Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών στο διαγωνισμό για την προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων αποφάσισε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η σχετική απόφαση του υπουργού κ. Χρ. Στυλιανίδη αναφέρει ότι η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 26 Μαΐου 2023, δηλαδή κατά σχεδόν έναν μήνα σε σχέση με την αρχική, η οποία έληγε στις 24 Απριλίου.
Ο διαγωνισμός για τα «Κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU, ενώ διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση θα είναι συνολικού ύψους 8,68 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ, η συνεισφορά του οποίου θα καλύψει τον ΦΠΑ 24%, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ.
Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής και δεν υποδιαιρείται σε τμήματα.
Σημειώνεται ακόμη ότι δεν προβλέπονται, δικαίωμα προαίρεσης, δικαίωμα παράτασης με αύξηση φυσικού – οικονομικού αντικειμένου και αναθεωρήσεις τιμών.
Το αντικείμενο της σύμβασης
Αντικείμενο της σύμβασης είναι, σύμφωνα με τη διακήρυξη, η προμήθεια Δεκατριών Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων επί πλαισίων τύπου Van (4Χ4). Το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών – τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.). Το κάθε Κέντρο θα αποτελείται από δύο οχήματα τύπου Van (4Χ4) με όμοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν πτυσσόμενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιματιστικές μονάδες κ.λπ. Το ένα από τα δύο οχήματα, πέραν των ανωτέρω θα φέρει θέσεις εργασίας (εκφωνητές) καθώς και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ιστό φωτισμού με κάμερα, μετεωρολογικό σταθμό, προσδεδεμένο UAV κ.α. Το έτερο όχημα θα φέρει εξοπλισμό υποστήριξης, όπως πτυσσόμενο τραπέζι με καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστημα φωτισμού κ.τ.λ.
Τα Κινητά Κέντρα Διοίκησης αναμένεται να συμβάλλουν ενδεικτικά:
-Στην υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας κατά τη διοίκηση και διαχείριση σοβαρών έκτακτων καταστάσεων
-Στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος
-Στην άμεση παρέμβαση σε πληγείσες περιοχές προς αξιολόγηση δυνητικών καταστάσεων, βελτιστοποιώντας σημαντικά τους χρόνους απόκρισης
-Στην παρακολούθηση και στο συντονισμό οργανωμένων δράσεων σε περιπτώσεις καταστροφικών γεγονότων
-Στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειάς τους.
Η ισχύς της σύμβασης θα ξεκινήσει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα λήξει όταν παραδοθεί ολόκληρη η ποσότητα των συμβατικών υλικών και η εκπαίδευση και παραληφθούν οριστικά.
Όπως επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το σύνολο των Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ο προμηθευτής οφείλει να εκπαιδεύσει έως και δύο τεχνικούς του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα συντήρησης και επισκευής του προσφερομένου οχήματος (πλαίσιο – εξοπλισμός) για δύο τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες σε κατάλληλο χώρο επιλογής του, κατά προτίμηση στο Ν. Αττικής. Επίσης οφείλει να εκπαιδεύσει τουλάχιστον δέκα οδηγούς – πυροσβέστες σε θέματα που αφορούν στον χειρισμό των οχημάτων και του εξοπλισμού τους, αντίστοιχα για τρεις τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες, καθώς και να προσφέρει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε 15 χειριστές του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι εταιρείες και τα αιτήματα
Όπως προκύπτει από τα «συμφραζόμενα» της απόφασης παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών, ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παικτών της συγκεκριμένης αγοράς.
Ωστόσο, λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου και των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, έχουν υποβληθεί αρκετά αιτήματα παροχής διευκρινίσεων, αλλά και παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών.
Πάντως, ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες φαίνεται να διεκδικούν τη σύμβαση περιλαμβάνονται η Aiglon Α.Ε., η Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε., η Altus I SA, η EFA Ventures, η Adaptit Evolusion Drivers, η Δ.Φ. Σαραντόπουλος Α.Ε.Β.Τ.Ε., η Gepalift Ι.Κ.Ε., η Iveco, η Terra Spartium, καθώς και η Panou Systems Integrator, χωρίς φυσικά να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες στην πορεία.