ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version