Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ο επόμενος Ντέιβιντ Ατένμπορο, για αυτό το λόγο σπούδασε ζωολογία και περιβαλλοντική διοίκηση. Τον κέρδισε, όμως, ο χώρος των βιώσιμων καυσίμων με στόχο του την εξεύρεση τρόπων για την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος η μεγαλύτερη αγωνία του είναι να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν μέσα στην κλιματική κρίση, με σκοπό της ζωής του να κάνει όσα μπορεί ώστε να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για αυτά.
Ο Τζέιμς Χάιγκειτ από το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Firefly Green Fuels που εστιάζει στην παραγωγή βιώσιμων καυσίμων. Περισσότερες από 80 χώρες έχουν προμηθευτεί εξοπλισμό για την παραγωγή τους από την «πράσινη» εταιρία, ενώ από το 2013 εφοδιάζει με βιοκαύσιμα και τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ.
Πρώτη ύλη των καυσίμων της Firefly Green Fuels είναι τα λύματα, τα οποία έπειτα από ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, με τη μέθοδο της υδροθερμικής υγροποίησης που συνδυάζει υψηλή πίεση και θερμότητα μετατρέπονται τα λύματα σε μη επεξεργασμένο «πετρέλαιο» και βιοάνθρακα. Το πρώτο μπορεί να μετατραπεί σε βιώσιμο καύσιμο για τις αερομεταφορές, το δεύτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βελτιωτικό εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αερομεταφορών και παράλληλα προστατεύεται η βιοποικιλότητα.
Το φιλόδοξο και καινοτόμο πλάνο του Χάιγκειτ μοιάζει να πείθει ολοένα περισσότερους, με την ουγγρική αεροπορική εταιρία Wizz Air να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν να στραφούν σε βιώσιμες λύσεις για τη λειτουργία του στόλου τους.
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με έδρα τη Βουδαπέστη επιδιώκει να επιτύχει το στόχο της μείωσης εκπομπών κατά 25% έως το 2030, υιοθετώντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Χρησιμοποιεί αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας και εστιάζει στην πληρότητα των πτήσεων ώστε να διασφαλίσει τη λιγότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση βιωσιμότητας που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2023 καταγράφηκαν 53,8 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη/χλμ, σε ποσοστό 11% χαμηλότερο από το 2022.
Τώρα, η ουγγρική εταιρία στοχεύει στα βιώσιμα καύσιμα και για αυτό το λόγο στράφηκε στην Firefly Green Fuels, η οποία ανακοίνωσε την ανέγερση εργοστασίου στο Έσσεξ για τη μετατροπή των λυμάτων σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο, το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο από το 2028.
Η Wizz Air ήδη προχώρησε στην παραγγελία έως και 525.000 τόνων SAF για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ η Αnglian Water, εταιρεία κοινής ωφέλειας, συμφώνησε να προμηθεύσει τα ανθρώπινα απόβλητα στον Χάιγκειτ.
«Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην υλοποίηση των φιλοδοξιών μας για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας SAF εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το άνοιγμα αυτής της νέας εγκατάστασης θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοηθώντας μας να εξασφαλίσουμε ένα πιο πράσινο μέλλον», δήλωσε ο Χάιγκειτ.
Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρία μέσω της υπεύθυνης εταιρικών σχέσεων και αρμόδιας για θέματα βιωσιμότητας, Υβόν Μόνιχαν, εξήγησε ότι το βιώσιμο καύσιμο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αερομεταφορές και αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Wizz Air για τη βιωσιμότητα.
«Είναι ένα θέμα για το οποίο, ως επιχείρηση, είμαστε βαθιά παθιασμένοι. Το στρατηγικό μας όραμα είναι μακροπρόθεσμο και είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μείωσης των εκπομπών παγκοσμίως. Η επένδυσή μας στη Firefly, η οποία έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές του κύκλου ζωής μας κατά 100.000 τόνους CO2-eq ετησίως, τονίζει τη δέσμευσή μας να καθιερώσουμε τη χρήση SAF στις δραστηριότητές μας έως το 2030», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η αεροπορική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επομένως τα SAF μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών που προέρχονται από τις πτήσεις. Έπειτα από έρευνα του πανεπιστημίου Κράνφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία προκύπτει ότι το βιώσιμα αυτά καύσιμα μειώνουν κατά 92% τις εκπομπές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Χάιγκειτ τόνισε ότι τα καύσιμα από περιττώματα μπορεί να είναι «κάπως αηδιαστικά», αλλά αποτελούν «καταπληκτικό πόρο», σχολιάζοντας τη μετατροπή τους σε καύσιμα αεροσκαφών: «Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ πολλά πράγματα που είναι πιο ωραία από αυτό».
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Alpha Bank και Unicredit εξετάζουν επέκταση στη Ρουμανία μετά τη μεταξύ τους συμφωνία
Ξέσπασε πόλεμος στη Wall Street μεταξύ Γιώργου Οικονόμου και Genco Shipping
Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ