search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Καλά νέα: Μειώνονται οι εκπομπές υδραργύρου στην ατμόσφαιρα

Ο απροσδόκητος περιορισμός των ανθρωπογενών ρύπων μπορεί να εξηγεί την πτωτική τάση κατά 10% στις συγκεντρώσεις

Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί σε συντριπτικό ποσοστό την κυριότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εντούτοις δεν πρόκειται για το μοναδικό ρύπο που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, καθώς ποσότητες μεθανίου και οξειδίου του αζώτου απελευθερώνονται στη φύση κατά την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να επιδεινώσουν και οι εκπομπές υδραργύρου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, οι οποίες σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 2220 τόνους ετησίως.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Νέου Χαμσάιρ ο υδράργυρος εισέρχεται στο περιβάλλον με τρεις τρόπους: Διοχετεύεται στον αέρα με φυσικό τρόπο από τα ηφαίστεια, την αποσάθρωση των πετρωμάτων, τις δασικές πυρκαγιές και τα εδάφη, απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και αστικών ή ιατρικών αποβλήτων και τέλος μπορεί να επανεισαχθεί στο περιβάλλον μέσω φυσικών διεργασιών, όπως η εξάτμιση του νερού των ωκεανών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences παρατηρείται πτωτική τάση των εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν για το μέλλον.

Η μελέτη επιστημόνων του ΜΙΤ αποκαλύπτει ότι παρότι η παγκόσμια καταγραφή εκπομπών υδραργύρου υποδεικνύει μια κλιμακούμενη τάση, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μείωση.

Οι επιστήμονες στο MIT ανέλυσαν δεδομένα από κάθε διαθέσιμο σταθμό παρακολούθησης στο βόρειο ημισφαίριο, συνολικά 51, καταλήγοντας πως υπάρχει πτώση στις συγκεντρώσεις υδραργύρου της τάξης του 10% για το διάστημα 2005-2020.

Όπως αναφέρει η έκθεση, έγινε χρήση δύο διαφορετικών μεθόδων μοντελοποίησης για να προσδιοριστεί η πιθανή τάση του φαινομένου που αποδίδουν στη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών.

Εντούτοις, η έλλειψη παλαιότερων δεδομένων από παγκόσμιους σταθμούς παρακολούθησης περιορίζει τους επιστήμονες να καταλήξουν στα ακριβή αίτια πίσω από την αναντιστοιχία ανάμεσα στα μοντέλα και τις πραγματικές μετρήσεις. Από τη μία οι ειδικοί την αποδίδουν στα κενά των πληροφοριών από ορισμένες χώρες και από την άλλη είναι πιθανό να υπήρχαν υποτιμημένες εκπομπές από μικρής κλίμακας εξόρυξη χρυσού και από προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα και να αξιολογήσει τα υπολογιστικά μοντέλα ώστε να υπάρξει μία βαθύτερη κατανόηση των παγκόσμιων ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων υδραργύρου.

«Η εργασία μας δείχνει ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από πραγματικά, επιτόπια δεδομένα για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα μοντέλα μας και αυτές τις εκτιμήσεις εκπομπών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, εάν δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις προηγούμενες εκπομπές υδραργύρου, πώς θα προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η ρύπανση από τον υδράργυρο στο μέλλον;», διερωτάται ο Άρι Φάινμπεργκ επικεφαλής της μελέτης και πρώην μεταδιδάκτορας στο Ινστιτούτο Δεδομένων, Συστημάτων και Κοινωνίας (IDSS).

Από την πλευρά της, η Νοέλ Σελίν, καθηγήτρια του MIT στο Τμήμα Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και των Πλανητών και εκ των συντακτών της μελέτης εκτιμά ότι οι εκπομπές υδραργύρου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας την τάση «ενθαρρυντική», αλλά τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα.

Όλα αυτά την ώρα που η συμμόρφωση με τους κανονισμούς σχετικά με τον περιορισμό των ρύπων κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση ή ακόμα και βελτίωση της πτωτικής τάσης των εκπομπών υδραργύρου.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Xατζηδάκης: Φορολογικές δηλώσεις από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου σταθερά κάθε χρόνο

Κ. Μαλαματίνας: Στο σφυρί τον Δεκέμβριο το βιομηχανικό ακίνητο στο Καλοχώρι (pics)

Υψηλότερη η θερμοκρασία στο Λονδίνο απ’ ό,τι στη Μαδρίτη – Η ζέστη εξαπλώνεται σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version