Μπορεί το 70% των κοραλλιογενών υφάλων να κινδυνεύει από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, την αυξημένη θερμοκρασία των θαλασσών και ορισμένες τεχνικές αλιείας, με τις συνέπειες να επηρεάζουν ολόκληρο το οικοσύστημα που συνδέεται με αυτούς, ωστόσο υπάρχουν και καλές ειδήσεις για τον μαγευτικό και πολύχρωμο κόσμο τους.
Σύμφωνα με έρευνα η αποκατάσταση υφάλων με τη φύτευση νέων κοραλλιών αποδίδει εξαιρετικά!
Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Έξετερ που δημοσιεύθηκε στο Current Biology αναφέρει ότι οι τεχνητά αποκατεστημένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναπτύσσονται πολύ γρήγορα με τους επιστήμονες να εκφράζουν ελπίδα για τη διάσωσή τους.
Η μελέτη διεξήχθη σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο στο νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ο οποίος πριν περίπου 30 χρόνια υπέστη καταστροφή έπειτα τη χρήση εκρηκτικών στο πλαίσιο της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα ο ύφαλος επλήγη σε τέτοιο βαθμό που δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει. Τα θραύσματα άμμου και τα νεκρά κοράλλια προκάλεσαν μικρές κατολισθήσεις «σκοτώνοντας» τις προνύμφες των κοραλλιών και εμποδίζοντας άλλες να αναπτυχθούν.
Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης Mars Coral Reef Restoration Program εφαρμόστηκε η μεταφύτευση κοραλλιών και η προσθήκη υποστρώματος σε μία προσπάθεια αποκατάστασής του.
Το αποτέλεσμα του πειράματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε η μεταφύτευση δε διακρίνονται από τους κοντινούς υγιείς υφάλους με αποτέλεσμα να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες υπολόγισαν την παραγωγή ανθρακικών αλάτων του υφάλου, αφού τα κοράλλια αναπτύσσονται αποσπώντας τα από το θαλασσινό νερό. Τέσσερα χρόνια μετά, λοιπόν, κατέγραψαν ότι ο ρυθμός παραγωγής τους τριπλασιάστηκε!
Ο Τίμοθι Λάμοντ θαλάσσιος βιολόγος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα μιλώντας στην ιστοσελίδα Carbon pulse έκανε λόγο για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» και πρόσθεσε πως αν το κλίμα σταθεροποιηθεί υπάρχει κάθε ευκαιρία να χτιστούν εκ νέου υγιή οικοσυστήματα στον κόσμο.
Από την πλευρά της η Ινές Λανγκ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ μίλησε για «απίστευτη ταχύτητα ανάκαμψης». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι αν και η αποκατάσταση των υφάλων δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύεται ωστόσο ότι οι ενεργές δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση συγκεκριμένων υφάλων και να επαναφέρουν σημαντικές λειτουργίες που είναι κρίσιμες για τη θαλάσσια ζωή και τις τοπικές κοινότητες.
Ο Τρίες Ραζάκ από τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας Ινδονησίας (BRIN) εξήρε τις προσπάθειες και τη συνεργασία ανάμεσα στους επιστήμονες συμπληρώνοντας ότι η έρευνα συμβάλλει σημαντικά «στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων της Ινδονησίας».
Εντούτοις, οι ερευνητές επισήμαναν πως τα κοράλλια που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των υφάλων έχουν όλα το κλασικό σχήμα που παραπέμπει σε κέρατα ελαφιού, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο μεν αλλά διαφορετικό από αυτό που είχαν αρχικά πολλά κοράλλια στην περιοχή. Επιπλέον, ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτα και να ξεθωριάζουν στοιχείο που μπορεί να μειώσει την αντοχή τους σε μελλοντικά κύματα αυξημένης θερμοκρασίας.
Οι ειδικοί ακόμα δε μπορούν να προβλέψουν πώς αυτή η ιδιομορφία μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του οικοσυστήματος, ούτε πώς θα αντιδράσουν τα τοπικά θαλάσσια είδη.
Προς το παρόν, ωστόσο, ένας υγιής ύφαλος εξακολουθεί να είναι καλύτερος από έναν νεκρό ύφαλο.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Άνταμ Κορακιουάλα (Switz Group): Ο ινδικός όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα
POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση
Κρήτη και Νότιο Αιγαίο… κοντράρονται με τις περισσότερες νέες αναπτύξεις στον τουρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ