Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι καλή πηγή ασβεστίου, περιέχει βιταμίνη Κ, απαραίτητη για τα οστά, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και την απορρόφηση σιδήρου και έχει αντιμικροβιακή, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Μπορεί να μην το συμπαθούν πολλοί – ένοχος το χαρακτηριστικό του άρωμα – αλλά το μπρόκολο είναι ένα μικρό θαυματουργό λαχανικό που πέρα από τις ιδιότητές του, είναι εύγευστο αρκεί κανείς να ξεφύγει από την «βαρετή» εκδοχή του ως βραστό ή στον ατμό. Αντιθέτως, μπορεί να αναδείξει πιάτα, να μετατραπεί σε βελουτέ σούπα ή σε λαχταριστά μπουκετάκια στο φούρνο, να συνοδεύσει κρέας και να δώσει χρώμα σε μία σαλάτα για ένα χορταστικό, πλούσιο και ελαφρύ γεύμα.

Εντούτοις, η καλλιέργειά του αντιμετωπίζει προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξή του. Άλλωστε, τα πρώτα «θύματα» της υπερθέρμανσης είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, καθώς και ο καφές και το κακάο, με μελέτη της ΝASA να προβλέπει ότι ήδη από το 2030 η καλλιέργεια αραβοσίτου θα μειωθεί κατά 24%.

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γεωργοί για την παραγωγή μπρόκολου είχε ασχοληθεί επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη ανέφερε πως οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή επιφέρει επιπτώσεις στην καλλιέργεια του λαχανικού. Η αυξημένη ζήτησή του, ωστόσο, ακόμα σε περιόδους κατά τις οποίες οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, θα δημιουργήσει, επισημαίνουν οι ειδικοί, την ανάγκη ανάπτυξης αποτελεσματικότερων στρατηγικών προσαρμογής για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε μία προσπάθεια να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικά λαχανικά, τη στιγμή που παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται ολοένα συχνότερα, η αμερικανική εταιρία Avalo επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνηΣυγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης ώστε να ενισχύσει και να επιταχύνει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες και ανθεκτικές καλλιέργειες στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή καλλιέργεια; Ο γεωργός θα χρειαστεί να βρει το κατάλληλο φυτό με το χαρακτηριστικό της ανθεκτικότητας στην ξηρασία, θα πρέπει να παρακολουθήσει την απόδοσή του όταν προχωρήσει στη σπορά και στη συνέχεια να παρακολουθήσει την ανάπτυξή του. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, λοιπόν, να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Avalo, από την άλλη, με τη χρήση αλγορίθμου μπορεί να προσπεράσει αυτά τα στάδια, ανιχνεύοντας κατά πόσο θα είναι ικανό να αντέξει στην ξηρασία και τα παράσιτα.

Όπως αναφέρει στο δίκτυο CNN ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρίας, Μαριάνο Αλβάρεζ, τα φυτά διασταυρώνονται με συμβατικό τρόπο, αλλά ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει την απόδοση ενός σπόρου χωρίς να χρειάζεται να μεγαλώσει, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επιταχύνεται έως και 70%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Avalo «οι λύσεις ξεκινούν από τον σπόρο. Και όταν έχουμε τη δυνατότητα να εξελίσσουμε γρήγορα και οικονομικά οποιαδήποτε καλλιέργεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου ο αγροτικός τομέας δεν θα έχει μειονεκτήματα. Όπου οι σκληρά εργαζόμενοι αγρότες δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις συνέπειες στο επόμενο στάδιο. Έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια τροφίμων θα βελτιώνει τα οικοσυστήματα, αντί να τα επιβαρύνει. Έτσι το κάνει η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Με καλύτερες καλλιέργειες, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς».

Ανάμεσα στα προϊόντα που αναπτύσσονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, συγκαταλέγονται τα μπρόκολα, τα οποία όπως τονίζει η εταιρία μπορούν να ωριμάσουν σε διάστημα 37 ημερών βελτιώνοντας το περιθώριο κέρδους των γεωργών και την αποδοτικότητα.

Όπως εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο ο CEO της εταιρίας, Μπρένταν Κόλινς, το πλήρως βρώσιμο μπρόκολο που δημιουργήθηκε είναι ένα υβρίδιο συμβατικού μπρόκολου και κινέζικου λάχανου (gai lan), με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αφού μόλις το 20% της συνολικής βιομάζας μιας ολόκληρης καλλιέργειας μπρόκολου καταναλώνεται συνήθως.

Για να δώσει τη δυνατότητα στην τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίσει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, η εταιρία παρήγαγε πολλές ποικιλίες μπρόκολου και τελικά έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο προϊόν θα είναι έτοιμο το 2026, με τους αρμοδίους να αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βγει στην αγορά, διάστημα που αντιστοιχεί στο μισό χρόνο από μία συμβατική νέα ποικιλία μπρόκολου.

Επιπλέον, για την καλλιέργειά του θα δαπανηθούν λιγότερη ενέργεια και λιπάσματα, αλλά η εμφάνισή του και τα φύλλα του θα είναι ίδια με το «κλασικό» λαχανικό.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα της καλλιέργειας 2.0 βρίσκονται το ζαχαροκάλαμο, για το οποίο εργάζονται ώστε να βελτιώσουν την παραγωγή του δίχως αυτή να επιδρά αρνητικά στην υγεία του οικοσυστήματος, η ντομάτα για την οποία μελετάται η ανάπτυξη πιο ανθεκτικής στην αυξημένη θερμοκρασία ποικιλίας, το βαμβάκι σχετικά με το οποίο αναπτύσσεται ποικιλία που χρειάζεται λιγότερο νερό, λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και με περιορισμένο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ αναφορικά με το ταραξάκο η Avalo βρήκε τρόπο να παράξει καουτσούκ από αυτό χωρίς τις επιπτώσεις της αποψίλωσης και της καταναγκαστικής εργασίας.

Η Avalo εκφράζει την ελπίδα τέτοιου είδους καινοτομίες να ενισχύουν τους αγρότες και να τους θωρακίσουν μπροστά στις μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Άλλωστε, οι ιδρυτές της δηλώνουν πως το όραμά τους είναι «η γεωργία χωρίς επιπτώσεις» και επισημαίνουν πως «η γεωργία αύριο δεν θα όπως είναι σήμερα».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Οι business των Αντετοκούνμπο στο real estate και το νέο deal με τη Premia

Κρυπτονομίσματα: Γιατί παραμένουν αόρατα για την εφορία – Τι σημαίνει το νομοθετικό κενό για τους επενδυτές

Πάνος Νικολάου (Protection): Η εταιρεία που παράγει 15 m2 υφάσματος από κάθε ανακύκλωση 200 πλαστικών μπουκαλιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα