Μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της, τον τουρισμό χάνει η επαρχία του Αγκριτζέντο στην Ιταλία. Η εξαιρετικά δημοφιλής περιοχή στη Σικελία, η οποία ήταν η αρχαία πόλη του Ακράγαντα, είναι γνωστή για το αρχαιολογικό πάρκο και τη λεγόμενη Κοιλάδα των Ναών. Συγκεντρώνει, έτσι, τεράστιο όγκο επισκεπτών, τον οποίο όμως αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει λόγω ξηρασίας.
Ειδικότερα, το υδραγωγείο που διατρέχει την πόλη δεν έχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχείων και πανδοχείων, με αποτέλεσμα ορισμένα να αρνούνται να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες. Η κατάσταση μάλιστα κλιμακώνεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν κάποια στιγμή θα υπάρχει βελτίωση ή όχι.
Πρόκειται για αποτέλεσμα της χειρότερης ξηρασίας που έχει υποστεί το ιταλικό νησί εδώ και 20 χρόνια, δημιουργώντας κινδύνους για την οικονομία της περιοχής. Εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, που στέρεψαν τις λίμνες, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τον Φεβρουάριο, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στη διαχείριση του νερού.
Οι κανονισμοί διαφέρουν ανά κοινότητα. Ορισμένοι οφείλουν να μειώσουν την κατανάλωση έως και 45%, το οποίο σημαίνει ότι το νερό κόβεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βάσει προγράμματος, ενώ στα περισσότερα μέρη της περιοχής δεν υπάρχει καθόλου παροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Όπως είναι ορθό, ο κόσμος μάς ζητά διαβεβαιώσεις πριν έρθει, όμως δεν ξέρουμε τι να πούμε… Η κατάσταση επηρεάζει γρήγορα ολόκληρο τον κλάδο της τουριστικής φιλοξενίας, προμηνύοντας σοβαρές οικονομικές συνέπειες, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος, από τον οποίο εξαρτώνται σχεδόν όλοι σε αυτό το κομμάτι της Σικελίας», σχολίασε στο CNN ο Giovanni Lopez, ιδιοκτήτης ενός πανδοχείου στο Αγκριτζέντο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της λειψυδρίας είναι εξίσου σοβαρός και στη γεωργία, η οποία πλην του τουρισμού συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην τοπική οικονομία. Υπενθυμίζεται τέλος ότι πέρυσι το νησί επλήγη από τεράστιες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εκκενώσουν ή να αναβάλλουν τις διακοπές τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην καθημερινή ζωή δεν περνούν απαρατήρητες, από τις άδειες δεξαμενές μέχρι τα νεκρά ζώα από την αφυδάτωση. Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, η περιοχή έχει χάσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ λόγω της έλλειψης νερού.
Η Ιταλίδα υπουργός Τουρισμού, Daniela Santanchè, σχολίασε τον Απρίλιο ότι η Ιταλία πρέπει να προσπαθήσει για παράταση της σεζόν πέρα από το καλοκαίρι, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Βέβαια, επιπλέον εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές είναι η αποσταθεροποίηση του πληθυσμού στην ιταλική επαρχία, που έχει οδηγήσει σε παροχή κινήτρων από το κράτος για μετεγκατάσταση στα χωριά.
Διαβάστε ακόμη
UBS – Wealth Report: Πόσο αυξήθηκε ο πλούτος σε ολόκληρο τον κόσμο – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακες)
Βέμπερ: Μια αποτυχία της φον ντερ Λάιεν θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αστάθεια
Μασούτης: Συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης – «Τρέχει» με διπλάσιο ρυθμό από την αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ