Ήταν το 2017 όταν ο κατηγορίας 5 τυφώνας Μαρία έπληξε το νησί της ανατολικής Καραϊβικής, Δομινίκα, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Περίπου το 95% των πολιτών είδαν τις στέγες τους να παρασύρονται στη μανία του ανέμου, με τις συνολικές ζημιές να υπολογίζονται σε 1,2 δισ. δολάρια. Η Δομινίκα, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία, είδε το 226% του ΑΕΠ της να κάνει φτερά μέσα σε μόνο μία νύχτα.
Με την κλιματική αλλαγή που εντείνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, μικρά νησιά όπως η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας με τους 72.700 κατοίκους και «αγγίζει» ανατολικά τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά την Καραϊβική Θάλασσα, απειλείται ολοένα περισσότερο από τυφώνες. Συγκαταλέγεται, μάλιστα, στις πιο ευάλωτες χώρες στα καταστροφικά ακραία φαινόμενα.
Μετά την επέλαση του τυφώνα Μαρία ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ ανακοίνωσε μέτρα ώστε το νησί να γίνει το πρώτο «έθνος ανθεκτικό στα καιρικά φαινόμενα».
«Η καταστροφή είναι ολοσχερής κι η ανάκαμψή μας πρέπει να είναι καθολική. Και έτσι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να γίνουμε παράδειγμα για τον κόσμο, ένα παράδειγμα για το πώς ένα ολόκληρο έθνος ανακάμπτει από την καταστροφή και πώς ένα ολόκληρο έθνος μπορεί να είναι ανθεκτικό στο κλίμα για το μέλλον. Δεν επιλέξαμε αυτή την ευκαιρία. Αφού μας δόθηκε, επιλέξαμε ενεργά και αποφασιστικά να γίνουμε αυτό το παράδειγμα για τον κόσμο», είχε δηλώσει μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Σκέριτ.
Η Δομινίκα βρισκόταν ήδη σε τέτοια τροχιά όταν τον Σεπτέμβριο του 2014, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για το Πρόγραμμα Περιορισμού της Τρωτότητας από Καταστροφές (DVRP) που χρηματοδοτήθηκε από διάφορους φορείς.
Στη χώρα υπήρχαν κενά για το σωστό σχεδιασμό υποδομών, ενώ ήταν επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από φυσικές καταστροφές. Επομένως, το πρόγραμμα εστίασε στην κατασκευή ανθεκτικών υποδομών που μπορούν να αντέξουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στο σχεδιασμό συστημάτων πληροφοριών με δεδομένα για τη σωστή λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του έργου αυτού καταγράφονται οι καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα στα δύο αεροδρόμια χάρη σε 44 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, βροχογράφους και αισθητήρες στάθμης νερού σε όλο το νησί. Η πιο ακριβής παρατήρηση των βροχοπτώσεων επιτρέπει στους αρμοδίους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη μείωση του κινδύνου και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Επιπλέον, έχει αναβαθμιστεί το σύστημα διανομής νερού και η πρόσβαση σε καθαρό νερό που έπειτα από τον τυφώνα αποτέλεσε μείζον ζήτημα. Πριν περίπου τρία χρόνια κατασκευάστηκαν οκτώ δεξαμενές νερού κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού, οι οποίες εξυπηρετούν 20 κοινότητες και 11.000 πολίτες, δηλαδή το 15% του πληθυσμού, αυξάνοντας την ικανότητα αποθήκευσης νερού κατά 1 εκατ. λίτρα. Μετά τον τυφώνα Μαρία, τμήματα του νέου συστήματος διανομής νερού και οι οδοί πρόσβασης αναβαθμίστηκαν με τη χρήση βελτιωμένων τεχνικών κατασκευής και υλικών για να αυξηθεί η ανθεκτικότητά τους.
Σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η Δομινίκα, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις για την προστασία της φύσης, από τη χλωρίδα μέχρι τον κοραλλιογενή ύφαλο του νησιού. Εξάλλου, είναι γνωστό ως «το νησί της φύσης» χάρη στα κατάφυτα δάση που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.
Βέβαια, το έδαφος είναι επιρρεπές στις κατολισθήσεις επηρεάζοντας συχνά το οδικό δίκτυο και για αυτό το λόγο στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας καλλιεργούνται νέα φυτά και διατηρείται η ήδη υπάρχουσα βλάστηση ώστε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, ακολουθώντας τεχνικές των αυτόχθονων πληθυσμών. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν οι υφιστάμενες υποδομές συμπεριλαμβανομένων κτιρίων, υπόστεγων, άρδευσης, δομών αποθήκευσης.
Παρ’όλα αυτά, ακόμη και με όλα αυτά τα μέτρα, η χώρα παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση των οποίων αυξάνεται συνεχώς.
«Η Δομινίκα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είχε πει στο NPR ο Ντόναλσον Φρέντερικ, ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών μετά τον τυφώνα, τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί αύριο. Συμβαίνει τώρα και επηρεάζει τον βιοπορισμό μας τώρα».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Greek Investment Forum με Μητσοτάκη – Ντίμον και αιχμή τράπεζες, υποδομές και ενέργεια
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Διπλή ανάσα με «αυτόματο Ε9» και κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ