Τις γραμμές άμυνας για την προστασία και θωράκιση των δασών δίνοντας έμφαση στην πρόληψη έπειτα από το εφιαλτικό κύμα πυρκαγιών που υπολογίζεται ότι έκαψε περί τα 500.000 στρέμματα γης σε όλη την χώρα, σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον επόμενο χειμώνα προκειμένου να μετριάσει τις επερχόμενες καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η ένταση των φωτιών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αναφερθεί στην πρόθεση την κυβέρνησης να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στην ενεργή διαχείριση των δασών και να δοθούν κίνητρα για τον καθαρισμό και την αξιοποίηση της καύσιμης ύλης. Η απουσία δασικών συνεταιρισμών όπως έχει επισημάνει κυρίως στην Νότια Ελλάδα και η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχουν πολλαπλασιάσει την ποσότητα της καύσιμης ύλης και έχουν μετατρέψει πολλές περιοχές σε επικίνδυνες πυριτιδαποθήκες. Αυτό σε συνδυασμό με την ελλιπής διαχείριση των δασών και τον περιορισμό των πόρων βάζουν «μπουρλότο» στον δασικό μας πλούτο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο υπουργός έχει τονίσει ότι η πολιτεία έχει αυξήσει τους πόρους στην πρόληψη, από 20 εκατομμύρια το χρόνο, στα 100 εκατομμύρια, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης των δασών. Όμως αυτό δεν αρκεί.
Σύμφωνα με διαχειριστικές μελέτες που έχει επικαλεστεί υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.
Σε πρώτη φάση αυτή η υπερβάλλουσα βιομάζα που θα αφαιρεθεί, (σ.σ κάποια πρέπει να μείνει μέσα στο δάσος για λόγους αειφορίας) θα πρέπει να αξιοποιείται οικονομικά και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθεί από το φθινόπωρο ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων για να αντληθούν σημαντικοί πόροι για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών.
Ένα κίνητρο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, για παράδειγμα του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στο Νότο να γίνεται καθαρισμός σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την βιομάζα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή ο υπουργός είχε αναφέρει ότι η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για τη διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., με έμφαση σε αντιπυρικές γραμμές που μπορούν να είναι χρήσιμες και σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών (megafires).
Παράλληλα το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έργων αναδάσωσης και πρόληψης με φυτεύσεις σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, με έμφαση σε ανθεκτικά στις νέες κλιματολογικές συνθήκες είδη.
Διαβάστε ακόμα
H… checklist των τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests
Στο σφυρί βγαίνει οικόπεδο «φιλέτο» γνωστού επιχειρηματία στη Γλυφάδα
MyProperty: Aυτόματη διόρθωση και υποβολή Ε9 για τα 2 στα 3 ακίνητα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ