Το 2023, οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης πληρούσαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης «Η ζωή κάτω από το νερό» (SDG 14) αποσκοπεί στην προστασία και τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των ωκεανών. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και της οξίνισης των ωκεανών, τον τερματισμό της υπεραλίευσης και τη διατήρηση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Ο στόχος συνδέεται στενά με άλλους ΣΒΑ, καθώς οι ωκεανοί στηρίζουν τις παράκτιες οικονομίες συμβάλλουν στην παραγωγή τροφίμων κ.ά.
Συγκεκριμένα, το 2023, η ποιότητα των υδάτων στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης στην ΕΕ ήταν πολύ υψηλή, με το 88,4% των περιοχών να αξιολογείται ως άριστη, γεγονός που αποτελεί αύξηση κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2013 (85,4%) και δείχνει σταθερότητα σε σύγκριση με το 2022 (88,9%).
Η μέση παγκόσμια τιμή της οξύτητας του επιφανειακού θαλασσινού νερού στην ΕΕ είχε τιμή pH 8,05 το 2022, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 0,02 σε σύγκριση με το 2012 (8,07). Η μείωση του pH υποδηλώνει αυξημένη οξύτητα του νερού. Η αύξηση των επιπέδων του ατμοσφαιρικού CO2 ενισχύει την απορρόφηση του CO2 από τους ωκεανούς, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές pH.
Το εργαλείο απεικόνισης δεδομένων «SDGs & me» της Eurostat βοηθά να εξερευνήσετε και να αξιολογήσετε εύκολα την κατάσταση στη χώρα σας και να τη συγκρίνετε με άλλες χώρες.
Η θέση της Ελλάδας
Η ποιότητα των υδάτων στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλή το 2022, με το 96,6% των περιοχών να αξιολογείται ως άριστη.
Διαβάστε ακόμη
Φωτιές στην Αττική: Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη – Ποιοι συμμετέχουν
Ορκίστηκαν οι νέοι σύμβουλοι της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων – Πενταετής η θητεία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ