Με καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλανητική εμπορική πολιτική και ανησυχία για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών άνοιξε η αυλαία των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν χθες και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Στις 20 του μήνα θα ανακοινωθούν οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου που θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου μήνα και έτσι θα κυλίσει –εκτός απροόπτου- ο κυβερνητικός σχεδιασμός μέχρι και το καλοκαίρι του 2023.
Όμως πριν ακόμη στεγνώσει το «μελάνι» από τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού, χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε προμηθευτές που ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές και καταχρηστικές συμπεριφορές και παρουσιάζουν τις επιδοτήσεις της πολιτείας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), με παροχή της εμπορικής τους πολιτικής.
Ο ρυθμιστής εφιστά την προσοχή σε φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων, οι οποίοι όπως αναφέρει, «φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των χρεώσεων προμήθειας τεχνηέντως, αποσιωπώντας ότι οι εκπτώσεις αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία μέσω του ΤΕΜ».
Η ΡΑΕ επισημαίνει μάλιστα ότι η κρατική επιδότηση μόνο για τον Αύγουστο θα ανέλθει σε 337 ευρώ η μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας) αλλά και για τους μη οικιακούς χρήστες που τροφοδοτούνται με αγροτικό τιμολόγιο.
Η Αρχή χαρακτηρίζει ατυχείς πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές παρόχων που κρίνει ότι αποτελούν πλήγμα για τον υγιή ανταγωνισμό και προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων. «Μέσω τέτοιοι είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύναται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα την διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της λιανικής. Για τους λόγους αυτούς οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφορα το υφιστάμενο πλαίσιο», αναφέρει η ΡΑΕ.
Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των προμηθευτών καθώς από χθες στελέχη μεγάλων προμηθευτών ενέργειας της χώρας έχουν βάλλει στο μικροσκόπιο τα τιμολόγια καθετοποιημένου ομίλου, υποστηρίζοντας ότι πουλάει κάτω του κόστους με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.
Στην αγορά της προμήθειας οι συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στις εταιρείες που προβλέπουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οικονομική αιμορραγία από την αδυναμία των παρόχων να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις για κεφάλαια κίνησης.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός και σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί και στο retail. Οι καταναλωτές καλούνται να αλλάξουν τιμολόγια λόγω αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και να «μετακομίσουν» σε νέα προγράμματα που τους προτείνουν οι προμηθευτές τους αλλά και να φιλτράρουν τις νέες χρεώσεις που αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω για να ενσωματώσουν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου.
Χθες η τιμή στο TTF προσέγγισε τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα (199,5 ευρώ) έχοντας σκαρφαλώσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα από τα 80 ευρώ που ήταν πριν την κρίση με την συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1.
Πάντως ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργείου και την επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια, οι νέες χρεώσεις αποδεικνύονται μια όχι και τόσο εύκολη δοκιμασία για τους καταναλωτές.
Μια ματιά στις ιστοσελίδες των παρόχων είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς την δυσκολία ακόμη και στην αναζήτηση των νέων τιμολογίων, εικόνα που καλείται να αλλάξει το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ «www.energycost.gr», το οποίο παρουσιάζει το σύνολο των προϊόντων προμήθειας, δημοσιοποιώντας και όλους τους Πίνακες Τιμολογίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ανά κατηγορία Πελατών.
Χθες μάλιστα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις εταιρειών που ανακοίνωσαν διαφορετικές εκδοχές τιμοκαταλόγων μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστική περίπτωση θυγατρική μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, η οποία άλλαξε την πάγια χρέωση (αρχικά ήταν πάνω από το πλαφόν των 5 ευρώ) και αναθεώρησε προς τα πάνω και την τιμή της κιλοβατώρας κατά 0,021 ευρώ.
Για τον Αύγουστο πάντως η επιδότηση της κιλοβατώρας με 0,337 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφαίρεσε ένα πολύ μεγάλο βάρος των ανατιμήσεων.
Κρίσιμος παράγοντας πλέον για την αγορά αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση είναι οι επιδοτήσεις των επόμενων μηνών καθώς το ύψος των τιμολογίων θα είναι συνάρτηση των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες μόνο για τον Αύγουστο υπερβαίνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο αέριο οδηγούν άλλωστε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεων και για το σύνολο του β΄εξαμήνου, θεωρώντας ξεπερασμένο τον στόχο για επιδοτήσεις ύψους 3 δισ. από τα οποία 850 εκατ. θα ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαβάστε ακόμα:
Προϋπολογισμός: «Ηλεκτροπληξία» λόγω φυσικού αερίου
Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN): «Επενδύσεις €1,2 δισ. υλοποιούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες»