Να εκτονώσει το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός.
Μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση και να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση που έχει προκαλέσει κυρίως στα νησιά αλλά όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισαν να παρατείνουν κατά 6 μήνες την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους θιγόμενους πολίτες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ, όπως ανακοινώθηκε χθες αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων που προκαλούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απίστευτη ταλαιπωρία τους πολίτες.
Όπως δήλωσε την Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας σε πρώτη φάση θα υπάρξει διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων που συντελέστηκαν με ευθύνη της διοίκησης, προκειμένου να μην αναγκαστεί ο κόσμος, να κάνει αντιρρήσεις για σφάλματα που δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται στους χάρτες. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται όλος ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν εσωτερικά οι υπηρεσίες να διορθώσουν αυτά τα λάθη και έτσι οι πολίτες να δουν στη συνέχεια αν χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις καθώς κάποια από τα λάθη μπορεί να διορθωθούν.
Ο κ. Σκρέκας, δήλωσε ότι ένα από τα βασικότερα λάθη που έχουν γίνει στους δασικούς χάρτες είναι ότι έχουν προσδώσει σε κάποιες περιοχές δασικό χαρακτήρα ενώ πρόκειται για εκτάσεις που καλύπτονται από φρυγανώδη βλάστηση και που σύμφωνα με υπουργική απόφαση, προσδιορίζεται ότι η βλάστηση αυτή δεν προσδίδει δασικό χαρακτήρα.
Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών την Πέμπτη για να αποφασίσει για το θέμα του ασπάλαθου. «Εδώ συμβαίνει να υπάρχει η υπουργική απόφαση, εντούτοις όμως να υπάρχουν σφάλματα στους χάρτες αφού σε κάποιες μελέτες, οι μελετητές έχουν θεωρήσει ότι αυτές οι εκτάσεις είναι δασικού χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι οι χάρτες που αναρτήθηκαν να τις περιλαμβάνουν ως δασικές και αυτό να δημιουργεί προβλήματα κυρίως στο νησιωτικό χώρο, την Κρήτη το Νότιο αλλά και το Βόρειο Αιγαίο.
«Θα διορθωθεί αυτό χωρίς ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος για τον πολίτη» επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι σε 130 εκατομμύρια στρέμματα που μελετήθηκαν και αναρτήθηκαν είναι λογικό ως ένα βαθμό να υπάρχουν και λάθη. Κάτι αντίστοιχο έγινε όπως είπε και επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, όπου στην ανάρτηση που είχε προηγηθεί υπήρξαν πράξεις της διοίκησης ( π.χ διανομές γαιών σε πρόσφυγες) που δεν είχαν περιληφθεί. Για αυτές τις περιπτώσεις και άλλες δόθηκε η δυνατότητα να αναμορφωθούν οι χάρτες και να περιλάβουν και αυτές τις νόμιμες αποφάσεις της διοίκησης ώστε να εξαιρεθούν από το δασικό τους χαρακτήρα. Αυτό πρέπει να γίνει και στο υπόλοιπο των χαρτών που αναρτήθηκαν προ διμήνου, ανέφερε ο υπουργός.
Η νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση ετοιμάζει, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει δασολόγοι, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Οι τελευταίοι, στράφηκαν πέρσι κατά της απόφασης Χατζηδάκη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, ακόμη και αυτών που είχαν κυρωθεί σε ποσοστό 55%.
Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να αντιμετωπίσει μία σειρά από ζητήματα που έχει φέρει στο τραπέζι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, μεταξύ των οποίων είναι οι περιπτώσεις των δασωμένων αγρών και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων αλλά και οι θαμνώδη περιοχές (ασπάλαθοι) που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία και έχουν γίνει η πέτρα του σκανδάλου σε περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα.
Οι αριθμοί και τα στατιστικά της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι πάντως αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος καθώς πολλά νησιά «σκεπάζονται» κατά 50% έως 70% από δάση και ο κόσμος έχει εξαγριωθεί.
Για παράδειγμα υψηλά ποσοστά δασικών εκτάσεων παρουσιάζει ο δασικός χάρτης στη Σύμη και στο Αγαθονήσι όπου οι δασικές εκτάσεις ξεπερνούν το 80%, ενώ στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Πάτμο το 70%. Επίσης στην Αστυπάλαια δασικό είναι το 49,3% και χορτολιβαδικό το 37%. Πρασινίζει επικίνδυνα και η Κρήτη ενώ στις Κυκλάδες αγκαλιά με τα δάση είναι τα Κουφονήσια σε ποσοστό σχεδόν 80%, η Αντίπαρος 56%, η Νάξος 52% κ.α
Το αμέσως επόμενο μεγάλο βήμα είναι να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν περί τις 170.000 αντιρρήσεις, που είναι το μοναδικό εργαλείο για να αμφισβητήσουν το περιεχόμενο των χαρτών. Χθες, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να παρατείνει την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και να μειώσει το τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Με το υφιστάμενο καθεστώς το δικαίωμα υποβολής, ανάλογα με τις περιοχές έληγε εντός Ιουνίου.
Η παράταση, όπως ανακοινώθηκε, δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.
Πάντως το μέγαρο Μαξίμου δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να παρέμβει πυροσβεστικά σε θέματα ιδιοκτησίας. Το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είχε αναδιπλωθεί και στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης παίρνοντας πίσω τη ρύθμιση για την κατηγοριοποίηση των δρόμων, βάσει των οποίων επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου. Επίσης απάλυνε και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατάργησή των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου (το 2022), για την έκδοση οικοδομικών αδειών.