Σε λύση και εκκαθάριση οδηγήθηκε η εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», που αντιπροσώπευε τη συμμαχία των ομίλων Κοπελούζου και Φειδάκη στον χώρο των θαλάσσιων πάρκων, μετά από μια σύντομη διαδρομή η οποία διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο.
Τη λύση της συμμαχίας του ομίλου Κοπελούζου με την RF Energy, συμφερόντων Φειδάκη –Ρέστη είχε αποκαλύψει το newmoney.gr από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς υπό το φως του νόμου για τα off shore αιολικά άλλαξαν τόσο οι προτεραιότητες, όσο και οι επιχειρηματικοί συσχετισμοί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με το θεσμικό πλαίσιο δίνεται ουσιαστικά προτεραιότητα στο έργο της Αλεξανδρούπολης, -όπου αναπτύσσονται άλλωστε κι άλλα μεγάλα projects, όπως το FSRU και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής-, για το οποίο κατέχει άδεια ισχύος 216 MW ο Όμιλος Κοπελούζου ήδη από το 2012. Και τούτο καθώς με βάση τον σχετικό νόμο η πρώτη περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης όπου αναμένεται να υλοποιηθεί και το πρώτο πιλοτικό έργο ισχύος έως 600 MW είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης.
Δεν φαίνεται ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, με την αντίστοιχη άδεια ισχύος 498,15MW που είχε εξασφαλίσει εκείνη την εποχή ο Όμιλος RF Energy, μέσω της θυγατρικής του City Electric για την περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου.
Η λύση και η σύντομη διαδρομή
Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση της κοινής εταιρείας «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», ενώ μετά βεβαιότητας θα ακολουθήσει η δημιουργία νέων και πιθανά διευρυμένων σχημάτων, τα οποία θα προχωρήσουν τα πρώτα έργα θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στη χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η λύση της «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την 1η Μαρτίου 2023. Η ίδια Γενική συνέλευση διόρισε ως εκκαθαριστές της εταιρείας τον Ιωάννη Καρύδα και τον Ευάγγελο Κοροβέση.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συστάθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ (διαιρούμενο σε 200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, με ονομαστική αξία 1 ευρώ εκάστη) και με διάρκεια 100 ετών.
Μέτοχοι της ήταν ο Γεώργιος Φειδάκης μέσω της κυπριακής Coller Ebbers Limited (με 55.000 μετοχές), ο Βίκτωρας Ρέστης, μέσω της κυπριακής First Energy Holdings Ltd (με 55.000 μετοχές), ο Δημήτρης Κοπελούζος και η σύζυγός του Κυριακή (με 22.500 μετοχές έκαστος), ο Ιωάννης Σαμαράς (με 31.500 μετοχές) και ο Αθανάσιος Παστιρματζής (με 13.500 μετοχές).
Στο πρώτο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε, Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν οι Γεώργιος Φειδάκης (Πρόεδρος), Ιωάννης Καρύδας (Αντιπρόεδρος), Ιωάννης Σαμαράς (Διευθύνων Σύμβουλος), Ευάγγελος Κοροβέσης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), καθώς και οι Ιωάννης Παντούσης, Δήμητρα Μαράντου, Αθανάσιος Παστιρματζής και Ιωάννης Αράπογλου ως μέλη.
Στόχος των δύο ομίλων ήταν με όχημα την «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» (“Aegean Offshore Wind Parks S.A.”), να προωθήσουν την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων σταθερής θεμελίωσης και συνολικής ισχύος 850 MW σε περιοχές της Λήμνου και της Αλεξανδρούπολης.
Επί της ουσίας δηλαδή ήταν ένα joint venture μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της RF Energy, με βάση τις δύο άδειες που κατέχουν, – τις πρώτες που δόθηκαν όταν προ δεκαετίας επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να ανοίξει και στην Ελλάδα η εν λόγω αγορά-, και συγκεκριμένα:
- την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 14.6.2012, με διάρκεια 25 έτη, συνολικής ισχύος 498,15 MW στην θέση Πλάκα της δημοτικής ενότητας Μούδρου στη Λήμνο, και
- την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 19.9.2012, με διάρκεια 25 έτη, για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 216 MW, στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης.
Έτσι, σκοπός της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη αυτών των δύο αιολικών πάρκων. Τώρα πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και από τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση συγκρότησης νέων συμμαχιών.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Buffalo II” του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ των 88,8 εκατ. δολαρίων