Η κλιματική αλλαγή επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, θερμικό στρες. Μέχρι πρότινος ελάχιστα, όμως, ήταν γνωστά για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στις παθήσεις που συνδέονται με τα μάτια, ιδίως σε περιοχές με αυξημένες θερμοκρασίες, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή είναι πιο επιβλαβής για την υγεία των ματιών από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την όραση, όπως οι γενετικοί.
Τώρα, έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Ophthalmology, αποκαλύπτει ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλινικές επισκέψεις ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία της μητροπολιτικής περιοχής του Ντένβερ στην πολιτεία του Κολοράντο αυξήθηκαν σημαντικά κατά περιόδους με υψηλό ποσοστό συγκέντρωσης σωματιδίων που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Καταλήγουν, λοιπόν, ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την υγεία των ματιών, αφού κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν περισσότερες από 144.000 περιπτώσεις ερεθισμού στην επιφάνεια του ματιού και αλλεργικές αντιδράσεις, όταν κατά μέσο όρο οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 – με διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου – άγγιζαν το 110. Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από 40 θεωρείται καλή ποιότητα αέρα, ενώ από 80 έως 120 εκτιμάται κακή και από 120 έως 300 πολύ κακή. Όταν, λοιπόν, οι συγκεντρώσεις έφτασαν το 110 οι ημερήσιες επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 2,2 φορές συγκριτικά με το μέσο όρο.
Ανάμεσε στις πιο κοινές ασθένειες αναφέρθηκε η επιπεφυκίτιδα σε ποσοστό 1/3 των επισκέψεων με πιθανές αιτίες της αύξησης των ποσοστών σε παγκόσμιο επίπεδο τη υψηλή θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Τζένιφερ Πατνάικ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, βέβαια, εξήγησε πως η έρευνα σχετικά με τις οφθαλμικές παθήσεις και το κλίμα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, επομένως απαιτείται ευρύτερη μελέτη για να κατανοηθεί πλήρως πώς οι ρύποι επιδρούν στην υγεία των ματιών.
Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάθριν Τζέιμς, και διευθύντρια του προγράμματος Κλίμα και Ανθρώπινη Υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, τόνισε πως η μελέτη αναδεικνύει τις επιπτώσεις των κλιματικών παραγόντων στην υγεία, όπως η ποιότητα του αέρα, οι πυρκαγιές, η θερμοκρασία, η ξηρασία.
Από την πλευρά του ο Μαλίκ Καχούκ, καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του ίδιου πανεπιστήμιου, τόνισε ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους ανοίγουν το δρόμο για μία βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των ματιών, καθώς από κλινική άποψη, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα σωματίδια στον αέρα δεν επηρεάζουν μόνο την αναπνευστική ή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και άμεσα εκείνη της οφθαλμικής επιφάνειας.
Όπως είπε ο Καχούκ το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί πώς άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια σε περιοχές εκτός του Κολοράντο, ώστε να αναπτυχθούν προληπτικές στρατηγικές και νέα πρωτόκολλα θεραπείας προσαρμοσμένα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα κινηθεί το Μαξίμου στο νέο πολιτικό σκηνικό
Προϋπολογισμός 2025: Στα 18,8 δισ. «φούσκωσε» φέτος το κόστος για 1.116 φοροαπαλλαγές (πίνακας)
Γιατί γερνάει ο παγκόσμιος στόλος των φορτηγών πλοίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα