Ο φετινός χειμώνας τόσο για τη Γαλλία όσο και για τη Γερμανία είναι δύσκολος ειδικά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μία απο τις μεγαλύτερες ανησυχίες και των δύο χωρών είναι το κατά πόσο θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, καθώς επίσης και αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
Οι δύο χώρες ωστόσο ακολουθούν διαφορετική πορεία στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να επισπεύσει τις εργασίες δημιουργίας νέων σταθμών, αλλά και επαναφοράς παλαιότερων πυρηνικών σταθμών.
Τι μπορούν οι Γερμανοί να μάθουν από τους Γάλλους;
Η προτεραιότητα που έχει θέσει η Γαλλία για την πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επί του παρόντος επιλογή για τη Γερμανία, όπου μέχρι στιγμής τηρείται η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται μια «αναγέννηση της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας» στη χώρα. Θα κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατασκευής οκτώ επιπλέον σταθμών. Αρκετοί από τους 56 υπάρχοντες αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ οι μισοί αντιδραστήρες έχουν κλείσει – άλλοι για συντήρηση ρουτίνας και κάποιοι άλλοι εξαιτίας της διάβρωσης τους.
Πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς στη Γαλλία
Όσον αφορά την κατασκευή του νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του EDF στη Φλαμανβίλ που ξεκίνησε το 2007, ανακοινώθηκε νέα καθυστέρηση με επιπλέον κόστος.
Αν και η Γαλλία υστερεί έναντι της Γερμανίας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο πρόεδρος Μακρόν θεωρεί πως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ο δεύτερος πυλώνας του ενεργειακού εφοδιασμού και εστιάζει στην επέκτασή τους.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW