Στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καταρτίζει έκτακτα σχέδια μείωσης της κατανάλωσης, υπό τον φόβο ενός ολικού «stop» στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ένα ευρύ σχέδιο υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας, εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
Το έκτακτο πλάνο θα τεθεί σε εφαρμογή, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μόνο σε περίπτωση που η Μόσχα τερματίσει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο. Κάτι βέβαια, που δεν απέχει παρασάγγας από το να καταστεί πραγματικότητα.
Χθες, για παράδειγμα, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε επιστολή της ρωσικής Gazprom, η οποία προειδοποιεί τις χώρες της Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η επιστολή έχει αναδρομική ισχύ από τις 14 Ιουνίου και επικαλείται τις… «έκτακτες» περιστάσεις.
Η συγκεκριμένη είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ενόσω ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός αερίου στην Ευρώπη, είναι κλειστός λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη (21/7).
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει κλειστό τον αγωγό για χρονικό διάστημα πέραν της Πέμπτης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Gazprom έχει ήδη περικόψει ή μηδενίσει τις παραδόσεις προς 12 χώρες της Ε.Ε.
Όλη αυτή η κατάσταση ήδη έχει επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα κινούνται στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν έναν μήνα δεν ξεπερνούσαν τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Γι’ αυτό τον λόγο τα προωθούμενα σχέδια της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης αποκτούν ιδιαίτερη αξία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Politico, η πρόταση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και θα περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν τα όποια μέτρα με απλή πλειοψηφία. Αυτό θα συνιστά δικλείδα – ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγεται η δυνατότητα του βέτο από κάποια μεμονωμένη χώρα.
Στόχος είναι ο μηχανισμός να έχει λάβει πλήρη έγκριση έως την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου. Οι συζητήσεις, πάντως, παραμένουν σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το debate αφορά, κατά κύριο λόγο, το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης από το προσεχές φθινόπωρο έως την επόμενη άνοιξη. Οι προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι, αφορούν ένα εύρος μεταξύ 5% και 20%, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο ότι η τελική συμφωνία θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, θα λαμβάνει χώρα κατόπιν απόφασης των Βρυξελλών ή κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον δύο κρατών – μελών.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, υπογράφοντας συμφωνία για τον μεσοπρόθεσμο διπλασιασμό των εισαγωγών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να δώσει άμεση λύση στα επείγοντα προβλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία αδυνατεί να αναπληρώσει αυτή τη στιγμή το σύνολο των εισαγωγών από τη Ρωσία. Άλλωστε, αυτές καλύπτουν περίπου το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών.
Διαβάστε επίσης:
«Υπερέσοδα» 875 εκατ. ευρώ οδηγούν σε νέες επιδοτήσεις για καύσιμα και ενέργεια
Το γαλλικό Δημόσιο δίνει €9,7 δισ. για την κρατικοποίηση της EDF