Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Human Rights Watch οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες στις ευρωπαϊκές χώρες το 2022 επηρέασε δυσανάλογα τα άτομα με αναπηρία, προκαλώντας έντονη σωματική, κοινωνική και ψυχική δυσφορία ή ακόμη και θανάτους. Τα άτομα με αναπηρία είναι πιο πιθανό να έχουν παθήσεις ή να χρησιμοποιούν φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την αντίδραση του οργανισμού τους στη θερμότητα.
Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες επικίνδυνης ζέστης μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν διαφοροποιηθεί η κλιματική πολιτική – πρόκειται δηλαδή για το 23% του προβλεπόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου Έξετερ και του κινεζικού πανεπιστημίου Νανζίνγκ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability, κατέληξε επιπλέον στο συμπέρασμα ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται ήδη σε επικίνδυνα επίπεδα ζέστης, που έχουν μέση θερμοκρασία 29 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ακραία ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ασθενειών, όπως η θερμοπληξία και η υπερθερμία, ή ακόμη και στον θάνατο. Ακόμη, επιδεινώνει τις χρόνιες παθήσεις και έχει έμμεσες επιπτώσεις στη μετάδοση ασθενειών, την ποιότητα του αέρα και τις κρίσιμες υποδομές.
Εάν επιτυγχανόταν ο χαμηλότερος στόχος που τέθηκε στη Συμφωνία του Παρισίου, εάν δηλαδή περιοριζόταν η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζούσαν σε επικίνδυνα επίπεδα ζέστης μέχρι το τέλος του αιώνα.
Διαβάστε περισσότερα στην DW