Το καλοκαίρι στην Αυστραλία διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 29 βαθμούς Κελσίου, ακολουθεί το φθινόπωρο έως τον Μάιο, ο χειμώνας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με το θερμόμετρο να δείχνει κατά μέσο όρο τους 13 βαθμούς και έπειτα η άνοιξη από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας ήταν σημαντικά πιο θερμός, με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο, αφού ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας σκαρφάλωσε ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η πρόωρη ζέστη είχε άμεσες επιπτώσεις, με λουλούδια και φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και το χιόνι να λιώνει ανησυχητικά.
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όμως, όπως και οι τροπικοί κυκλώνες που έπληξαν την περιοχή, στάθηκαν αιτία για ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις, αφού καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια μείωση της κοραλλιογενούς κάλυψης εδώ και 39 χρόνια στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.
Σύμφωνα με έκθεση από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης (AIMS) το θερμικό στρες που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή οδήγησε στη μαζική λεύκανση των κοραλλιών.
Η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα χάρη στη διεξαγωγή του Προγράμματος Μακροχρόνιας Παρακολούθησης (LTMP), σύμφωνα με τα οποία η μείωση των κοραλλιών παρατηρείται σε 12 από τους 19 υφάλους ανάμεσα στο Lizard Island και το Cardwell και κυμαίνεται ανάμεσα στο 11% και το 72%, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έρευνα βρίσκεται μόλις στο 15% έως 20% και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους ερχόμενους μήνες με τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης να δημοσιεύονται στα μέσα του 2025.
«Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν την ευπάθεια του υφάλου στη λεύκανση, φαινόμενο που αυξάνεται σε συχνότητα, αποτύπωμα και ένταση από την κλιματική αλλαγή. Η ανθεκτικότητα του υφάλου δοκιμάζεται σοβαρά», δήλωσε στο αυστραλιανό ABC ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας της AIMS, Μάνουελ Γκονζάλες Ριβέρο.
Ο Ρίτσαρντ Λεκ του WWF Αυστραλίας, μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, εξήγησε ότι οι αρχικές αυτές έρευνες επιβεβαιώνουν «τους χειρότερους φόβους τους», ενώ ο επικεφαλής του προγράμματος, Μάικ Έμσλι, έκανε λόγο για «πολλαπλές διαταραχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» ανάμεσα στις οποίες και οι κυκλώνες Τζάσπερ και Κίριλι.
«Όλοι οι ύφαλοι που ερευνήσαμε πρόσφατα στην περιοχή του βόρειου Κουίνσλαντ υποβλήθηκαν σε επίπεδα θερμικής πίεσης – εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – που προκαλούν λεύκανση. Η θερμική καταπόνηση ήταν τόσο υψηλή σε ορισμένες περιοχές που η θνησιμότητα δεν είναι αποτέλεσμα που μας εκπλήσσει. Επιπλέον, οι τροπικοί κυκλώνες Τζάσπερ και Κίριλι προκάλεσαν μεγάλα κύματα που είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιές στα κοράλλια, ιδίως στα μεγαλύτερα από τέσσερα μέτρα», συμπλήρωσε ο Έμσλι.
Περιγράφοντας όσα είδε, ο επικεφαλής του προγράμματος μίλησε στο βρετανικό Guardian για «νεκροταφείο κοραλλιών» στα ανοιχτά του Lizard Island στον ύφαλο Linnet, μεταφέροντας την εικόνα θανάτου με «νεκρές όρθιες αποικίες κοραλλιών» και την απόχρωση του καφέ να έχει αντικαταστήσει την πανδαισία χρωμάτων που συνήθως συνοδεύει τον παράδεισο των κοραλλιών.
«Όσο έβλεπε το μάτι ήταν κοράλλια καλυμμένα με φύκια», πρόσθεσε και εξέφρασε φόβους για τα δεδομένα που θα καταγραφούν από τους υπόλοιπους 80-100 υφάλους που μένει να παρατηρηθούν.
Διευκρίνισε, δε, ότι τα κοράλλια Acroporas έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ άλλα φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων καλύτερα και επομένως να μην έχουν επηρεαστεί πολύ.
Πρόκειται για την πέμπτη μαζική λεύκανση που καταγράφεται από το 2016, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τους υφάλους σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη μεθόδων για την ανάκαμψη και προστασία τους.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα για «διπλή» εθελούσια έξοδο – Οι όροι και οι παροχές
Fed vs Τραμπ: Τι κρύβει η σύγκρουσή τους με το… καλημέρα
Bullish για την ελληνική οικονομία η UBS – Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025-2026
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα