«Τη χρειαζόμαστε αυτήν τη βροχή, να είναι σιγανή και να διαρκέσει ώστε να μην είναι επιφανειακή και να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα» δήλωσε o Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «κάθε περιοχή είναι επιρρεπής σε πλημμύρες αν η βροχή είναι δυνατή σαν της Βαλένθια. Η ποσότητα της βροχής, η ραγδαιότητα και το που θα βρέξει είναι τα χαρακτηριστικά που κρίνουν αν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα».
Ερωτηθείς αν επαρκούν τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «στη Βαλένθια αστόχησαν και τα τεράστια τεχνικά μέτρα και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις». Και εκτίμησε: «Εάν είχαμε βροχή πάνω από 460 χιλιοστά θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν υπήρχε όμως έγκαιρη προειδοποίηση και για αυτό είχαμε τόσους νεκρούς. Εφόσον δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ζημιές τουλάχιστον να μπορούμε να προστατέψουμε ζωές».
Σε ερώτηση για τις παραποτάμιες περιοχές σε Κηφισό και Ιλισό ο καθηγητής είπε ότι συμμερίζεται την ανησυχία η οποία βοηθάει και στο να γίνονται προληπτικά έργα όπως είπε αλλά επισήμανε ότι «πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλές περιοχές, καθώς ενώ υπήρχε πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο, αυτό έχει κτιστεί. Εκεί που θα ρίξει τη μεγάλη βροχή εκεί και θα πλημμυρίσει. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές του συστήματος. Τα έργα βοηθούν αλλά δεν θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις σε υποδομές».
Διαβάστε ακόμη:
efood: Η κερδοφορία που στηρίζουν τα… μηχανάκια διανομής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα