search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Εισπνέουμε περισσότερα σωματίδια από την κουζίνα υγραερίου παρά από τα αυτοκίνητα

Κίνδυνος για εκδήλωση άσθματος και άλλων παθήσεων του αναπνευστικού για παιδιά και ενήλικες

Από το μαγείρεμα στην κουζίνα υγραερίου μπορούν να προκύψουν περισσότερα σωματίδια σε σύγκριση με τα καυσαέρια που εκπέμπουν αυτοκίνητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος ή άλλων παθήσεων του αναπνευστικού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Περντιού.

Αναλυτικότερα, από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS Nexus προκύπτει πως η φλόγα για την προετοιμασία γευμάτων, παράγει μεγάλες ποσότητες νανοσωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Περντιού, Μπράντον Μπουρ, εξήγησε πως «η καύση παραμένει πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλο τον κόσμο, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Διαπιστώσαμε ότι το μαγείρεμα στην κουζίνα υγραερίου παράγει μεγάλες ποσότητες νανοσωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και εναποτίθενται αποτελεσματικά».

Παλαιότερη έρευνα που είχε διεξαχθεί από ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είχε αποδείξει ότι περίπου το 13% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος οφείλονταν στη χρήση κουζίνας υγραερίου και είχε ανιχνεύσει σωματίδια μεγαλύτερα από τρία νανόμετρα σε διάμετρο στην ατμόσφαιρα.

Η έρευνα του Περντιού εστίασε στα σωματίδια με μικρότερη διάμετρο (1-3 νανόμετρα), τόσο μικρά που είναι ικανά να φτάσουν σε όλα τα σημεία του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα.

Όπως είπε ο καθηγητής αυτά τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, σε αντίθεση με τα σωματίδια σκόνης που μπορούν να τα εντοπίσουμε στον αέρα. Ωστόσο, έπειτα από την έρευνα ο Μπουρ τόνισε πως «η τόση υψηλή συγκέντρωση αερολύματος κατά το μαγείρεμα σε εστία υγραερίου δε μπορεί πλέον να αγνοηθεί».

Παρότι είναι γνωστό ότι παιδιά που ζουν σε σπίτια με εστίες υγραερίου μπορεί να αναπτύξουν άσθμα, μέχρι πρότινος δεν είχε παρατηρηθεί πώς τα σωματίδια μικρότερα των 3 νανομέτρων – αιωρούμενα σωματίδια ή αεροζόλ – αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε εσωτερικούς χώρους επειδή ήταν δύσκολη η καταμέτρησή τους.

Για να πραγματοποιήσουν το πείραμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό εργαστήριο που μοιάζει με μικρό σπίτι, το Zero Energy Design Guidance for Engineers (Zedge), εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα όργανα, ανάμεσά τους έναν σαρωτή και έναν «μεγεθυντικό φακό» των εταιριών Grimm Aerosol Technik και Airmodus ανίχνευσαν τα σωματίδια, ενώ μαγείρευαν σε εστία υγραερίου.

Η ομάδα συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και συνέκριναν τα ευρήματα με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εξωτερικούς χώρους. Κατέληξαν, λοιπόν, πως έως και 10 τετράκις δισεκατομμύρια σωματίδια αερολύματος θα μπορούσαν να εκπέμπονται ανά κιλό υγραερίου που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, ποσότητα που ισοδυναμεί ή είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που παράγεται από οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτό σημαίνει ότι ενήλικες και παιδιά θα μπορούσαν να εισπνέουν 10-100 φορές περισσότερα σωματίδια από το μαγείρεμα σε εστία υγραερίου σε εσωτερικούς χώρους από ό,τι από την εξάτμιση του αυτοκινήτου ενώ βρίσκονται σε πολυσύχναστο δρόμο.

Το πείραμα έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι τα σωματίδια αυτά είναι πολύ ανθεκτικά και εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο το σπίτι. Αν και πολλά κατέληξαν σε διάφορες επιφάνειες, υπολογίζεται ότι δισεκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στους αεραγωγούς και στη συνέχεια στους πνεύμονες ενός ενήλικα, ενώ στην περίπτωση παιδιών η ποσότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Επιπλέον, μπορούν να αναμειχθούν εύκολα με μεγαλύτερα σωματίδια από βούτυρο ή λάδι, δημιουργώντας νέα με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως τρισεκατομμύρια από αυτά εκπέμπονται μέσα σε μόλις 20 λεπτά από τη διαδικασία βρασμού του νερού ή την παρασκευή γευμάτων σε εστία υγραερίου.

Η επιστημονική ομάδα προτείνει τη χρήση απορροφητήρα που μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή αυτά στοιχεία.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Ηλεκτρονική Αθηνών: 8 χρόνια μετά το «κανόνι» νέο σφυρί για κατάστημά της (pics)

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version