Καταστροφικές είναι οι συνέπειες στην Αυστραλία εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συγκεκριμένα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ο οποίος χάνει το χρώμα του, ακόμα και σε βάθος 20 μέτρων –το μεγαλύτερο που έχει αναφερθεί- κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αυστραλιανή Εταιρεία Θαλάσσιας Προστασίας (AMCS) είναι συγκλονιστικό αφού καταγράφει το νότιο τμήμα του υφάλου να έχει αποχρωματιστεί, επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο λεύκανσης επεκτείνεται.
Όπως αναφέρει η AMCS κάποια από τα κοράλλια έχουν αρχίσει να πεθαίνουν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των υδάτων που παρατηρείται. Συγκεκριμένα, σε ορισμένα σημεία το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» για 14,5 συνεχείς εβδομάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 11,8 εβδομάδων που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
«Είμαι συντετριμμένη. Αυτό το φαινόμενο λεύκανσης είναι το χειρότερο που έχω δει. Εργάζομαι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από το 1992 και μου ραγίζει την καρδιά όποτε παρατηρείται το φαινόμενο λεύκανσης, αλλά με αυτό πραγματικά ζορίζομαι», ακούγεται να λέει στο βίντεο -και σπάει η φωνή της- η Σελίνα Γουόρντ, πρώην ακαδημαϊκή διευθύντρια του ερευνητικού σταθμού Heron Island του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
Η ποικιλομορφία των ειδών που εμπλέκονται είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ανέφερε η ειδικός προσθέτοντας ότι πολλά από τα διαφορετικά είδη που ήταν ανθεκτικά στη λεύκανση τώρα πια έχουν… ξεθωριάσει.
Η AMCS τονίζει ότι αυτό το φαινόμενο λεύκανσης είναι χειρότερο από τα δύο προηγούμενα -το 2020 και το 2022- και ενδέχεται να αποδειχθεί σοβαρότερο ή εξίσου σοβαρό με εκείνο του 2016.
Η Γουόρντ ανέφερε εκτεταμένη λεύκανση κοραλλιών και στις 16 νότιες τοποθεσίες του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου που επισκέφθηκε, λέγοντας ότι ήταν η χειρότερη που έχει δει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Μάλιστα, εκτιμάται πως το 75% του υφάλου έχει υποστεί λεύκανση, με το μεγαλύτερο μέρος του να χαρακτηρίζεται από «υψηλή έως ακραία».
Το φαινόμενο της φθοράς των κοραλλιών, το οποίο εκφράζεται με τον αποχρωματισμό τους, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης προκαλούν στρες στα κοράλλια, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται τα φύκια που ζουν συμβιωτικά μαζί τους και τους δίνουν την πολύχρωμη εμφάνιση, αλλά και αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας. Επομένως, αν τα αποχωριστούν τα κοράλλια δε θα μπορούν να τραφούν.
Η υπεύθυνη εκστρατείας της AMCS. Λίζα Σίντλερ, σε δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι εκτεταμένη φθορά παρατηρείται στα νότια σημεία του υφάλου, αλλά και στο κεντρικό και βόρειο τμήμα, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα χάρτες για να κατανοήσει το κοινό τη σοβαρότητα του προβλήματος.
«Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βιώνει μια άνευ προηγουμένου πέμπτη μαζική λεύκανση κοραλλιών μέσα σε οκτώ χρόνια», πρόσθεσε η Σίντλερ, τονίζοντας ότι ο ύφαλος δεν έχει ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν ανάλογης έκτασης κύματα καύσωνα.
Η λεύκανση που καταγράφεται μας φέρνει ενώπιον του ερωτήματος: Τι θα κάνουμε για να μη χαθεί ο ύφαλος, επισημαίνει η Γουόρντ και αναρωτιέται πόσο διάστημα θα χρειαστεί να περάσει μέχρι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.
«Πραγματικά, ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων άμεσα, δε μπορεί να περιμένουμε να σωθεί ο Μεγάλος Ύφαλος και παράλληλα να ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων, είτε πρόκειται για άνθρακα, είτε για αέριο. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», συμπλήρωσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αρχή του Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου δήλωσε ότι οι έρευνες σε 1.000 και πλέον μεμονωμένους υφάλους έδειξαν ότι πάνω από το 50% βιώνει «υψηλά ή πολύ υψηλά» επίπεδα λεύκανσης, ενώ λιγότερο από το 10% παρουσιάζει «ακραία λεύκανση», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Η Σίντλερ προέβλεψε ότι ακόμα περισσότερα είδη κοραλλιών αναμένεται να χαθούν και μιλώντας για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είπε ότι πρόκειται για παγκόσμιο σύμβολο, που φιλοξενεί χιλιάδες είδη και αξίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την τοπική οικονομία. Παρά την αξία του, ωστόσο, δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του καθώς «αν επρόκειτο για πυρκαγιά θα είχε κηρυχθεί εθνική καταστροφή, αλλά επειδή είναι υποβρύχιος και μη ορατός, δεν λαμβάνει την προσοχή που θα έπρεπε από τους ηγέτες μας».
Video: YouTube/ AustMarineConsSoc
Διαβάστε ακόμη
Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ
Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)
POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ