Θα κάνουν οι Νορβηγοί τη μεγάλη «επανάσταση» στον ραγδαία ανερχόμενο κλάδο των πλωτών αιολικών πάρκων; Η εταιρεία Wind Catching Systems υποστηρίζει ότι έχει στα σκαριά μια νέα τεχνολογία που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σε συνεργασία με την Aibel και το Ινστιτούτο Ενεργειακής Τεχνολογίας (IFE) δοκιμάζει μια λύση για πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, η οποία, όπως προβάλει η εταιρεία, μειώνει τη χρήση χώρου κατά 80% και ρίχνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των ανεμογεννητριών σταθερής θεμελίωσης.
Η νέα τεχνολογία αποτελείται από πλωτά πάρκα πολλαπλών γραμμών που διαθέτουν μεγάλο αριθμό στροβίλων ισχύος 1 MW ο καθένας και οι οποίοι συναρμολογούνται πάνω σε ένα μεγάλο πανί, έναν γιγαντιαίο «τοίχο», με φουτουριστικά χαρακτηριστικά, που βρίσκεται στην κορυφή μιας αγκυροβολημένης ημι-υποβρύχιας πλατφόρμας.
Σύμφωνα με την Wind Catching Systems, αυτό το πανί είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικό από ένα συμβατικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο και μπορεί να παράγει ενέργεια για 80.000 νοικοκυριά μέσω ενός ενσωματωμένου υποσταθμού σε ένα “μητρικό σκάφος” που θα συνδέει όλες τις μονάδες και θα εξάγει ενέργεια στην ξηρά. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσαρμογής σε ένα σχέδιο Power-to-X για την παραγωγή υδρογόνου.
Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την τεχνική επαλήθευση κατά τη διάρκεια του 2021 και να καταστήσει το νέο project πλωτού αιολικού πάρκου ανταγωνιστικό και εμπορεύσιμο από το 2022-2023. Ο στόχος είναι επίσης η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ανταγωνίζεται άλλες πηγές ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις.
«Με απλά λόγια, θα παρέχουμε πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια με το κόστος λύσεων σταθερής βάσης, κάτι που ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη νορβηγική βιομηχανία προμηθευτών», δήλωσε ο Ole Heggheim, Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Catching Systems.
Η Wind Catching προβλέπει διάρκεια ζωής 50 ετών για τα αιολικά πάρκα της, με οικονομική συντήρηση σε σύγκριση με τις τρέχουσες λύσεις πλωτών υπεράκτιων αιολικών. Επίσης θα επιδιώξει την επίλυση προβλημάτων βιωσιμότητας που σχετίζονται με την επαναχρησιμοποίηση των πτερυγίων των συμβατικών ανεμογεννητριών, τους αλιευτικούς πόρους και τις εκπομπές CO2 από την εγκατάσταση και τη συντήρηση.
Στους ιδιοκτήτες της Wind Catching περιλαμβάνονται οι επενδυτικοί όμιλοι Ferd και North Energy, οι οποίοι και διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξαγωγών.
«Η Wind Catching θα προκαλέσει τις σημερινές συμβατικές τεχνολογικές λύσεις με αυτόν τον πρωτοποριακό και κατοχυρωμένο σχεδιασμό. Γιατί οι εταιρείες ΑΠΕ μπορούν να εξασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το κόστος παραγωγής που ελπίζουν να φτάσουν το 2030-2035. Δεδομένου ότι η επαλήθευση τεχνολογίας επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύουμε, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τη Wind Catching στα μεγάλα θαλάσσια projects στη Βόρεια Θάλασσα, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και στην Ασία τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Rachid Bendriss, διευθυντής επενδύσεων της North Energy.
Οι πολυώροφες κατασκευές έχουν προωθηθεί από μεγάλους ομίλους, όπως η Vestas, αλλά στον χώρο των πλωτών αιολικών αυτές έχουν περιοριστεί στα σχέδια δύο στροβίλων.
Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα βρίσκονται στα σκαριά έργα πλωτών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 26GW μέχρι το 2035 και αναμένεται περαιτέρω «εκθετική» ανάπτυξη λόγω της ενεργειακής μετάβασης, ο ανταγωνισμός γύρω από νέες λύσεις αποκτά έντονο ενδιαφέρον…